Ειδήσεις

Στο λιμάνι Ηγουμενίτσας 56 αλλοδαποί μετανάστες που διασώθηκαν στο Ιόνιο

Καταγραφή των 56 μεταναστών, προανάκριση από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας

Στις εγκαταστάσεις του κεντρικού λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας αποβιβάστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι 56 αλλοδαποί μετανάστες που διασώθηκαν στο Ιόνιο.

Το ιστιοφόρο που τους μετέφερε με προορισμό πιθανότατα την Ιταλία δέχθηκε την βοήθεια διάσωσης ενώ βρισκόταν δυτικά της Κεφαλονιάς.

Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο GINGA HAWK, σημαίας Σιγκαπούρης, το οποίο τους μετέφερε στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για άτομα Αφγανικής, Συριακής, Κουρδικής και Τουρκικής καταγωγής.

Ανάμεσά τους είναι 43 άνδρες, πέντε γυναίκες και οκτώ ανήλικα παιδιά με τα μικρότερα να είναι 5-7 ετών.

Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας τους προσφέρθηκε φαγητό και χώρος για ξεκούραση.

Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη όπως και η διαδικασία της καταγραφής τους. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή και ο έλεγχος από την Αστυνομία οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν την μεταφορά τους σε κάποια από τις δομές της χώρας.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έγινε υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ μέσω του Olympia Radio για την ύπαρξη Ι/Φ σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, περί τα 90 ν.μ. δυτικά των ακτών της Πελοποννήσου, εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκε το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ, ότι το Ι/Φ σκάφος βρίσκεται νοτιοδυτικά ν. Ζακύνθου. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία για τυχόν παροχή συνδρομής σε ανωτέρω σκάφος, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι εν λόγω αλλοδαποί δεν δέχονταν οποιαδήποτε αρωγή από τα παραπλέοντα, καθώς και από τις Ελληνικές Αρχές, δηλώνοντας το ταυτόχρονα και μέσω του Olympia Radio.diasosi metanaston ionio

Το βράδυ του Σαββάτου και ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή έτειναν να γίνουν δυσμενέστερες, οι αλλοδαποί τελικά δέχτηκαν την παροχή συνδρομής, ενώ έπλεαν περί τα 33 ν. μ. δυτικά ν. Κεφαλληνίας.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχείρησαν τρία  παραπλέοντα πλοία, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης είχαν δεσμευτεί από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. Επιπροσθέτως, βραδινές ώρες χθες, επιχείρησε στο σημείο και μία  Φρεγάτα Π.Ν., ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν άνεμοι Δ 5 – 6 BF και η πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες είναι άνεμοι εντάσεως ΒΔ 7 BF, ενισχυόμενοι.

Lanaras
Back to top button
Close
Close