Τρίκαλα

Φθινοπωρινή βόλτα στον Αμάραντο Καλαμπάκας (video)

 Αμάραντος Καλαμπάκας βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Κεντρικής Πίνδου σε υψόμετρο περίπου 950 μέτρων .Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Natura 2000.

Ο οικισμός αναφέρεται ως Vendista στην τουρκική απογραφή του 1454/55 μεταξύ των τιμαρίων Τρικαλινών Σπάχηδων.Στις πηγές τις Τουρκοκρατίας μνημονεύεται και ως Βεντίστα,Βενδίστα και Βανδήσθα.

 

1020Ο Αμάραντος είναι ορεινό παραθεριστικό κέντρο, χτισμένο μέσα στα έλατα. Απέχει από τα Τρίκαλα 58 km και από την Καλαμπάκα 37 km. Βρίσκεται στα νότια του Δήμου, μεταξύ υψομέτρων 780 –  m .Το όνομα Αμάραντος δόθηκε το 1928, με αφορμή το λουλούδι «Αμάρανθος» που ανθίζει το Μάιο και κιτρινίζουν τα λιβάδια. Η παλαιά βλάχικη ονομασία ήταν «Βενδίστα». ο χωριό βρισκόταν παλιά στη σημερινή θέση Παλαιοχώρι.

Οι άνδρες ήταν κτηνοτρόφοι,«κερατζήδες» και περιπλανώμενοι έμποροι. Γύρω στα 1600, κατά την παράδοση, μαζί με το πλούσιο καραβάνι του γυρισμού έφτασε στο χωριό επιδημία πανώλης. Όταν πέθανε ο παπάς, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το μολυσμένο τόπο φθάνοντας στη σημερινή τοποθεσία Έλτσα. Μαζί τους ήταν και η κόρη του παπά Ελισάβετ (Έλτσα) που άφησε εκεί την τελευταία της πνοή. Για το λόγο αυτό η βρύση και η τοποθεσία ονομάστηκαν Έλτσα.

Απέναντι από τη βρύση αντίκρισαν μιαν όμορφη καταπράσινη πλαγιά με βελανιδιές, φτελιές, ιτιές και καστανιές. Οι ξεριζωμένοι σκέφτηκαν ότι ο τόπος αυτός ήταν κατάλληλος για εγκατάσταση. Δημιουργήθηκε λοιπόν ο σημερινός Αμάραντος, κτισμένος στις πλαγιές του βουνού «Στινίτσα», πλαισιωμένος από τα δάση Λάλαινα, Σίδηρο και Κιάτα Μπράστα (Ορθή Πέτρα), με πλούσια χλωρίδα και πανίδα (αγριοφράουλες, μανιτάρια, πέρδικες και αρκούδες). Δεσπόζουν οι κορυφές Πάντε Μάρε (2.200 μ.), οροσειρά Πίνδου (αλπική ζώνη) και Κιάτα Μπράστα-Ορθή Πέτρα (1.550 μ.).

Στη Σκάλα Παλαιοχωρίου βρίσκεται σπήλαιο που χρησίμευσε ως καταφύγιο σε δύσκολα χρόνια Αξιοθέατα του χωριού είναι: Το παλαιό καμπαναριό του 19ου αιώνα ο παλαιός Νερόμυλος. Στον Αμάραντο υπήρχε και το Αρχοντικό Γιαννούση, που κατά την τουρκοκρατία χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση της «Αλληλοδιδακτικής Σχολής Βενδίστης», που είχε ιδρύσει και συντηρούσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης «Δωρόθεος ο Σχολάριος», ο οποίος καταγόταν από το χωριό.

Περίπου το 1866 ο γιος του στρατηγού της Επανάστασης του 1821 Σπυροκώστα Γιαννούση, Ιωάννης Γιαννούσης, έχτισε το αρχοντικό. Το 1943 το Αρχοντικό έγινε Γενικό Νοσοκομείου του ΕΛΑΣ και κάηκε από τους Γερμανούς. Σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του Αρχοντικού.

Αξίζει επίσης να δεί κανείς τον παλαιό Νερόμυλο, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι αποτελεί σημαντική εγκατάσταση της προβιομηχανικής εποχής και σώζεται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.  Επιπλέον στο χωριο βρίσκονται 7 υπέροχες εκκλησιες η οποιες καθε μια απο αυτες κουβαλάνε μια μοναδική Ιστορια Ακομη στο Παλαιοχωρι (δηλ.εκει που εμεναν οι παλαιοι Αμαραντιωτες βρίσκεται και ο ιερος ναος του Κωσταντίνου και Ελένης)

Στην πηγή Κουφορίτο βρίσκονται οι παιδικές κατασκηνώσεις  «MOUNTAIN CAMP»  ενώ κοντά τη βρύση Σίδηρο η κατασκήνωση των προσκόπων.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΌ ΑΠΟ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Back to top button
Close
Close