Ειδήσεις

Συναγερμός για το κύμα καύσωνα – Τα μέτρα και οι συστάσεις

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος μέχρι την Παρασκευή • Σε ετοιμότητα δηλώνουν οι αρχές • Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

Τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ξεπεράσει το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα. Ήδη από τη Δευτέρα σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, με τη μέγιστη (σύμφωνα με το meteo) να καταγράφεται στην περιοχή της Θήβας στη Νέα Οδό και να φτάνει τους 39,2 °C. Μάλιστα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 32,9 °C, ενώ 122 από τους 510 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 35 °C.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες, επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες από την Τρίτη έως και την Παρασκευή. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Όπως αναφέρει το meteo, θερμότερες ημέρες εκτιμάται ότι θα είναι η Τετάρτη 12/06 και η Πέμπτη 13/06, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Γρήγορη και σημαντική υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται το Σάββατο 15/06, κάτι που διακρίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί:

Το κύμα καύσωνα προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες προχώρησαν τη Δευτέρα σε συσκέψεις, καθώς και σε ανακοίνωση μέτρων και συστάσεων προς τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ τηλεδιάσκεψη έγινε στο Υπουργείο Υγείας. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο Υπ. Υγείας, κλήθηκαν ο διοικητής του ΕΚΑΒ και οι διοικητές των ΥΠΕ να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύψουν από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Το Υπουργείο Υγείας υπενθύμισε τις σχετικές συστάσεις για συνθήκες καύσωνα, ενώ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε συστάσεις προς τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών. Όπως ανακοίνωσε η ΓΓΠΣ, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Επίσης, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων (όπως η τηλεργασία), καθώς τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, από την Τρίτη έως και την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους.

Δήμοι της χώρας ανακοίνωσαν πως κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι διαθέσιμοι για τους πολίτες από την Τρίτη έως την Παρασκευή.

Με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται σε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να προστατευθούν οι μαθητές από τον καύσωνα. Τα μέτρα απευθύνονται τόσο προς τους εκπαιδευτικούς όσο και προς τους γονείς και στόχο έχουν να μην προκύψουν προβλήματα υγείας από την έκθεση των παιδιών σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο στη διάρκεια των διαλειμμάτων ή/και του μαθήματος της γυμναστικής.

Ορισμένα σχολικά συγκροτήματα θα μείνουν κλειστά τις επόμενες μέρες λόγω του καύσωνα. Πάντως, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

Back to top button
Close
Close