High Lights

Μαστογραφία : Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου! Η εθελοντική ομάδα ACT4V δίνει το δικό της μήνυμα μέσα από μια φωτογράφηση

 Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Η εθελοντική ομάδα ACT4V πραγματοποίησε μια φωτογράφηση από καρδιάς για την πρόληψη και ευαισθητοποίηση των γυναικών.

Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα που αφορά όλες εμάς  τις γυναίκες, αφού είναι αφιερωμένη στον αγώνα μας  ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Μία ασθένεια που δεν είναι αθεράπευτη, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα αυτής της ημέρας, αλλά και ολόκληρου του Οκτώβρη, που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Τακτικός προληπτικός έλεγχος – μαστογραφία

Το trikalaidees.gr μίλησε με την Χ.Α για προσωπική της εμπειρία, βιώνοντας τον καρκίνο του μαστού, εδώ και 2 χρόνια και ελπίζουμε η προσωπική της κατάθεση ψυχής να μας αφυπνίσει.
Πως το βίωσα…
“Δυστυχώς έχεις έναν κακοήθη όγκο στο μαστό “.Συχνά αντηχούν στο μυαλό μου τα λόγια του γιατρού στις 28 Αυγούστου 2018. Το μονοπάτι από τότε…..μακρύ & επίπονο. Ένα πολύ μακρύ μονοπάτι εμποδίων. Κάθε μέρα μια διαφορετική πρόκληση για να πολεμήσεις. Κάθε μέρα μια διαφορετική ανεπιθύμητη παρενέργεια. Οι σκέψεις όλο αυτό το διάστημα πολλές και βασανιστικές, κάθε χημειοθεραπεία και άλλο ένα ορόσημο σε αυτό το ατελείωτο και βασανιστικό μονοπάτι. Κάθε χημειοθεραπεία ίδια αλλά και διαφορετική.
”Νέες ελπίδες και νέοι φόβοι γεννιόταν κάθε εβδομάδα… Θα επιστρέψει.”
Θα είναι καλές οι εξετάσεις αυτή τη φορά ή θα υπάρχει κάτι παράξενο που θα πρέπει να εμβαθύνουμε; Έβλεπα τα φάρμακα που μου έκαναν ένεση με γαλήνη επειδή μου εσώζαν τη ζωή και ταυτόχρονα σκεφτόμουν πως θα έχουν όλες τις παρενέργειες που δεν μπορώ να αντέξω, αλλά μου σώζουν τη ζωή.  Ναυτία, ζάλη, πονοκέφαλοι, μόνιμη κούραση και αύριο θα πέσουν και λίγα μου μαλλιά. Στο τέλος κάθε χημειοθεραπείας έλεγα ” μια λιγότερη, ο δρόμος είναι κατηφόρα!”, έτσι έπαιρνα κουράγιο και δεχόμουν πιο ευχάριστα τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Δεν είναι εύκολο να είσαι θετικός. Έχεις όμως άλλη επιλογή; Γιατί να τα παρατήσεις;
Αυτό θέλει ο καρκίνος. Όχι, σίγουρα! Εγώ το αντιμετώπισα με ένα χαμόγελο ή τουλάχιστον προσπαθούσα, παρά τις δυσκολίες και έλεγα στον εαυτό μου .
“Μπορώ να το κάνω!”. Δεν επέτρεψα στον καρκίνο να μου πάρει το χαμόγελο και τη θέληση να ζήσω.
Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός μπορείς να είσαι όταν η μόνη επιλογή που έχεις είναι να είσαι δυνατός. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δεν χτυπάει πριν μπει. Ο καρκίνος είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσεις και που σίγουρα δεν θες στη ζωή σου.  Έρχεται ο καρκίνος και σου αλλάζει τη ζωή, τα σχέδια, το σώμα, το μυαλό, τα πάντα. Όσοι το ζουν άμεσα ή έμμεσα το γνωρίζουν καλά. Κι όμως, ο καρκίνος μου έδωσε ακόμα περισσότερη επιθυμία να απολαύσω την οικογένεια και τους αγαπημένους μου φίλους. Τώρα θέλω, εγωιστικά, να περνάω καλά όσο το δυνατόν περισσότερο, με ποιον αγαπώ και όποιον πραγματικά με αγαπάει. Κατά τη διάρκεια αυτού του δρόμου ήθελα να αφήσω πίσω πράγματα και ανθρώπους που τελικά ήταν αρνητικά για μένα και να κρατήσω μόνο τα καλά, γιατί θέλω το καλύτερο από τη ζωή, ειδικά τώρα. Αγαπώ τη ζωή ακόμα περισσότερο και έμαθα να αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου. Στην διάρκεια όλης αυτής της ιστορίας ποτέ δεν ένιωσα έτοιμη για τίποτα, αλλά ταυτόχρονα ήμουν πάντα έτοιμη για όλα, να κερδίσω και να ζήσω. Να κερδίσω για τα μικρά μου ‍‍γιατί χρειάζονται τη μαμά τους, για να τους βλέπω να χαμογελούν, να μεγαλώνουν και να φωνάζουν μαμά. Να κερδίσω για τον άντρα μου γιατί ξέρω πως χωρίς εμένα δεν μπορεί  και τέλος για μένα, να ζήσω, να γελάσω, να κάνω αναμνήσεις, να ταξιδέψω, πράγματα αυτονόητα σε κάποιους που δεν κινδύνευσαν ποτέ να τα χάσουν. Μπορεί να φαίνεται μια κοινοτοπία αλλά ζήλευα και μου έλειπε η κανονικότητα ενός “υγιούς” ανθρώπου. Δεν ήταν εύκολο. Καρκίνος ή όχι καρκίνος η οικογένειά μου, η ζωή μου έπρεπε να συνεχίσει! 
Πρόληψη
Οκτώβριος, μήνας αφιερωμένος στην εκστρατεία της ενημέρωσης κ πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Το ροζ χρώμα είναι κυρίαρχο σε δράσεις που παρακινούν τις γυναίκες να κάνουν προληπτικό έλεγχο. Ένας μήνας όμως που πρέπει να μας υπενθυμίζει πως οφείλουμε να το έχουμε κάθε μέρα κατά νου γιατί η πρόληψη δεν είναι απαραίτητη μονάχα μία μέρα, μονάχα ένα μήνα αλλά κάθε μέρα. Είναι μια ασθένεια που η κοινωνία αδυνατεί να την ονοματίσει. Δεν μπορεί να προφέρει καν τη λέξη «καρκίνος». Τόσο πολύ μέσα μας έχει φωλιάσει ο φόβος. Όμως η αρρώστια αυτή μπορεί να νικηθεί, αρκεί να υπάρχει θέληση κ δύναμη. Έχει στρατηγική αντιμετώπισης ο καρκίνος κ αυτή είναι τριπλή:
Πρόληψη, Πρώιμη διάγνωση, Θεραπεία. 
Να αγγίζεις το στήθος σου κ να αυτοεξετάζεσαι γιατί είναι απίστευτο το πως ένα τόσο μικρό μόρφωμα είναι αρκετό για να σου αλλάξει τη ζωή. Να ανατρέψει την έως τότε κοσμοθεωρία σου. Πόσο εύκολα γίνονται τα δεδομένα, ζητούμενα. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που κάνεις την προσωπική σου ανασκόπηση κ αντιλαμβάνεσαι πόσο ασήμαντα φαντάζουν όλα μπροστά στην υγεία. Μπροστά στο γεγονός του καρκίνου αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα σημαντικά από τα ασήμαντα, τα ουσιώδη από τα επουσιώδη. Πώς τα ξέρω όλα αυτά, είμαι κ εγώ σε εκείνους που περνούν τη δοκιμασία κ όλη αυτή η περιπέτειά, μου έμαθε να ζω κ όχι απλά να υπάρχω, να εκτιμώ κ να χαίρομαι την κάθε στιγμή, να βάζω πάνω από όλα την υγεία και την οικογένειά μου, να αγαπώ κ να νοιάζομαι περισσότερο τους φίλους μου κ να απομακρύνω από κοντά μου αυτά κ αυτούς που μου κάνουν κακό, να χαμογελώ παραπάνω κ να διασκεδάζω, να ταξιδεύω περισσότερο κ να κάνω αναμνήσεις με τους αγαπημένους μου γιατί η ζωή δεν είναι δεδομένη. Είδα τη ζωή διαφορετικά και συνειδητοποίησα κάτι που ήξερα αλλά είχα ξεχάσει, δηλαδή ότι η ευτυχία είναι πολύ μικρές στιγμές και πρέπει να βρίσκουμε τον χρόνο για να τις απολαύσουμε και να τις μοιραστούμε. Και αν μπορώ να δώσω μια συμβουλή είναι ο προληπτικός έλεγχος να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου. Γιατί η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν ζωές. Έχεις άλλωστε κοντά σου ένα ζωντανό παράδειγμα. Εμένα..️️️
Φωτογραφία : Sokratis Katsanos
Back to top button
Close