Ειδήσεις

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για ανακούφιση των ασθενέστερων νοικοκυριών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

«Να υπογραμμίσω τη διπλή σημασία που έχει το διπλό νομοσχέδιο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θα ωφεληθούν χιλιάδες πολίτες, που βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρείας.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Δημόσιο μετείχε σε δίκες που δεν κατέληγαν σε αποφάσεις ενώ τα κτήματα κατέληγαν σε ιδιοκτήτες, στους οποίους δεν ανήκαν οι περιουσίες.

Η αντιφατική και άδικη κατάσταση τελειώνει, όπως είπε, σήμερα. Κι αυτό γιατί οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράζουν τους χώρους αυτούς ενώ το κράτος θα εξοικονομήσει χρήματα από τις εξαγορές των αγροτικών εκτάσεων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι στην Αττική υπάρχουν οικοδομικά τετράγωνα, που αν και ήταν εντός σχεδίου, θεωρήθηκαν δασικά. «Ο έλεγχος πρέπει να είναι δίκαιος, ενδελεχής και αυστηρός. Δεν πρέπει να αφήνουμε ανοιχτούς φεγγύτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 σε όσους έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα. «Η στοχευμένη στήριξη των πιο αδυνάμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, στάθηκε και στο Market Pass, το οποίο θα καλύπτει μέρος των αγορών για τους δικαιούχους για το επόμενο εξάμηνο. Έδωσε παραδείγματα για το Market Pass, τονίζοντας ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει μέχρι τώρα τις 700.000:

  • Τετραμελής οικογένεια με μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 52 ευρώ σε χρεωστική κάρτα
  • Μονομελής οικογένεια με μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 22 ευρώ το μήνα

Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας το ενδιαφέρον των πολιτών ως παράδειγμα για το Market Pass.

«Η Πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί, πρέπει να κατανοεί», είπε αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Χαρακτήρισε ως ψέματα αυτά που ακούγονται για τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα στους δανειολήπτες. «8 στα 10 δάνεια ρυθμίζονται και μάλιστα από τους πολίτες», είπε και τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να ενταχθούν σε εξωδικαστική ρύθμιση.

Με τελευταία τροπολογία παρατείνονται και οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα σε όσους εξυπηρετούνται σε πλωτές δεξαμενές το φυσικού αερίου.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γυρίζει την πλάτη στους πολίτες. «Απόντες ήσασταν και στην ψήφιση για τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες ήσασταν και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στις εκλογές, τονίζοντας ότι αυτές θα γίνουν την άνοιξη χωρίς να αποκαλύψει την ημερομηνία τους.

Back to top button
Close
Close