Ελλάδα

Στέλιος Πέτσας :Για τις μετακινήσεις και την εστίαση. Σταδιακό άνοιγμα για να μη χαθούν οι γιορτές 

 

Δεν φαίνεται ρεαλιστικό να ανοίξουμε από 1η Δεκεμβρίου

Υπήρξε κατά την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown, μία συμπεριφορά όλων μας, πιο χαλαρή. Αυτό φέρνει τον σχεδιασμό μας πιο πίσω. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε ημέρα αναλύουν οι ειδικοί και εισηγούνται στην Κυβέρνηση, το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλό και δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε από περιοριστικό καθεστώς που έχουμε σήμερα την 1η Δεκεμβρίου, Θα πάμε σταδιακά. Πρώτα με τις δραστηριότητες εκείνες, οι οποίες έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και επιβάρυνση, όπως τα σχολεία, για παράδειγμα, και μετά το λιανεμπόριο.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Όπως είπαν η Υπουργός Παιδείας και οι ειδικοί εξετάζουν αν θα πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα  ή σταδιακά  οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Υπάρχει μία μεγαλύτερη ανησυχία για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, για παράδειγμα του λυκείου, που έχουν περισσότερες συναθροίσεις. Αυτό θα το δούμε ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Γενικά, δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Συνήθως έρχεται το κρούσμα απ’ έξω προς τα μέσα. Αυτό μας έδειξε η εμπειρία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Θα αναπτύξουμε τις επόμενες ημέρες ένα σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προκειμένου να δούμε ποια είναι η σχέση θετικότητας ανάμεσα στα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία του σχολείου και στην υπόλοιπη κοινότητα. Η εικόνα που έχουμε δείχνει ότι είναι πολύ χαμηλότερο το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά. Άρα, είναι κι αυτός ένας παράγοντας καθησυχαστικός για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι μετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Για τις μετακινήσεις και την εστίαση

Είναι δύσκολο το ζήτημα της άρσης των περιορισμών των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, αυτή τη στιγμή, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε. Επομένως, είναι κάτι το οποίο θα περιλαμβάνεται μέσα στο Σχέδιο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα. Αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο να επιτραπεί η διαπεριφερειακή μετακίνηση, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο σε όλες τις περιοχές και υπάρχει κίνδυνος περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο ξαφνικά να επιβαρυνθούν. Αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο να αρθεί αυτός ο περιορισμός.

Προσαρμόζουμε το Σχέδιό μας συνεχώς στις δυναμικές συνθήκες που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Σχέδιο που υπάρχει είναι να ανοίξει και η εστίαση κάποια στιγμή πριν από τις γιορτές, πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης, δεν θα υπάρχουν όρθιοι. Θα τηρούμε φυσικά τις αποστάσεις και θα υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό ατόμων, στα εστιατόρια. Θα υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί αυστηρότεροι, από αυτούς που είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

Σταδιακό άνοιγμα 

Όταν θα ανοίξουμε, πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια. Και για να ανοίξουμε με ασφάλεια, έχει σημασία αυτό το διάστημα που είμαστε στο καθεστώς του lockdown να τηρούμε τα μέτρα, για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο και να μην υπάρχει ο κίνδυνος μεγαλύτερης μετάδοσης.  Επομένως,  πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι καλά ξέρουμε: Να ακούμε τους ειδικούς, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι δυνατόν.

Τις τελευταίες  τέσσερις ημέρες,  έχουμε σημαντικά χαμηλότερα κρούσματα, από τις αντίστοιχες ημέρες των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Για παράδειγμα, χθες είχαμε 810 λιγότερα κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα.

Θα επανέλθουμε σταδιακά σε καθεστώς κάποιας κανονικότητας,  η οποία δεν θα είναι η ίδια με την προηγούμενη. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που εξετάζονται. Δηλαδή, αν θα συνεχίσουμε να έχουμε την αποστολή των  sms, που αποτελεί ένα φρένο στη μεγάλη κινητικότητα, εάν θα πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις, όσον αφορά την κυκλοφορία μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα. Όλα αυτά μπορεί να είναι στο τραπέζι ξανά.

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close