Cooking ideas

Έκαψαν για τα καλά οι ξυλόφουρνοι στην ετήσια γιορτή στις Σταγιάτες (εικόνες)

Για 2η φορά στις Σταγιάτες η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο.Δράσης) και φίλοι της, διοργάνωσαν το άναμμα των παραδοσιακών φούρνων, ψήνοντας χειροποίητα, σχεδόν στρόγγυλα καρβέλια και παραδοσιακά φαγητά όπως μπουμπάρι πικάντικο, πρόβιο με πατάτες, ρεβυθάδα, πατάτες ορφανές, λουκάνικα κ.α.
Η γιορτή έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και στοχεύει στην ενεργοποίηση παραδοσιακών ξεχασμένων πρακτικών που δίνουν τη δυνατότητα επιστροφής σε φυσικές διαδικασίες, αναβάθμισης της ποιότητας της διατροφής και εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι φούρνοι του χωριού είναι λιθόκτιστοι και έχουν διάμετρο 1-1,2μ. και οι περισσότεροι κτίστηκαν τον 19ο αιώνα. Ενεργοποιούνταν μια-δυο φορές τη βδομάδα για το ψήσιμο του ψωμιού μαζί και του φαγητού της οικογένειας και αρκετές φορές δύο οικογενειών.
Το μέγεθος και οι δυνατότητες των φούρνων επιτρέπουν και προάγουν τη συνεύρεση και επικοινωνία που στη σημερινή εποχή αποτελούν ζητούμενο για την κοινωνία.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της ουσιαστικής συνέρευσης, ο Βασίλης Κυριακού – θεατρικό εγχείρημα Ρε Αλέξης – αφηγήθηκε κάτω από τον ίσκιο της κληματαριάς, σε αυλή και φουρναριό, σε μια καλή παρέα, παραμύθια και ιστορίες από την Κύπρο.
Με τσίπουρα, με ρακές, με τις ιστορίες του Βασίλη Vasilis Kyriakou και την απίστευτη θέα στον Βόλο, πέρασε η ώρα και οι μυρουδιές από τα καλοψημένα φαγητά, σήμαναν την ώρα για το γιορτινό αντάμωμα στο τραπέζι της παρέας.
Ηλιόλουστη, γιορτινή Κυριακή στο χωριό με ευχές για ακόμη περισσότερα δρώμενα του χρόνου, στην 3η γιορτή με το άναμμα περισσότερων ξυλόφουρνων.
fournoi_stagiates4
fournoi_stagiates5
fournoi_stagiates2
fournoi_stagiates6
STAGIATES_FOURNOI8
ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Back to top button
Close
Close