Επιχειρείν

Σε γυναικεία χέρια, για πρώτη φορά, το τιμόνι της βιομηχανίας – «Μεγάλωσε» τον ΣΒΕ η θητεία Σαββάκη

Γυναικείο και…ακριτικό άρωμα, για πρώτη φορά, μυρίζει η επόμενη μέρα στην ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος καθώς η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας ξύλου «Ακρίτας» (απασχολούνται 250 εργαζόμενοι) με έδρα την Αλεξανδρούπολη, Λουκία Σαράντη, μέχρι σήμερα μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΣΒΕ, αναλαμβάνει τα ηνία του Συνδέσμου, διαδεχόμενη τον Αθανάσιο Σαββάκη, σε μία περίοδο καταιγιστικής ενεργειακής κρίσης.

Ο κ.Σαββάκης απευθύνθηκε για τελευταία φορά με την ιδιότητα του προέδρου στα μέλη του Συνδέσμου, προχωρώντας σε έναν μίνι απολογισμό της θητείας του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΕ. Η Συνέλευση εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, από το οποίο θα προκύψει την ερχόμενη εβδομάδα η πρόεδρος και νέα Εξελεγκτική Επιτροπή.

«Ο ΣΒΕ επανέφερε αυτή τη δεκαετία στο προσκήνιο της ανάπτυξης. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν από το 2013 μέχρι σήμερα ήταν πολλά και σημαντικά.

• Γεγονότα που σημάδεψαν και καθόρισαν:

o το οικονομικό,

o το πολιτικό, και,

o το κοινωνικό

μέλλον της πατρίδας μας.

Τα σπουδαία γεγονότα που συνέβησαν τα προηγούμενα σχεδόν δέκα χρόνια, διαμόρφωσαν, χωρίς αμφιβολία, ένα πραγματικά νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικά η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες καθορισμού μιας νέας πραγματικότητας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Ο κ.Σαββάκης έδωσε στον ΣΒΕ μία οντότητα που δεν είχε, αναβάθμισε τη θέση του στην κοινωνία, η θητεία σας ήταν μία λαμπρή θητεία», υποστήριξε ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης.

«Ο Θάνος Σαββάκης πρόσφερε πολλά στον Σύνδεσμο αυτά τα χρόνια και έχει να προσφέρει πολλά ακόμα στον δημόσιο βίο», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της ΕΕ.

Το ότι το πηδάλιο του Συνδέσμου θα κρατήσει γυναίκα σε έναν κατά βάση σκληρό και ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι αυτός της βιομηχανίας, πέρα από το ότι σπάει κάποια ταμπού, αναμφίβολα αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον ΣΒΕ ενώ υψηλού συμβολισμού είναι και το γεγονός πως η έδρα της επιχείρησης της επόμενης προέδρου βρίσκεται στον Έβρο. Μέχρι τώρα η προεδρία πήγαινε πάντα σε πρόσωπο που οι επιχειρήσεις του βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η κ.Σαράντη θα πέσει αμέσως στα βαθιά, καλούμενη να οδηγήσει το υπερωκεάνιο της βιομηχανίας σε ήρεμα νερά, με το επιχειρείν να ασφυκτιά ανάμεσα σε υψηλότατο ενεργειακό κόστος, πληθωρισμό και διαρκή αβεβαιότητα.

Η κ.Σαράντη είναι Έφορος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Ανατόλια, μέλος της Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος. Έχει συνεχή ενασχόληση με τα θέματα του Συλλόγου Αυτισμού ΑΧΤΙΔΑ, έχοντας μάλιστα διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου στο παρελθόν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Σαββάκης, κατά τη διάρκεια της εννιαετούς θητείας του (ανέλαβε πρώτη φορά τα ηνία του τότε ΣΒΒΕ το 2013) με επιμονή και υπομονή κατέστησε τον ΣΒΕ επίσημο κοινωνικό εταίρο με τον λόγο του να ακούγεται στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια ενώ έδωσε νέα πνοή στον Σύνδεσμο καθιστώντας τον πολύ πιο εξωστρεφή, χωρίς να λείπουν και οι συγκροτημένες προτάσεις για πλήθος κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τη βιομηχανία.

Το 2016 επανήλθε η «Σύνοδος της Θεσσαλονίκης» (Thessaloniki Summit) ένας θεσμός επιχειρηματικής και διακρατικής συνεργασίας, για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο την αφρόκρεμα πολιτικής και επιχειρείν, ακόμα και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Ταυτόχρονα, φέρνει τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Παράλληλα, του πιστώνεται και το ολικό λίφτινγκ στην εικόνα του Συνδέσμου με την μετακόμιση των εγκαταστάσεων του ΣΒΕ από τα παλιά γραφεία της Πλατείας Μοριχόβου στις πλέον σύγχρονες, μοντέρνες και άνετες εγκαταστάσεις στα παλιά Σφαγεία.

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close
Close