Ειδήσεις

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Σε ποιους κλάδους θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση

Προ των πυλών η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και σε υπηρεσίες που διατηρούν ήδη ηλεκτρονικά καταστήματα.

Το νέο «εργαλείο» του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο επιχειρείται το «λοκάρισμα» των εργοδοτών που είναι επιρρεπείς στις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 και θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα για 2 εκατομμύρια εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα συνδέεται απευθείας με το online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μέσω εφαρμογής στον υπολογιστή ή στο κινητό;

Η κάρτα μπορεί να λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο του κάθε μισθωτού. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενεργοποιούν υποχρεωτικά τις κάρτες των εργαζομένων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνουν πρόστιμο 10.500 ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους της επιχείρησης.

Το νέο σύστημα που θα παρουσιαστεί σύντομα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιτρέπει και στα δύο μέρη, εργαζόμενους και εργοδότες, να «φιλτράρουν», στην πραγματικότητα να ελέγχουν, όλα τα στοιχεία που θα δηλώνονται στην «ΕΡΓΑΝΗ».

Θα υπάρχει δηλαδή αμοιβαίος έλεγχος της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών κ.λπ., ενώ θα υπάρχουν «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας θα αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά και της υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη.

4 σημεία -κλειδιά για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close