Lifestyle newsMUST ReadΤρίκαλα

Ένας Τρικαλινός chef στην Ντόχα του Κατάρ δημιουργεί Ελληνικές γαστρονομικές εμπνεύσεις για τους Άραβες

Στο Κατάρ, την μικρή χώρα του Περσικού Κόλπου με τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο κάποτε φιλοξενούσε 9.000 εώς 10.000 ‘Έλληνες. Οι ομοιότητες μεταξύ Ελλήνων και Καταρινών είναι περισσότερες απ’ ότι περιμένεις κανείς. Οι Καταριανοί αγαπάνε τους ‘Ελληνες αλλά δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν είμαστε σε καλή οικονομική κατάσταση παρότι έχουμε τόσο καλή γεωγραφική θέση , καλό κλίμα και προσωπικές ικανότητες.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Οι κάτοικοι του Κατάρ και του Κόλπου γενικότερα δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να το κατανοήσουν, ίσως γιατί δεν έχουν κοινοβουλευτική δημοκρατία με συνδικάτα, αντιπολίτευση και επιπλέον γιατί όταν οι ίδιοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση με το εμπάργκο του 2017 μετέτρεψαν το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα αφού  μέσα σε δυο χρόνια το Κατάρ έγινε παραγωγός και εξαγωγέας γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων από εισαγωγέας του 95% προηγουμένως.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη φιλία και χημεία μεταξύ Ελλήνων και Αράβων οπότε σε προσωπικό επίπεδο τα πράγματα είναι πολύ καλά αλλά θα πρέπει οι Καταρινοί να αποκτήσουν κάποια εμπιστοσύνη για να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις και σε επαγγελματικές σχέσεις στην χώρα του  .Κάτι ανάλογο συνέβη όμως με την περίπτωση του Τρικαλινού chef Βασίλη Χαλβαντζάρα ο οποίος διάλεξε τον δρόμο της ξενιτιάς για να εξελιχθεί επαγγελματικά .Ο 29χρόνος μετά τον στρατό αποφάσισε να αφήσει την ιδιαίτερη πατρίδα και απο την Τρικαλινή πόλη να μεταβεί την Αθήνα .Σε σύντομο χρονικό διάστημα,  η επαγγελματική δραστηριότητα στην εστίαση, τον οδήγησε να αναζητήσει την τύχη του και εκτός συνόρων . Οι γαστρονομικές του ανησυχίες ο εντυπωσιακός επαγγελματισμός η γνώση του για το αντικείμενο ,ο ήρεμος χαρακτήρας και η εξωστρέφεια σε πολλά πράγματα της καθημερινότητας, φαίνεται να αναβάθμισαν το πτυχίο του με αποτέλεσμα μετά από αρκετές περιπλανήσεις τον έκαναν  το φετινό καλοκαίρι να αποδεχτεί πρόταση από ένα διάσημο εστιατόριο στην Doha του Qatar  για να αναλάβει την κουζίνα του Restaurant Hellas με ιδιοκτήτη τον Σεΐχη της περιοχής. Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο Βασίλης Χαλβαντζάρας σε επικοινωνία μαζί του trikalaidees μας , αναφέρει ότι οι Καταρινοί εκτιμούν τους ‘Ελληνες γιατί διαθέτουν όσα έχουν οι άλλοι Δυτικοευρωπαίοι συν την ευελιξία ως Μεσογειακός λαός. Οι ‘Ελληνες φημίζονται στη χώρα για την σκληρή δουλειά και τον επαγγελματισμό τους.
Από την δική τους σκοπιά, οι Καταρινοί απαιτούν από τους ξένους να τους δείχνουν σεβασμό και να σέβονται τις παραδόσεις τους. Οι ίδιοι είναι πολύ οργανωμένοι και δεν περιμένουν τίποτε λιγότερο από αυτά που έχουν συμφωνήσει.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στη Ντόχα υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Πέρα από τους σχεδόν 4.000 Έλληνες που δουλεύουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ κυρίως σε κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρίες, λειτουργεί ένα ελληνικό σχολείο που ιδρύθηκε το 2010 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των οικονομικών μεταναστών, υπάρχει επίσης ελληνόφωνο φαρμακείο.

Back to top button
Close
Close