Τοπικά

Παπαστεργίου:Ας μη γίνουμε χειρότεροι από αυτούς που σήμερα καταγγέλλουμε.

Με μία ανάρτηση του σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τοποθετήθηκε σχετικά με το σπάσιμο των τζαμιών της κεντρικής εισόδου του Κουρσούμ Τζαμί, που προκάλεσαν άγνωστοι και έγινε αντιληπτό νωρίς το πρωί.

Γεγονός που πολλοί το ερμηνεύουν ως μια πράξη που συνδέεται άρρηκτα με την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Έτσι, λοιπόν, για τον συγκεκριμένο λόγο αναφέρει τα εξής:

Για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία ο σεβασμός της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας κάθε πολίτη, στην Ελλάδα και τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος ή χρώματος.

Το μοντέλο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών και ο σεβασμός από το Ελληνικό Κράτος των ναών και των πολιτιστικών μνημείων της κάθε θρησκευτικής κοινότητας σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει την σταθερή προσήλωση των τοπικών μας κοινωνιών στις πανανθρώπινες αξίες, κάτι που μας χαρακτηρίζει ως Έθνος.

H απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Τζαμί είναι μαχαιριά στην καρδιά κάθε χριστιανού αλλά και κάθε σκεπτόμενου πολίτη του κόσμου. Είναι ξεκάθαρο πως το μόνο που θα προκαλέσει, είναι νέο κύκλο μίσους ανάμεσα σε θρησκείες και λαούς. Και πρέπει να το καταγγείλουμε με κάθε τρόπο και μέσο.

Τα χθεσινά γεγονότα με τον βανδαλισμό της εισόδου ενός μοναδικού μνημείου, του Τζαμιού των Τρικάλων (τέμενος του Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ Τζαμί), δυστυχώς εντάσσονται στο παραπάνω κλίμα.

Ας μη γίνουμε χειρότεροι από αυτούς που σήμερα καταγγέλλουμε. Ας αποδείξουμε ότι διαχρονικά δεν ήμασταν οι βάρβαροι της ιστορίας. Ας επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά τον πολιτισμό μας, αυτόν που μας έκανε να ξεχωρίζουμε από τους βαρβάρους

 

Το πρωί της Δευτέρας  έγιναν  Φθορές και βανδαλισμοί  στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων. Συγκεκριμένα άγνωστοι βανδάλισαν τον χώρο σπάζοντας τα τζάμια από την κεντρική πόρτα που υπάρχει για την είσοδο στο Τζαμί.

Μόλις έγινε γνωστή η φθορά στο κτήριο αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων προχώρησε σε εργασίες, αφού ο χώρος κάθε βράδυ μαζεύει πολλούς νεαρούς, αφού είναι ένα από τα στέκια της νεολαίας, έτσι με τα σπασμένα τζάμια ήταν μεγάλος ο κίνδυνος για κάποιον τραυματισμό. Ενώ στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη του χώρου, αφού προφανώς οι φθορές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί. Όπως και να έχει η κατάσταση δείχνει να είναι τεταμένη, έτσι είναι λογικό όλοι να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Back to top button
Close