Επιχειρείν

Θετικό μέτρο θεωρεί η βιομηχανία την επιδότηση ρεύματος και αερίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Με θετικό τρόπο αντέδρασαν κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας στις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα με δήλωσή τους στο energypress αναφέρουν:

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επιδότηση των τιμών ενέργειας για τις βιομηχανίες για τον Ιανουάριο είναι θετικά καθώς αντισταθμίζουν σε ένα ποσοστό την επιβάρυνση από την εκτόξευση των τιμών τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στη ηλεκτρική ενέργεια που παρατηρείται ήδη τους τελευταίους 4 μήνες.

Οι τελικές τιμές είναι σημαντικό να είναι ανταγωνιστικές ως προς του Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας.

Ειδικότερα, αναφορικά με την έκπτωση στο φυσικό αέριο, η επιδότηση για τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκε είναι 30Ευρώ/MWh επί της τιμής των 114 Ευρώ/MWh, ήτοι έκπτωση 26%. Η τελική τιμή μετά την έκπτωση (84 Ευρώ/MWh), εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική για τις βιομηχανίες. Είναι απαραίτητο πάντως να συνεχιστεί στο ίδιο ποσοστό η επιδότηση και τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με την έκπτωση στην ηλεκτρική ενέργεια, είναι νωρίς να υπολογίσουμε το ποσοστό της επιδότησης των 65 Ευρώ/MWh για τον Ιανουάριο ως προς την τελική επιβάρυνση. Σίγουρα δεν θα καλύπτει το 50% αλλά λιγότερο λαμβάνοντας υπόψη την ΤΕΑ (χονδρεμπορική τιμή) τους τελευταίους μήνες. Κι εδώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική για τη βιομηχανία, και είναι βεβαίως απαραίτητο να συνεχιστεί στο ίδιο ποσοστό η επιδότηση και τους επόμενους μήνες».

   

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close