Όπως παρατηρεί ο κ. Χατζής, τη μεγαλύτερη περηφάνεια για την Επανάσταση τη νιώθουν οι νεότεροι και όσες/οι αυτοτοποθετούνται προς τα δεξιά. Ένα ποσοστό από 15 έως 20% (κυρίως νέων αριστερών) δεν αισθάνεται κάτι ιδιαίτερο. Σύμφωμα με τον καθηγητή αυτό “έχει να κάνει πιθανόν με τη μέση εκπαίδευση αλλά και με τη χυδαία ταύτιση του 1821 με τον εθνικιστικό και ακροδεξιό λόγο στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα αντίστοιχο ποσοστό νέων ανθρώπων (μάλλον προς τα δεξιά) νιώθουν νοσταλγία για τις ένδοξες εποχές”.
Την ίδια στιγμή μόνο 1% εκφράζει αντιπαλότητα για τον τουρκικό λαό (Διάγ.1), κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό, όπως σημειώνει ο καθηγητής.
Βέβαια, την ίδια στιγμή σχεδόν 4 στους 10 ερωτηθέντες δεν θα προσλάμβαναν στην επιχείρησή τους υπάλληλο τουρκικής καταγωγής, με τους Σέρβους να βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων.
Του Αριστείδη Χατζή δεν του διαφεύγει πως ένα ποσοστό Ελλήνων “διατηρεί ρατσιστικές αντιλήψεις κατά των Αλβανών (31%) και των Τούρκων (38%) που είναι ταυτόχρονα παρανοϊκά ξενοφοβικές (π.χ. άρνηση πρόσληψης Γερμανών που είναι γνωστοί για την υψηλή παραγωγικότητά τους)”.
Ποιοι θα έπαιρναν τα όπλα να πολεμήσουν
Ενώ όμως η Ελλάδα φαίνεται να εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία στέλνοντας όπλα στο Κίεβο, και με αφορμή τις προθέσεις Ευρωπαίων ηγετών για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, η έρευνα δείχνει ότι ούτε ο 1 στους 100 Έλληνες δεν θα πήγαινε να πολεμήσει σε άλλη χώρα.
|