Τρίκαλα

Η συνέντευξη του Μικέλη Χατζηγάκη στην Ναυτεμπορική για τα Αιολικά

Συνέντευξη για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα έδωσε ο Μικέλης Χατζηγάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power. Ο κ. Χατζηγάκης εξηγεί γιατί η Hexicon αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα και αναλύει τις προκλήσεις για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Ποια είναι η πρώτη σας εκτίμηση για το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση;

Είναι πολύ θετικό ότι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο καθυστέρησε επι μια 12ετία επιτέλους κατατέθηκε. Το νομοσχέδιο είναι στην σωστή κατεύθυνση και αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για την αξιοποίηση του ισχυρού θαλάσσιου αιολικού δυναμικού της Ελλάδος.

Γιατί η Hexicon αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει τρομακτικές ευκαιρίες στην θαλάσσια αιολική ενέργεια. Η χώρα έχει ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη. Επίσης, η Ελλάδα με ένα συνεχώς διευρυνόμενο ενεργειακό δίκτυο και αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, έχει γίνει μια ολοένα και πιο σημαντική αγορά για την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε πως η Ελληνική κυβέρνηση πολύ σωστά έχει καταστήσει την πράσινη ενέργεια μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της εφαρμόζοντας ένα νέο εθνικό σχέδιο και θέτοντας μερικούς από τους πιο φιλόδοξους στόχους στην ΕΕ, όπως το να φτάσει στο 60% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Με αυτά τα στοιχεία δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω για να επενδύσουμε εδώ.

Σε αυτό το πλαίσιο ποιες προκλήσεις βλέπετε;

Κοιτάξτε, υπάρχουν οι προκλήσεις της ευρύτερης οικονομίας που δυσκολεύουν τέτοιες επενδύσεις γιατί αυξάνουν το κόστος κατασκευής και δημιουργούν αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία. Ειδικότερα, όμως, μια μεγάλη πρόκληση είναι ότι οι πλωτές πλατφόρμες είναι κάτι πολύ καινούργιο και ως συνήθως υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο όταν μια τεχνολογία είναι λιγότερο τεσταρισμένη.

Παρατηρούμε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στην αγορά. Που το αποδίδεται;

Πράγματι υπάρχει έντονη κινητικότητα στην Ελληνική αγορά. Και δικαιολογημένα. Πρώτον, όπως είπα προηγουμένως το ισχυρό θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας προσελκύει τους επενδυτές. Οι Ελληνικές θάλασσες αποτελούν μιας πρώτης τάξεως επενδυτική ευκαιρία για τις εταιρίες ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελληνική κυβέρνηση που έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα. Το δεύτερο κομμάτι αυτής της κινητικότητας έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά.

Υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πότε θα βγει ο πρώτος διαγωνισμός;

Δεν μπορώ να προβλέψω. Αυτό που βλέπουμε, πάντως, από την διεθνή μας εμπειρία είναι ότι από την κατάθεση του νομοσχεδίου μέχρι τον διαγωνισμό χρειάζεται αρκετός χρόνος. Δεν είναι απλή η διαδικασία. Επίσης, αυτό που παρατηρούμε από τους διεθνείς διαγωνισμούς που συμμετείχαμε μέχρι σήμερα είναι πως διαδικασία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και προσελκύει μεγάλα σχήματα. Δηλαδή έχουμε δει συμπράξεις ακόμα και οκτώ εταιριών να κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς.

Ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι σήμερα;

Η Hexicon Power SA είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Σουηδικής εταιρείας Hexicon ΑΒ, εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, και Ελλήνων επενδυτών. Η Hexicon αναπτύσει πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα και είναι η εταιρεία που έχει σχεδιάσει και παντετάρει τις πλωτές πλατφόρμες διπλής τουρμπίνας TwinWind. Αυτή την περίοδο η Hexicon αναπτύσσει έξι μεγάλα projects. Το μεγαλύτερο απο αυτά είναι 1.4GW σε συνεργασία με τη Shell στην Νότια Κορέα, το οποίο είναι ένα απο τα μεγαλύτερα πλωτά αιολικά πρότζκετς και παγκοσμίως. Άλλα έργα μας είναι στη Νορβηγία (TwinWay), την Αγγλία (TwinHub, μαζί με την Bechtel), τη Σουηδία μαζί με την Norwegian Aker Offshore Wind, τη Σκωτία με την Copenhagen Infrastructure Partners, την Νότιο Αφρική μαζί με την Genesis Eco-Energy Developments, και την Ιβηρική Χερσόνησο όπου μαζί με τη WunderSight στοχεύουμε στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών έργων στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τι είναι η πατέντα TwinWind στην οποία αναφεθήκατε προηγουμένως;

Η καινοτομία TwinWind επιτρέπει να τοποθετηθούν πάνω σε μια πλατφόρμα δύο ανεμογεννήτριες και όχι μια. Αυτό δίνει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα στην Hexicon γιατί οι πλωτές μας πλατφόρμες έχουν μικρότερο κόστος (π.χ. λιγότερα καλώδια) και στο ίδιο «θαλάσσιο χωράφι» μπορούν να χωρέσουν περίπου 35% περισσότερες ανεμογεννήτριες. Επίσης, τα πλωτά αιολικά (floating) είναι έργα τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπουν την ανάπτυξη πάρκων σε βαθιά νερά, σε αντίθεση με τα στέρεης βάσης (fixed bottom) όπου οι ανεμογεννήτριες μπορούν να μπουν μόνο σε ρηχά νερά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για δύο λόγους. Πρώτον, η Ελλάδα έχει κατά κόρον βαθιά νερά. Συνεπώς, τα πλωτά έχουν πολύ περισσότερα σημεία που μπορούν να τοποθετηθούν. Δεύτερον, τα βαθιά νερά είναι εκτός του οπτικού πεδίου των κατοίκων, άρα και με πολύ λιγότερες αντιδράσεις.

Back to top button
Close
Close