MUST Read

Πώς θα αποφύγουμε το τρίτο κύμα

Το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να έφερε συνωστισμό στους δρόμους και ουρές έξω από μεγάλα καταστήματα ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η τήρηση των μέτρων παίζει σημαντικό ρόλο στην μη διάδοση του κορωνοϊού. «Εάν προσέξουμε και κάνουμε τα ψώνια μας φορώντας σωστά τη μάσκα και κρατώντας αποστάσεις από τους άλλους, τότε όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε, είναι στο χέρι όλων μας πότε θα ανοίξουν ή θα κλείσουν δραστηριότητες», τονίζουν οι επιδημιολόγοι οι οποίοι δηλώνουν υπέρ του ανοίγματος των δραστηριοτήτων αρκεί να το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα.

«Ήταν σωστή η επιλογή να ανοίξουν τώρα τα μαγαζιά όπως και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE. Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε μεταξύ άλλων ότι «απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί σε τρία ζητήματα προκειμένου να καθυστερήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας.

»Τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας: Ο καθηγητής τόνισε πως είναι θετικό ότι η πλειοψηφία των πολιτών φορά πλέον μάσκα και πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά για όσα συμβαίνουν εντός των καταστημάτων. «Αν τα μέτρα τηρούνται όταν οι συμπατριώτες μας μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, τότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία», είπε ο ίδιος.

»Οριζόντια εφαρμογή των μέτρων: Πρέπει τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται οριζοντίως, παντού, σε όλους τους χώρους και χωρίς καμία εξαίρεση.

»Σωστές δειγματοληψίες: Πρέπει να μετράμε σωστά τα στοιχεία της πανδημίας και άρα να γίνονται πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ.

Αυτά τα τρία δεν έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα τον περασμένο Φθινόπωρο και γι’ αυτό ξέφυγε η κατάσταση», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.

Back to top button
Close
Close