Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: «Ενώνουμε δυνάμεις για την κατασκευή του δρόμου Λάρισα – Φάρσαλα

Ο άξονας ε.ο. Λάρισας – Φαρσάλων έχει οριστεί ως Εθνικού Επιπέδου και το Υπουργείο Υποδομών έχει την αρμοδιότητα για την κατασκευή βελτίωσης του. Για αυτό και είχε συνάψει σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης βελτίωσης από 27-08-2009, προϋπολογισμού 1.194.269,72 ευρώ. Η υπόψη μελέτη αφορά τη μελέτη κεντρικής αρτηρίας μήκους 35 χλμ, από την αρχή Παράκαμψη Νίκαιας έως την περιφερειακή των Φαρσάλων.

Στις 31-12-2019 έγινε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ενημέρωση της πορείας μελέτης Ε.Ο. Λάρισας – Φαρσάλων, η οποία εκπονείτο εδώ και πολλά χρόνια από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (Γ.Γ.Υ./Γ.Δ.Σ.Υ./Δ.Ο.Υ. ) και την πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης όλου του άξονα της οδού. Στις 09-01-2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του τότε Υπουργού Yποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή και αποφασίστηκε να γίνει η εκχώρηση αρμοδιότητας διαχείρισης της συμβασιοποιημένης μελέτης.

Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ολοκλήρωση της μελέτης έγινε με Απόφαση στις 08/07/2020. Η μελέτη που παρέλαβε η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας από το Υπουργείο ολοκληρώθηκε συμβατικά στις 28/02/2021 από τον ανάδοχο μελετητή (σε 7 μήνες) και κατόπιν ελέγχου και διορθώσεων αυτής από την Υπηρεσία εγκρίθηκαν σταδιακά οι υποβληθέντες μελέτες εντός του 2021 και έγινε η παραλαβή της.

Η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφού μελέτησε το αντικείμενο της σύμβασης της μελέτης του Υπουργείου διαπίστωσε, ότι δεν υπάρχει πληρότητα σε επίπεδο μελέτης για την κατασκευή του έργου. Για αυτό προχώρησε στην σύνταξη τευχών δημοπράτησης νέας μελέτης, εξασφάλισε την ανάλογη πίστωση και δημοπράτησε μελέτη με τίτλο «Ολοκλήρωση Μελέτης Βελτίωσης της Ε.Ο. Λάρισας – Φαρσάλων» προϋπολογισμού 1.468.209,69€ (με ΦΠΑ). Η σύμβαση εκπόνησης της μελέτης υπογράφηκε στις 30/06/2021. Η μελέτη έχει παραδοθεί στην Υπηρεσία από τον ανάδοχο μελετητή.

Η συνολική δαπάνη κατασκευής του έργου προσδιορίζεται στα 182.904.500 ευρώ (χωρίς το κόστος μετατόπισης ΔΕΔΔΗΕ).

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει υποβάλει πρόταση για την χρηματοδότηση του εν λόγω έργο στο ταμείο Ανάκαμψης από 30/09/2020.

Επειδή, ο άξονας Ε.Ο Λάρισας  -Φαρσάλων για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του απαιτεί και το τμήμα από Ι/Κ Νότιας Παράκαμψης Λάρισας έως αρχή παράκαμψης Νίκαιας, μήκους 2,50 χλμ, που δεν συμπεριλαμβανόταν στην μελέτη που εκπονούσε το Υπουργείο, εκπονήθηκε και νέα μελέτη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προϋπολογισμού 349.928,02€ (με ΦΠΑ) με τίτλο «Μελέτη Βελτίωσης E.O. Λάρισας Φαρσάλων: Τμήμα από Ι/Κ Νότιας Παράκαμψης Λάρισας έως αρχή παράκαμψης Νίκαιας». Το συνολικό κόστος του έργου προσδιορίζεται στα 22.200.000 ευρώ.

Συνοψίζοντας, για την βελτίωση του άξονα της Ε.Ο. Λάρισας – Φαρσάλων ολοκληρώθηκαν μελέτες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 3.056.613 ευρώ. Οι μελέτες αυτές οδηγούν σε έργο 205.104.500 ευρώ για την κατασκευή της βελτίωσης του δρόμου από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, σε συνολικό μήκος 38 χλμ, στην υφιστάμενη χάραξη, με διαπλάτυνση, παράπλευρο οδικό δίκτυο και κυκλικούς κόμβους στις εισόδους των οικισμών.

«Έχουμε πλήρως ώριμο έργο και διεκδικούμε την ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας κοινωνία, Περιφέρεια, βουλευτές, Δήμος για τη κατασκευή βελτίωσης του δρόμου σε συνεννόηση με το Υπουργείο που έχει την αρμοδιότητα κατασκευής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια 10 εκατομμύρια ευρώ για την τακτική συντήρηση του δρόμου. Υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα με την υπόβαση του οδοστρώματος. Ο δρόμος φαίνεται να μην αντέχει τον κυκλοφοριακό φόρτο των βαρέων οχημάτων και προκαλούνται συνεχώς καθιζήσεις».

Lanaras

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close
Close