Τρίκαλα

Στην έκθεση του Στέργιου Στάμου «Ζωντανά Εδάφη»μαθητές του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ3 τμήματος του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων, που συνοδεύονταν από τις καθηγήτριες Νεκταρία Κορκακάκη, ΠΕ07, και Σταυρούλα Μπίτη, ΠΕ02, επισκέφτηκαν την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022 τη Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού (Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή), όπου φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση του Στέργιου Στάμου «Ζωντανά Εδάφη», μια έκθεση για το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχτηκε και ξενάγησε η Αντονέλλα Χήρα, η οποία επιμελήθηκε σκηνοθετικά την έκθεση, δίνοντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες για το εικαστικό αυτό γεγονός. Η μουσική, τα υψηλής αισθητικής έργα και η ψηφιακή τεχνολογία αλληλεπιδρούν αρμονικά, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των παιδιών.

Εντύπωση τους προκάλεσαν οι συνθέσεις με το έντονο κόκκινο χρώμα, η μακέτα με το βομβαρδισμένο Χαλέπι, αλλά και οι μακέτες των δυτικών πόλεων που δέχονται το πλήθος των προσφύγων. Με ιδιαίτερη προσοχή άκουσαν το «Μήνυμα προς τη νεολαία» του Μπ. Μπρεχτ, μια αφορμή για προβληματισμό και σκέψεις για ένα αισιόδοξο μέλλον. «ΣΕΒΑΣΜΟΣ» ήταν η λέξη που έγραψε ένας μαθητής του σχολείου. Σεβασμός στο δικαίωμα να είμαι ελεύθερος, σεβασμός στο δικαίωμα της ζωής. Και όλοι επικροτήσαμε!

Την ίδια ημέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β2 τμήματος επισκέφτηκαν το Δημοτικό Αθλητικό Μουσείο της πόλης μας, το οποίο από το1988 στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα. Είδαν και θαύμασαν το φωτογραφικό υλικό και τα εκθέματα, τα οποία συγκέντρωσαν πολίτες και φορείς της κοινωνίας των Τρικάλων, και ενημερώθηκαν για την τοπική αθλητική ιστορία από το 1896 και μετά, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική εξαιτίας των πολλών αθλητών που πρωταγωνίστησαν σε αθλητικά δρώμενα και των τιμητικών διακρίσεων που απέσπασαν.

Τα εκθέματα του Μουσείου εκτίθενται σε τρεις αίθουσες και η διάρθρωση τους είναι θεματική. Εντύπωση προξένησαν στους μαθητές και στις μαθήτριες όλα τα εκθέματα και το φωτογραφικό υλικό αλλά ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα προσωπικά αντικείμενα κορυφαίων αθλητών μας, οι οποίοι τα χάρισαν ‘τιμής ένεκεν’’ στην πόλη στην οποία μεγάλωσαν και αναδείχτηκαν. Σε αυτή την επίσκεψη, τη μαθητική ομάδα συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτα Μπλούτσου, ΠΕ02 και Σταυρούλα Βαμπούλα, ΠΕ02.

Back to top button
Close
Close