Ειδήσεις

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Προτάσεις για κοντινές και μακρινές εκδρομές

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η κατάλληλη ευκαιρία για εκδρομές. Διαδρομές μέσα στο δάσος, πεζοπορικά μονοπάτια σύντομα ή πολύωρα, ξεκούραστα ή δύσβατα, όμορφα γνωστά αλλά και λιγότερο «διάσημα» χωριά, τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας, κάστρα, φαράγγια, sites της UNESCO, off road διαδρομές και μαγευτικές παραλίες.

Οι πιο καλά κρυμμένες ομορφιές της Ελλάδας για φύση, περιπέτεια, αδρεναλίνη. Ό,τι σου έλειψε στην πόλη, θα το βρεις με μια εξόρμηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Στα Τρίκαλα Κορινθίας, λίγο ψηλότερα από την κοιλάδα του Φενεού, περικυκλωμένη από τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης, βρίσκεται η καταγάλανη τεχνητή λίμνη Δόξα. Εκεί θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο και αν κάνετε περίπατο στην πλαγιά θα δείτε ακόμη ψηλότερα τη μονή. Πεζοπορία, ποδηλατάδα ακόμα και βόλτα με άλογα.

Στην Ορεινή Αρκαδία, στην εθνική οδό Αθήνας-Τρίπολης, στην έξοδο προς Βυτίνα, μετά από 9 χιλιόμετρα μέσα σε πυκνό δάσος θα βρεθείτε στην καρδιά του Μαίναλου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, ζωσμένοι από τα έλατα. Διαλέξτε για ορμητήριο την όμορφη Αλωνίσταινα, το διατηρητέο οικισμό με τα πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά του 19ου αιώνα και από εκεί ξεκινήστε για ένα σιρκουί στα γύρω χωριά. Σε ακτίνα μικρότερη των 40 χλμ. βρίσκονται η Άνω Δαβιά, το Βαλτεσινίκο, τα Λαγκάδια, η Ελάτη, η Δημητσάνα, η Ζάτουνα και η Στεμνίτσα, το ένα ομορφότερο από το άλλο.

H Βυτίνα στην Αρκαδία αποτελεί ιδανική επιλογή για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
© EUROKINISSI/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Για τον Πάρνωνα παίρνετε τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, άλλα 35 χλμ. και φτάσατε. Εναλλακτικά, ακολουθείτε τη διαδρομή Τρίπολη-Καρυές-Βαμβακού. Προορισμός τα Τσίντζινα ή «Πολύδροσον», η επίσημη ονομασία τους. Από την πλατεία του χωριού ξεκινούν 9 μονοπάτια, για σύντομους κι εύκολους περιπάτους μέσα στο δάσος ή πολύωρα απαιτητικά trekking ή ορειβασία έως την κορφή της Μεγάλης Τούρλας, στα 1.943 μέτρα. Δεν χρειάζεται να σας περιγράψουμε πόσο ωραία είναι η φύση εδώ. Στο νότιο άκρο του νομού Αρκαδίας, εκεί που ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα βουτάει στο Μυρτώο, υπάρχει η παραλία Φωκιανού, ότι πρέπει για μια βουτιά.

Μονεμβασιά είναι από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και δεν χρειάζεται συστάσεις. Περάστε την πύλη του μεσαιωνικού κάστρου και ταξιδέψτε στο χρόνο. Μόλις τη χορτάστε συνεχίστε νότια και πάρτε το καραβάκι για το Ελαφονήσι. Πίσω από τους αμμόλοφους και τους κέδρους, σας περιμένει μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας, η παραλία του Σίμου.

Η Μάνη αποτελεί προορισμό σε κάθε τριήμερο. Μανιάτικοι πύργοι, πυργόσπιτα, φραγκοσυκιές, τοπία σκληρά και στο φόντο η θάλασσα. Τι άλλο θέλετε; Στο Μυστρά θα περιπλανηθείτε ανάμεσα στα ερείπια της κοιμισμένης καστροπολιτείας. Το μονοπάτι μέχρι τον Φάρο του Ακροταίναρου, είναι must για να απολαύσετε τη δύση του ήλιου από το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Εννοείται μια επίσκεψη στα σπήλαια του Δυρού, από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο, επιβάλλεται. Συνεχίζοντας φροντίστε ο δρόμος να σας βγάλει στο γραφικό Λιμένι.

Σπήλαια Δυρού © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ορεινή Ηλεία είναι γεμάτη πέτρινα χωριά, αρχαία μνημεία και κάστρα. Καταπράσινες πλαγιές και ποτάμια. Χαλαροί περίπατοι, δασικά μονοπάτια και περιπέτεια στη φύση, όλα θα τα βρείτε εδώ. Πρώτη στάση η γραφική Ανδρίτσαινα, το κεφαλοχώρι με τα θαυμάσια αρχοντικά. Περπατήστε στα πλακόστρωτα καλντερίμια, επισκεφτείτε τη Νικοπούλειο Βιβλιοθήκη –από τις σπουδαιότερες των Βαλκανίων– και το Λαογραφικό Μουσείο, πιείτε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από το μεγάλο πλάτανο.

Back to top button
Close
Close