Τρίκαλα

Κάποιοι δεν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν συνδυασμό λόγω μη εξεύρεσης υποψηφίων

Οι κάτοικοι στους περιφερειακούς δήμους γίνονται χρόνο με τον χρόνο λιγότεροι. Αυτό με βάση τα επίσημα στοιχεία της απογραφής. Γιατί η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη. Οι μόνιμοι κάτοικοι, τουλάχιστον στα περισσότερα χωριά, είναι ακόμη λιγότεροι κι απ’ αυτούς της απογραφής.

Ενώ λοιπόν οι κάτοικοι μειώνονται, οι ενδιαφερόμενοι να ασχοληθούν με τα κοινά, αυξάνονται!

 

Κινήσεις ανάλογες γίνονται και σε άλλους δήμους, στους περισσότερους, από ανθρώπους που είτε βρίσκονται στα κοινά, είτε είναι έξω από τα έδρανα των δημοτικών συμβουλίων.

Οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές και το ενδιαφέρον όσων θέλουν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση σίγουρα ενθαρρυντικό.

Με την διαφορά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα, μικροί Δήμοι, να χωρέσουν τέσσερις ή και πέντε συνδυασμούς.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι:

α) Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%).

β) Για τους υποψήφιους προέδρους και συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%).

γ) Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας.

Με απλά λόγια ο κάθε επικεφαλής συνδυασμού θα χρειαστεί μία πλειάδα υποψηφίων για να κλείσει κεντρικό και τοπικά ψηφοδέλτια.

Και φυσικά να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την ποσόστωση του 40% όταν εκ των προτέρων είναι γνωστές οι δυσκολίες…

Σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου τοπικά ψηφοδέλτια έκλειναν με συγγενικά πρόσωπα, ειδικά ως προς το γυναικείο κομμάτι τους.

Με τα αριθμητικά δεδομένα να είναι σκληρά, οι δυσκολίες θα είναι αναπόφευκτες και σε κάποιες περιπτώσεις θα υπερνικήσουν τις φιλοδοξίες.

Back to top button
Close
Close