Επιχειρείν

Η νέα γραμμή παραγωγής ζυμαρικών στη Λάρισα

Συνδυασμό προκλήσεων, τόσο λόγω της αστάθειας της αγοράς και της κατάρρευσης των εφοδιαστικών αλυσίδων ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας, όσο και λόγω των σημαντικών πιέσεων που καταγράφηκαν στις τιμές των πρώτων υλών, αντιμετώπισε το 2021 η Μέλισσα Κίκιζας.

Άμεση συνέπεια ήταν, όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της περασμένης χρονιάς που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικά 24ωρα, να μειωθεί σημαντικά η κερδοφορία της ιστορικής εταιρείας, λόγω της επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής από τις συνδυασμένες αυξήσεις των σιτηρών καθώς και των υλικών συσκευασίας, της ενέργειας και των λοιπών συντελεστών παραγωγής. Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου και της εταιρείας ανήλθαν σε 1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σχέση με το 2020, ενώ τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν στις 729.490 ευρώ για τον όμιλο (από 5,088 εκατ. ευρώ το 2020) και για την εταιρεία στις 899.554 ευρώ (από 4,261 εκατ. ευρώ το 2020).

Για το 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 77,9 εκατ. ευρώ και της εταιρείας στα 71,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος σε σχέση με το 2020 κατά περίπου 5,4% και 2,2% αντίστοιχα, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των πωλήσεων που αντιστάθμισε τη μείωση του όγκου σε σχέση με το υψηλό του 2020 που είχε επηρεαστεί από τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας.

Το κόστος από τη μεταβολή αποθεμάτων – αναλώσεις υλών και υλικών αυξήθηκε κατά 15,1% για τον όμιλο και κατά 10% για την εταιρεία, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και των υλικών, ενώ τα αποθέματα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 29,3% και της εταιρείας κατά 15,6%.

Χρονιά με συνεχείς ανατροπές το 2021

Όπως σημειώνει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις, το 2021 ήταν μια χρονιά με συνεχείς ανατροπές. Η πανδημία μπορεί να επηρέαζε λιγότερο την καθημερινότητα των πολιτών λόγω του εμβολιασμού, οι συνέπειές της όμως στο διεθνές εμπόριο και κυρίως στο επίπεδο της ομαλής τροφοδοσίας των προϊόντων ήταν εμφανείς. Ταυτόχρονα η χαμηλή παραγωγή σκληρού σίτου επηρέασε ακόμη περισσότερο τις τιμές των πρώτων υλών, οδηγώντας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο τιμών.

Συνολικά η ζήτηση στο σύνολο της αγοράς επωνύμων ζυμαρικών αλλά και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κινήθηκε αρνητικά λόγω της σύγκρισης με τα υψηλά της προηγούμενης χρονιάς, όταν ήταν σε ισχύ το lock down.

Πιστή στο όραμά της, και παρά την αρνητική συγκυρία, η εταιρεία συνέχισε να υλοποιεί τα αναπτυξιακά της πλάνα, επενδύοντας τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και για την είσοδό της σε νέες αγορές αλλά και νέες κατηγορίες τροφίμων.

Νέα γραμμή παραγωγής κοφτών ζυμαρικών στη Λάρισα και… νέα προϊόντα

Συγκεκριμένα, το 2021 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της νέας γραμμής παραγωγής κοφτών ζυμαρικών, καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μονάδας «συμπαραγωγής ενέργειας» στο εργοστάσιο της Λάρισας.

Ταυτόχρονα, η Μέλισσα Κίκιζας συνέχισε να πρωτοπορεί με το λανσάρισμα νέων προϊόντων, με τη σειρά «ζυμαρικά με λαχανικά», να γνωρίζει μεγάλη απήχηση εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο σημαντικότερος βέβαια σταθμός της περασμένης χρονιάς ήταν η είσοδος στην αγορά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Ήταν στις 6 Δεκεμβρίου 2021 όταν η Μέλισσα Κίκιζας προχώρησε στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Terra Creta, μιας εταιρείας με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων και κλάδο δραστηριοποίησης την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που εξάγει τα προϊόντα της σε 43 χώρες και συνεργάζεται με πάνω από 100 αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πηγή: insider.gr (Μαρίνα Φούντα)

Back to top button
Close
Close