Ειδήσεις

«Καμπανάκι» των ειδικών για τις επαναλοιμώξεις από Covid

Η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη την επέλασή της. Όμως, ελέω των αποφάσεων του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα, κανένας δεν γνωρίζει πλέον τα ακριβή στοιχεία για την εξάπλωση του ιού, δεδομένου ότι οι ημερήσιες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ έχουν διακοπεί, αν και όλοι πλέον έχουν στον περίγυρό τους τουλάχιστον έναν θετικό στον κορονοϊό.

Οι νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις και συνολικά η πορεία των «σκληρών» δεικτών της πανδημίας είναι στοιχεία που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα. Όμως, πλέον το ενδιαφέρον των επιστημόνων πέφτει στον αριθμό των επαναλοιμώξεων, δηλαδή των ανθρώπων που είχαν νοσήσει και νοσούν ξανά από κορονοϊό. Οι επαναλοιμώξεις, δηλαδή η μόλυνση από Covid-19 έπειτα από ανάρρωση από τον κορονοϊό, είναι πλέον αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της πανδημίας: Στην Αγγλία μόλις το 1% των κρουσμάτων πριν από την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον ήταν επαναλοιμώξεις, ενώ τώρα αναλογούν στο 25% των ημερήσιων κρουσμάτων και στη Νέα Υόρκη αποτελούν το 18%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης καθορίζεται από τέσσερις βασικούς παράγοντες: Τον κορονοϊό, την ατομική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην προηγούμενη λοίμωξη, το ιστορικό εμβολιασμού και τα ατομικά μέτρα προστασίας. Ο βασικότερος παράγοντας, όμως, είναι η εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, οι οποίες είναι πολύ πιο μεταδοτικές, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα ύπαρξης τείχους ανοσίας.

Back to top button
Close
Close