Γάμος - Βάπτιση

Πιασμένες για εκδηλώσεις γάμων όλες οι ημερομηνίες μέχρι τέλους του χρόνου

Μετά από την εμπειρία σχεδόν ενός ολόκληρου χρόνου είναι φλυαρία να ξαναπούμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει όλες τις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Οι αλλαγές και οι περιορισμοί έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές σε όλους μας σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ένας από τους κλάδους που επηρεάστηκε άρδην είναι αυτός της διοργάνωσης γάμων και βαπτίσεων. Πέρυσι το καλοκαίρι ακυρώθηκε το 50% των γάμων στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, το οποίο μεταφέρθηκε για τη φετινή σεζόν, καθώς πολλά ζευγάρια προτίμησαν να αναβάλουν τη διαδικασία για λόγους υγειονομικής ασφάλειας αλλά κυρίως γιατί είχαν προγραμματίσει, ως είθισται στην περιοχή μας, εκδηλώσεις με πολλούς καλεσμένους.

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Εξηγώντας στο onlarissa.gr την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χώρο της διοργάνωσης γάμων και βαπτίσεων ο φωτογράφος Τηλέμαχος Γιογλαρής που ασχολείται συστηματικά με τη φωτογραφία γάμου, μας ενημερώνει ότι «από το τέλος Μάϊου μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου έχουν ήδη καλυφθεί οι ημερομηνίες που αφορούν σε Σαββατοκύριακα και πολλοί προσανατολίζονται αναγκαστικά σε ημερομηνίες από τον Οκτώβριο και μετά. Εκτιμώ ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουν κλείσει όλα τα Σαββατοκύριακα μέχρι το τέλος του έτους».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τους γάμους που ακυρώθηκαν πέρυσι και μεταφέρθηκαν φέτος, με αποτέλεσμα να «μπουκώσουν» οι εκκλησίες, τα κτήματα και τα catering, οι φωτογράφοι. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις βαπτίσεις καθώς πολλά μωρά έχουν χρονίσει και παραμένουν αβάπτιστα.

Λύσεις υπάρχουν πάντα αρκεί να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες λέει ο κ. Γιογλαρής. Το θέμα είναι η απόφαση. Πόσο καιρό θα μείνουν σε εκκρεμότητα κλεισμένα ή αγορασμένα νυφικά, κλεισμένες ημερομηνίες που συνεχώς αλλάζουν ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας, προκαταβολές που έχουν δοθεί; Τα ζευγάρια ίσως πρέπει να προχωρήσουν πλέον στο γάμο τους με μια ευελιξία· μπορεί ο γάμος να γίνει τελικά με πενήντα ή εκατό άτομα, μπορεί και με λιγότερα, ανάλογα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν κάθε φορά. Η ουσία είναι η τελετή του γάμου και οι λοιπές κοινωνικές υποχρεώσεις και τα σχέδια εορτασμού μπορούν να υλοποιηθούν με εναλλακτικούς τρόπους και ενδεχομένως σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Σε φυσιολογικές συνθήκες η περίοδος που γίνονται οι περισσότερες τελετές αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα και φτάνει μέχρι τα τέλη σχεδόν του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 2019 έγιναν 1000 γάμοι στο ν. Λάρισας, εκ των οποίων οι 650 ήταν θρησκευτικοί. Τα νέα δεδομένα θα οδηγήσουν σε μία επιμήκυνση αυτής της περιόδου και ενδεχομένως το καλύτερο σενάριο θα είναι η αλλαγή της υπάρχουσας νοοτροπίας ώστε γάμοι και βαπτίσεις να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπάρχουν διάφορες περίεργες ιστορίες με γάμους που υλοποιήθηκαν τελικά. «Πέρυσι το καλοκαίρι ένας γάμος που ήταν να γίνει στον Αγιόκαμπο, μεταφέρθηκε στον Πλαταμώνα καθώς στον Αγιόκαμπο που ανήκει στην Π.Ε. Λάρισας επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα και τα λοιπά μέτρα περί συναθροίσεων. Δύο μέρες πριν την ημερομηνία του γάμου, ανακοινώθηκαν αντίστοιχα μέτρα και τον Πλαταμώνα και τελικά ο γάμος έγινε εσπευσμένα στα Τρίκαλα…

Μέσα στο lockdown No2, έκανα δύο πολιτικούς γάμους με το όριο των 9 ατόμων. Ο πρώτος έγινε στην Πινακοθήκη με κάποιους καλεσμένους να είναι έξω από το κτίριο.  

 

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close