Lifestyle newsTravel

Ρένος Χαραλαμπίδης: Ο Έβρος συνδυάζει πατριωτισμό και κοσμοπολιτισμό!

Ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρένος Χαραλαμπίδης, μιλάει για τον  ρόλο του στη καλοκαιρινή περιοδεία, τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια ενώ σχολιάζει για πρώτη φορά τη τουριστική ανάπτυξη του τόπου του, το Σπήλαιο Ορεστιάδας, αποκλειστικά στο gnoristetinellada.gr
Αφορμή της συνομιλίας μας αποτελεί η καλοκαιρινή σας περιοδεία με τη παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος». Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο και για το χαρακτήρα που υποδύεστε…

Ο Ρόλος μου είναι ο κεντρικός αφηγητής που πρέπει να συνδέσει τα κομμάτια του παραμυθιού αλλά και τα μουσικά θέματα. Είναι ένας ιδιότυπος μαέστρος-παραμυθάς.

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Έχετε κάποια σχέση με τη μουσική;

Η συνεργασία αυτή είναι ένα επακόλουθο της αγάπης μου για την κλασική μουσική και για το έργο του Προκόφιεφ. Πολλά χρόνια έχω το έργο στο «μάτι» και επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να το επικοινωνήσω με το πιο ενδιαφέρον κοινό που είναι το παιδικό.

Ποια η σημασία/συμβολή των παραμυθιών στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

Τα παραμύθια έχουν αποδείξει μέσα στους αιώνες την μεγάλη τους διαπαιδαγωγική  αξία. Απο το να τα λέει ο παππούς μπροστά στην φωτιά ενός τζακιού μέχρι να τα παίζει στην σκηνή ένας ηθοποιός έχουν τον ίδιο πυρήνα που η παιδική ψυχή τον αντιλαμβάνεται , γοητεύεται και αφήνεται στην θετική επιρροή και στην μάθηση.

Ποια η ιδιαιτερότητα των μουσικών παραμυθιών, έναντι της κλασικής αφήγησής τους;

Η μουσική μιλάει πιο εύκολα στο συναίσθημα αλλά και στην φαντασία. Μας απελευθερώνει σαν θεατές . Ακόμα κάνει την αφήγηση πιο ανάλαφρη , περισσότερο καλλιτεχνική και διασκεδαστική.

Τι μηνύματα πολιτισμού μπορεί να περάσει αυτή η παράσταση στα παιδιά;

Το μήνυμα που περνάει και στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους είναι η ανοχή του διαφορετικού, η έννοια της προετοιμασίας για τις δυσκολίες της ζωής και η αυταπάρνηση , η αυτοθυσία και η υγιής αυτοπεποίθηση.

petroskailukos-gnoristetinellada-xaralampidis.jpg
Πιστεύετε ότι οι on line παραστάσεις βοηθάνε στην «επιβίωση» του πολιτισμού;

Οι παραστάσεις στο διαδύκτιο ήταν έναν πείραμα που καλά την γνώμη δεν λειτούργησε. Η μαγεία της επαφής κοινού και καλλιτέχνη είναι η ουσία της τέχνης μας. Ήταν ίσως η μόνη λύση και το αναγκαίο κακό της πανδημίας

 Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια στο καλλιτεχνικό τομέα;

Με μεγάλη μου χαρά το σήριαλ «ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ» θα συνεχίσει για δεύτερη χρόνια. Οπότε τηλεοπτικά έχω ένα καλλιτεχνικό στοίχημα για μια δεύτερη χρόνια επιτυχίας.

Γνωρίζουμε ότι η καταγωγή σας είναι το Σπήλαιο του βόρειου Έβρου. Πόσο επηρέασαν τους συντοπίτες σας τα τελευταία γεγονότα με τους Τούρκους; Ποια είναι η άποψή σας για το αύριο; Μη ξεχνάμε ότι οι Εβρίτες φυλάνε Θερμοπύλες…

Ο Έβρος είναι ένας τόπος αγωνιστών και της ζωης αλλά και των όπλων. Είμαι περήφανος που ο τόπος καταγωγής μου συνδιάζει τον πατριωτισμό και τον κοσμοπολιτισμό.Τα τελευταία γεγονότα έδειξαν το ακμαίο ηθικό και την αυτοπεποίθηση των Εβριτών.

Χρύσας Ξάνθη
της δημοσιογράφου ΧΡΥΣΑΣ ΞΑΝΘΗ
https://www.gnoristetinellada.gr/synenteykseis/8930-renos-xaralampidis-o-evros-syndiazei-patriotismo-kai-kosmopolitismo

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close