Lifestyle news

Ο Kanye West και η διπολική διαταραχή

Ο Kanye West είναι 43 χρονών και η περιουσία του ανέρχεται στα 1.3 δισεκατομμύρια. Καθόλου απίθανο αν αναλογιστεί κανείς όλες του τις δραστηριότητες. Από στιχουργός και ράπερ, σχεδιαστής ρούχων, επιχειρηματίας, παραγωγός, με πολλές διακρίσεις σε όλους τους τομείς. Creative director των Yeezy, πρόσφατα συνεργάστηκε με την Gap και κυκλοφορούν τα ‘YZY’. Έχει πει χαρακτηριστικά:’ Όλοι μου έλεγαν ότι δεν μπορώ να κάνω ρούχα. Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμή μου’. Επίσης, από το 2019, κάθε Κυριακή διοργανώνει την δική του ‘λειτουργία’, το Sunday Service. Συνδυάζει μουσική με προσευχή, μαζί με τους δικούς του ανθρώπους. Τότε κυκλοφόρησε και τον δίσκο του με τίτλο ‘Jesus is King’.

Το 2018, κυκλοφόρησε τον δίσκο ‘Ye’. Προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αρχικά λόγω εξωφύλλου, το οποίο έλεγε: ‘Μισώ το να είμαι διπολικός. Είναι τέλειο’. Στην συνέντευξη που έδωσε στον Jimmy Fallon, τον Αύγουστο του 2018, μίλησε ανοιχτά για την ψυχική ασθένεια. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε για τις ψυχικές ασθένειες, ειδικά εκείνος, ως Αφροαμερικάνος. Στην κοινότητά τους δεν είχαν ψυχιάτρους, ούτε κατανόηση σε τέτοιου είδους θέματα. Πρόσθεσε, ότι στο πρώτο black out που βίωσε στα 5 του, η μαμά του επέλεξε να μην του δώσει φάρμακα. Αυτό θεωρεί ότι τον έσωσε, αφού δεν θα ήταν ο Kanye που είναι σήμερα. Τώρα, δήλωσε, ότι έχει μόνο emotional highs και όχι καταθλιπτικά επεισόδια. Δεν μισεί το ότι είναι διπολικός, αντίθετα το θεωρεί τέλειο. Τον κάνει να νιώθει πιο έντονα τα συναισθήματά του και όχι να νιώθει το αντίθετο συναίσθημα.

kanye-west.jpg

Σχετικά με το νοσοκομείο είπε ότι σε ναρκώνουν, σε βάζουν σε ένα κρεβάτι, σε απομονώνουν από τους δικούς σου ανθρώπους και ό,τι λες δεν έχει βαρύτητα. Η Kim σε συνέντευξή της το 2018 είχε πει ότι τα πράγματα είναι ήρεμα αλλά νιώθουν κρίσεις να έρχονται, αλλά γνωρίζουν πώς να τις αντιμετωπίσουν.

Τον Μάιο του 2019, στην σειρά συνεντεύξεων με τον David Letterman, στο Netflix, είχε εξομολογηθεί πως όταν περνάει μανιακά επεισόδια νιώθει ότι έχει καλύτερη σύνδεση με το σύμπαν. Παραδέχτηκε ότι όταν βιώνει μανιακό επεισόδιο κάνει παρανοϊκές σκέψεις: ‘Όλα είναι συνωμοσία. Νιώθεις ότι η κυβέρνηση βάζει τσιπάκια στο κεφάλι σου. Νιώθεις ότι ηχογραφείσαι. Νιώθεις όλα αυτά τα πράγματα.’ Σχετικά με την αντιμετώπισή του από τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε ότι σε κάποιον που πονάει ο αστράγαλός του, δεν τον πιέζουμε παραπάνω. Αντίθετα, στις ψυχικές ασθένειες, ο κόσμος είναι σκληρός και κάνει τα πάντα για να γίνεις χειρότερα.

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

kanye-west-XQYfy.jpg

Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλες εναλλαγές της διάθεσης, με επεισόδια ανεβασμένης διάθεσης-μανίας (emotional highs) και επεισόδια κατάθλιψης (emotional lows). Ο ασθενής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του. Συχνά, έχει αυτοκτονικές σκέψεις. Μάλιστα, το 10-15% των διπολικών πεθαίνουν από αυτοκτονία. Το 2,6% των Αμερικάνων υποφέρουν από διπολική διαταραχή και σύμφωνα με το Harvard Medical School, το 4,4% των ενηλίκων παγκοσμίως το βιώνουν κατά την διάρκεια της ζωής τους. Πιο σύνηθες είναι να εμφανίζεται κοντά στα 20 και συχνά το άγχος και το στρες είναι triggering σε τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν 4 τύποι bipolar disorder.

Στο Bipolar 1 Disorder , ο ασθενής περνάει από περιόδους κατάθλιψης σε περιόδους μανίας. Στα επεισόδια μανίας, είναι παρορμητικός, υπερβολικά χαρούμενος, με υπερβολική ενέργεια, βιώνει μια κατάσταση εφορίας. Νιώθει ότι δεν χρειάζεται να κοιμηθεί, είναι ανήσυχος, επιθετικός και καχύποπτος. Στα επεισόδια κατάθλιψης, τα συμπτώματα είναι πιο γνωστά. Κάποια από αυτά είναι η απώλεια όρεξης για δραστηριότητες, για δουλειά, πολλές ώρες ύπνου ή αϋπνίες, θλίψη, αυτοκτονικές τάσεις. Τα επεισόδια που διαρκούν πάνω από 7 μέρες, χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Στο Bipolar 2 Disorder, ο ασθενής περνάει από επεισόδια υπο-μανίας σε επεισόδια πιο ήπιας κατάθλιψης. Η υπο-μανία είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς ο ασθενής είναι λειτουργικός και υπερπαραγωγικός για μεγάλα διαστήματα. Είναι επεισόδια μικρότερης έντασης από τα μανιακά, χωρίς έντονες εξάρσεις.

Το Bipolar 3 Disorder, είναι η Κυκλοθυμία. Πρόκειται για εναλλαγή επεισοδίων υπο-μανίας και ήπιων καταθλίψεων. Είναι μια πολύ ήπια μορφή διπολικής διαταραχής, αφού δεν πληρεί τα κριτήρια του χρόνου και της έντασης, των προηγούμενων κατηγοριών.

Το Bipolar 4 Disorder, είναι η Μη Προσδιοριζόμενη αλλιώς(not elsewhere classified). Υπάρχουν εναλλαγές στην διάθεση αλλά δεν έχουν αρκετή ένταση και δεν διαρκούν τόσο, ώστε να χαρακτηριστούν επεισόδια κατάθλιψης ή μανίας.

Kanye West & διπολική διαταραχή

5-c8tLB.jpg

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον Kanye σε δημόσιες εμφανίσεις του να ‘ξεφεύγει’ και να βιώνει πιθανότατα ένα μανιακό ή υπο-μανιακό επεισόδιο. Το 2009 στην σκηνή των MTV Music Awards, ανέβηκε στην σκηνή και πήρε το μικρόφωνο, την στιγμή που η Taylor Swift ευχαριστούσε για το βραβείο της, λέγοντας ότι η Beyoncé άξιζε το βραβείο.

Back to top button
Close