Ειδήσεις

Τρίκαλα-Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες,

Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί,

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που γιορτάζουμε σήμερα, είναι ημέρα τιμής και μνήμης για ολόκληρο τον ελληνισμό. Η ηρωική εξέγερση στις 17 Νοεμβρίου του 1973 σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δικτατορικό καθεστώς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελληνικός λαός είχε στερηθεί τις συνταγματικές και δημοκρατικές ελευθερίες και κυρίως την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στον χώρο της εκπαίδευσης. Το ιστορικό αυτό γεγονός, παραμένει ένα πολύτιμο κεφάλαιο αυτογνωσίας και επαγρύπνισης για όλους τους Έλληνες.

Γιορτάζουμε σήμερα και αποτίουμε φόρο τιμής στη νεολαία του Πολυτεχνείου και σε όλους εκείνους που ενώθηκαν μαζί τους διεκδικώντας την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, τη λειτουργία του συντάγματος που διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών, της ζωής, της τιμής, της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου, της ισότητας και της αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως. Τις αξίες και τα ιδανικά που καταστρατηγήθηκαν κατά την επταετή τυραννία των συνταγματαρχών.

Το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει ισχυρό και επίκαιρο. Ο ξεσηκωμός των φοιτητών μας διδάσκει πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας παραμένει αδιάλειπτος και αμείωτος. Αποτελεί οδηγό όλων μας για δημοκρατική επαγρύπνιση, ενίσχυση των θεσμών και θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι τίποτα από όσα έχουν κερδιθεί με κόπο δε πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σε αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε ως κοινωνία να θέσουμε προτεραιότητα στην παιδεία, στην αγωγή και στην εκπαίδευση, διδάσκοντας στα παιδιά μας τα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες αξίζει να παλεύουμε.

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα από εμάς, μέσα από τα παιδιά μας, μέσα από την Παιδεία μας που συνεχώς μας θυμίζει τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μας εμπνέει για συνεχείς αγώνες για τη διαφύλαξή τους.

Ο Διευθυντής Δ.Ε. Τρικάλων

Δρ Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης

Back to top button
Close
Close