FashionFashion and more

Τελικά θα ακυρωθεί η Εβδομάδα Μόδας τον Σεπτέμβρη;

Απ’ όλα τα πράγματα που μας ανησυχούσαν τον τελευταίο καιρό και είχαν την απόλυτη προσοχή μας ήταν φυσικά η υγεία μας και των αγαπημένων μας προσώπων, η συχνή απολύμανση του σπιτιού μας και των προσωπικών μας αντικειμένων όπως επίσης και το πλύσιμό της μάσκας μας κάθε φορά που βγαίναμε έξω για να πραγματοποιήσουμε τις καθημερινές μας ανάγκες, όπως για παράδειγμα, την αγορά τροφίμων κτλ. Στην τρέχουσα λίστα των πραγμάτων που ανησυχούσαμε, η μόδα και το shopping είχαν σχετικά μια χαμηλή θέση, εφόσον δεν ήταν προτεραιότητά μας το τι να φορέσουμε στην υπεραγορά η να ανανεώσουμε τη γκαρνταρόμπα μας.

Αυτός ο αόρατος εχθρός έπληξε αρκετά τον χώρο της μόδας αφήνοντας μεγάλα αλλά και μικρά ονόματα του χώρου ανήμπορα να υλοποιήσουν τις μελλοντικές τους συλλογές. Αυτή τη στιγμή, λίγοι σχεδιαστές έχουν πρόσβαση στα ατελιέ τους και στους χώρους εργασίας τους, και ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι και έμπειροι υπάλληλοι θα δυσκολεύονταν να «δουλέψουν από το σπίτι» όταν πρόκειται για τη δημιουργία ρούχων. Τα εικονικά εξαρτήματα με μοντέλα θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν, και ένας σχεδιαστής δεν θα μπορούσε να δώσει αρκετή προσοχή στις λεπτομέρειες μέσω μιας επιθεώρησης ενδυμάτων από το Zoom. Όπως και να το κάνουμε, το working from home δεν μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά όσον αφορά στη δημιουργία μιας καινούργιας συλλογής.

Μήπως λοιπόν αυτό συνεπάγεται με την ακύρωση της Εβδομάδας Μόδας για φέτος; Πέραν του ό,τι δεν ήταν προτεραιότητα ανησυχίας μας τόσο η μόδα… δεν μπορούμε να κρύψουμε την απογοήτευσή μας πως ένα τέτοιο καθιερωμένο event που φέρνει εκατοντάδες… ακόμα και χιλιάδες θαυμαστές της μόδας κάτω από την ίδια στέγη, δεν θα πραγματοποιηθεί. Η Εβδομάδα Μόδας είναι πάντα το σημείο κατατεθέν για την “γέννηση” καινούργιων τάσεων, απ’ ότι φαίνεται τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.

Ποιος καθορίζει όμως, εάν πραγματοποιείται ή όχι η Εβδομάδα Μόδας; Πρώτα απ’ όλα, οι σχεδιαστές. Εάν δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν τις εποχιακές τους συλλογές, τότε ποια σύνολα θα εμφανιστούν στο catwalk; 

Επιπλέον, ορισμένοι σχεδιαστές πιστεύουν ότι οι νέες συλλογές δεν είναι ακριβώς η κορυφαία προτεραιότητα τους αυτή τη στιγμή, όπως αποδείχτηκε από πολλά ονόματα του χώρου. Το LVMH Group μετάτρεψε το εργοστάσιο αρωμάτων του σε εργοστάσιο αντισηπτικών. Επίσης ο Christian Siriano και οι τεχνίτες του εργάζονται ακούραστα για να δημιουργήσουν προστατευτικές μάσκες. Η λίστα με τους σχεδιαστές που πολεμούν στη μάχη κατά τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγάλη έστω και αν αναφερθήκαμε σε δύο μόνο ονόματα.

Το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής ή αλλιώς, το CFDA, αποτελείται από 477 σχεδιαστές που αποφασίζουν όταν πρόκειται για το Ημερολόγιο Μόδας της Αμερικής, και τελικά, αυτή η ομάδα θα έχει τον τελευταίο λόγο. Αν και δεν έχουν ακυρώσει ακόμη τα shows, ένα μήνυμα στον ισότοπο της CFDA προειδοποιεί για την αβέβαιη τύχη της Εβδομάδας Μόδας.

«Η CFDA παραμένει σεβαστή στις προτεραιότητες όλων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πρώτα απ’ όλα έχει προτεραιότητα η προστασία της υγείας και της ευημερίας των ομάδων μας όπως επίσης και των εαυτών μας», επισήμανε το CFDA σε μια δήλωση. «Έχοντας αυτό κατά νου, η CFDA εξετάζει επί του παρόντος όλες τις επερχόμενες σημαντικές ημερομηνίες, συμπεριλαμβανομένου και της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.»

Εάν υποθέσουμε πως η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης τελικά πραγματοποιηθεί, πόσο ασφαλές είναι να παραβρεθούν εκατοντάδες άνθρωποι για να την παρακολουθήσουν; Θα ήταν πολύ δύσκολο για τους παρευρισκόμενους να μείνουν σε απόσταση έξι μέτρων μεταξύ τους σε αυτές τις περιστάσεις… πόσο μάλλον λιγότερο από ένα μέτρο όταν έχει να κάνει με ένα τόσο πολυσυζητημένο event σαν και αυτό. Ο προσωπικός χώρος δεν αποτελεί ποτέ εγγύηση για την Εβδομάδα Μόδας και με την εξάπλωση ενός ιού, δεν μπορούμε προσποιηθούμε πως ένα καλό show αξίζει τον κίνδυνο να διακινδυνεύσουμε την υγεία μας.  

Ριάνα Στυλιανού

must.gr

   

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close
Close