Ειδήσεις

Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ΠΕ Λάρισας: Μη αποδοτικά τα μέτρα

«Τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε η Κυβέρνηση έως σήμερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου COVID -19, είναι αποδεδειγμένα μη αποδοτικά και ανεπαρκή για τον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ΠΕ Λάρισας και ο πρόεδρός της Ηλίας Ευσταθίου.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης  – επιστολής η οποία απευθύνεται στους βουλευτές της Θεσσαλίας, αναφέρονται τα εξής:

Το 80% αυτών αποκλείστηκαν από τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνταν όπως για παράδειγμα η ύπαρξη 1 Ετήσιας Μονάδας Εργασίας (ΕΜΕ), δεδομένου ότι στην πλειονότητα τους απασχολούν μόνο μια καμαριέρα για διάστημα 3 – 5 μηνών που διαρκεί η τουριστική περίοδος.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ραγδαίας ανάπτυξης των ακινήτων τύπου Airbnb, δημιουργούν την ανάγκη να συμπεριληφθούν σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ώστε να μπορέσουν να επανεκκινήσουν και να είναι ανταγωνιστικές στη μετά-Covid εποχή.

Στο παρελθόν, ένα μεγάλο ποσοστό (80%-90%) των επιχειρήσεων του κλάδου μας δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί  προγράμματα που αφορούσαν την ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και τον εκσυγχρονισμό τους καθότι εμπεριείχαν όρους που απέκλειαν την ένταξη τους.

Ο φορέας μας επανειλημμένως με επιστολές του, έχει γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων του κλάδου μας μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων καθώς και την αναγκαιότητα υλοποίησης (απορρόφησης) τους από το σύνολο τους χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα αποκλείουν μέρος αυτών.

Και ενώ είχαμε τη διαβεβαίωση του Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στις δύο τελευταίες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη ΣΕΤΚΕ, ότι στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα προκηρυχθεί θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου μας έτσι ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν (περισσότερα, στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 3-11-2021, στο Υποκεφάλαιο Θ’, «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» και συγκεκριμένα στο άρθρο 85 με τίτλο «Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια», δεν περιλαμβάνονται τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, παρά μόνο τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

Ζητάμε τη στήριξη σας στο αίτημα του φορέα μας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και τα καταλύματα του κλάδου μας στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Η ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου στο νομοσχέδιο τη δεδομένη στιγμή κρίνεται επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ, αφού πρόκειται για τη μοναδική ευκαιρία ανάκαμψης και επαναλειτουργίας τους.

Ιδιαίτερα τα καταλύματα που βρίσκονται στην περιφερική ενότητα της Λάρισας βάλλονται και από την ανεπαρκή οδική σύνδεση με τον νέο αυτοκινητόδρομο λόγου έλλειψης ολοκληρωμένου  κόμβου στον πυργετού .

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση.

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close