Τοπικά

Με το χέρι στην σκανδάλη οι Τρικαλινοί κυνηγοί

Το κυνήγι του αγριογούρουνου, πλέον επιτρέπεται όλο τον χρόνο και μάλιστα χωρίς όριο κάρπωσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος

Κάτι λίγότερο από δυο  εβδομάδες απομένουν για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου η οποία ξεκινά όπως κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου.

Τη φετινή χρονιά πέραν των άλλων θα υπάρξουν αλλαγές, όσον αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου. Το αρμόδιο υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές που προκαλούνται στην ύπαιθρο και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις αποφάσισε να επιτρέψει το κυνήγι όλο το χρόνο.

Το κυνήγι του αγριογούρουνου, πλέον επιτρέπεται όλο τον χρόνο και μάλιστα χωρίς όριο κάρπωσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εκτός των μεγάλων καταστροφών που προκαλούν σε καλλιέργειες λόγω αύξησης του πληθυσμού τους, υπάρχει και το ζήτημα της επιτήρησης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

Η απόφαση είναι εναρμονισμένη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες, στις περιοχές που γειτνιάζουν με μολυσμένες περιοχές ή είναι ελεύθερες του νοσήματος της ΑΠΧ, κρίνεται αναγκαίο να μειωθεί σταδιακά η πυκνότητα του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Με τον νέο νόμο προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων. Για πρώτη φορά, πλέον, το κρέας των αγριόχοιρων που θα θηρεύονται για τους παραπάνω σκοπούς, θα μπορεί να πωληθεί. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει η εκδορά και ο τεμαχισμός του ζώου να γίνουν στις κατάλληλες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις συριγμού θηραμάτων.

 

Back to top button
Close