Επιχειρείν

Συνεργασίες Διβάνη με κτηνοτρόφους και το χέρι που κάνει τη διαφορά

Όταν μιλάμε για παραδοσιακό τρόπο αναφέρομαι στο ζύμωμα και αλάτισμα στο χέρι, διαδικασία επίπονη που όμως προσδίδει την ιδιαίτερη γεύση των τυριών μας με το πλούσιο άρωμά τους» τονίζει στη συνέντευξή της στον «Τυροκόμο» η Γεωργία Διβάνη, επικεφαλής του ομώνυμου Τυροκομείου, το οποίο επενδύει ταυτόχρονα τόσο στο δημοφιλές παραδοσιακό Ημίσκληρο τυρί του, όσο και στο rebranding της επιχείρησης που έλαβε χώρα τα δύο τελευταία χρόνια και στη δημιουργία γραμμής παραγωγής Φέτας.

Τρίτη γενιά τυροκόμος, πώς αντιλαμβάνεστε την εξέλιξη του κλάδου μέσα από τις αναμνήσεις και τις οικογενειακές αφηγήσεις αλλά και ως ενεργό μέλος της τυροκομικής κοινότητας; 

Οι αναμνήσεις είναι πολλές και όμορφες. Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία 50 χρόνια, κάτι που είχε θετική επίδραση στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Θυμάμαι να ακούω ιστορίες πως παλιά παρήγαγαν σε μικρά τυροκομεία σε κάθε χωριό καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να μεταφέρουν το γάλα σε μεγάλη απόσταση χωρίς να ξινίσει και πως η τυροκόμηση  γινόταν  χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος στα ενδιάμεσα στάδια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλα τα παραγωγικά σφάλματα να εντοπίζονται στο τέλος της παραγωγής. Πλέον υπάρχουν τα μηχανήματα και οι υποδομές να μεταφέρεται το γάλα σε άριστη κατάσταση και να υπάρχει έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων. Συγκεκριμένα όσον αφορά εμάς, η  οικογένεια Διβάνη έχει εγκατασταθεί από το 2004 σε νέο σύγχρονο εργοστάσιο που λειτουργεί τηρώντας αυστηρές διαδικασίες, με πιστοποιήσεις  ISO και FSSC από διεθνείς οίκους. Αυτό που κληρονομήσαμε και διατηρήσαμε αναλλοίωτο έως σήμερα είναι η σταθερή ποιότητα των προϊόντων μας, που παράγονται με με τον παραδοσιακό τρόπο. Όταν μιλάμε για παραδοσιακό τρόπο αναφέρομαι στο ζύμωμα και αλάτισμα στο χέρι, διαδικασία επίπονη που όμως προσδίδει την ιδιαίτερη γεύση των τυριών μας με το πλούσιο άρωμά τους. Θεωρώ ότι ο κλάδος με έμφαση στην ποιότητα και στην καινοτομία έχει να δώσει ακόμη πολλά στον  Έλληνα καταναλωτή αλλά και πρόσβαση και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

 

Έπειτα από 90 χρόνια παρουσίας στην ευρύτερη γειτονιά των Τρικάλων, ποια η σχέση σας με τους κτηνοτρόφους; Κρατάνε στο κομμάτι αυτό συνεργασίες βάθους τριών γενεών;

Η σχέση με τους κτηνοτρόφους είναι προσωπική. Γνωρίζουμε τους κτηνοτρόφους με τα μικρά τους ονόματα και όταν έχουν προβλήματα τα λύνουμε από κοινού. Η πόρτα του τυροκομείου είναι πάντα ανοικτή και το γνωρίζουν, γι’ αυτό και μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η γραμμή γάλακτος που έχουμε έχει κτηνοτρόφους που τους γνωρίζουμε αν όχι τρεις γενιές σίγουρα τις τελευταίες δύο. Η ομαδικότητα, οι δεσμοί εμπιστοσύνης, η προσήλωση στους στόχους μας, η συνεργατικότητα, η δημιουργικότητα που βρίσκει λύσεις στους πιο δύσκολους γρίφους και η εργατικότητα παραμένουν τα δυνατά μας χαρτιά, προκειμένου να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους

περισσότερα στο https://www.agronews.gr/apopseis/sunedeuxeis/192116/oi-sunergasies-tis-divani-me-ktinotrofous-kai-to-heri-pou-kanei-ti-diafora/

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close