Ειδήσεις

Σε περιδίνηση τύπου «Ομικρον» ο πλανήτης

Σε ιλιγγιώδη περιδίνηση εξαιτίας της μετάλλαξης «Ομικρον» βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα.

Καθημερινά καταγράφονται πρωτοφανείς αριθμοί νέων λοιμώξεων που σε ορισμένες περιπτώσεις ακολουθούνται από αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την εβδομάδα 22-28 Δεκεμβρίου καθημερινά καταγράφονταν πάνω από 900.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τη βαρύτητα της μετάλλαξης και την τελική έκβαση της νέας πανδημικής φάσης. Το άμεσο μέλλον, ωστόσο, δεν φαντάζει ευοίωνο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε για πραγματικό «τσουνάμι κρουσμάτων», καθώς η «Δέλτα» και η «Ομικρόν» συνιστούν «διπλή απειλή» και οδηγούν σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων. Παρά τις εκτιμήσεις περί «ηπιότητας» της «Ομικρον», ο ΠΟΥ επιμένει ότι ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι «πολύ υψηλός».

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων από οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή (304,6 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους). Παγκοσμίως τα κρούσματα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 11%. Ενδεικτικά, η Γαλλία κατέρριψε την Τετάρτη εθνικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ με 208.000 νέες λοιμώξεις εντός 24 ωρών. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προκειμένου να εξηγήσει την κατάσταση, τόνισε ότι κάθε δευτερόλεπτο στη Γαλλία δύο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό. Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα γαλλικά νοσοκομεία, κυρίως εξαιτίας της «Δέλτα», αφού τα αποτελέσματα της «Ομικρον» ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί.

Παρόμοια η εικόνα και στην Ισπανία, όπου για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας καταγράφονται ημερησίως περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα. Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στην Αγγλία, όπου εκτός από το ρεκόρ των νέων λοιμώξεων, ο αριθμός των πασχόντων από COVID-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 48% εντός μιας εβδομάδας. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νοσηλειών από την 1η Μαρτίου. Σε δραματική κατάσταση και οι ΗΠΑ, όπου την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων με εβδομαδιαία αύξηση 127%.

Back to top button
Close
Close