ΕιδήσειςΠρόσωπα

Η μαχητική Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μιλά για το διακύβευμα των εκλογών & πως ο Μητσοτάκης άλλαξε την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη

 

Μια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πόλη των Τρικάλων μας έδωσε την ευκαιρία για μια μικρή συνομιλία εν είδει συνέντευξης  με την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η Άννα για το ευρύ κοινό, Μισέλ για τους οικείους  (το οφείλει στον παππού της…Μιχάλη, καθώς στην οικογένεια δεν υπήρχε αγόρι) είναι μια δυναμική γυναίκα που έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στην μέχρι τώρα πολιτικής πορείας της ενώ διακρίνεται για τη μαχητικότητάς της. Είναι από εκείνα τα πολιτικά στελέχη που έχει διαδρομή ζωής καθώς ξεκίνησε από το Δήμο Ιωαννίνων, μεταπήδησε στην Βουλή και σήμερα εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Απλή και κατανοητή ανοίγει τα χαρτιά της στο trikalaidees.gr απαντώντας για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου

Κυρία Ασημακοπούλου, είδαμε την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες να αργοπορεί και να αδυνατεί να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές για την αναχαίτιση της ακρίβειας και τις αύξησης των τιμών της ενέργειας που έπληξε βαρύτατα τις ευρωπαϊκές εθνικές οικονομίες. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η αντιμετώπιση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συνηθίζω να λέω, είναι «ένα μεγάλο καράβι που αργεί να στρίψει», εννοώντας φυσικά, πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα λήψης αποφάσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμφέροντα 27 διαφορετικών κρατών-μελών και κυβερνήσεων, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και 705 Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από 7 πολιτικές ομάδες. Για τον λόγο αυτό, η εξεύρεση της «χρυσής τομής», σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα επείγον ζήτημα, όπως η ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, στην Ευρώπη οι διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες του Νότου και εκείνες του Βορρά, ειδικά για ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή μας ασφάλεια, καθυστερεί ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες, σε πολιτικό επίπεδο.

Η Ελλάδα, όμως, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν καθυστέρησε. Είναι από τις πρώτες χώρες που έκαναν παρεμβάσεις για το ρεύμα, δίνοντας μία εθνική απάντηση, κοστολογημένη, μελετημένη και αποτελεσματική, για ένα τόσο σύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα, συνεισφέροντας, παράλληλα, σημαντικά στην εξεύρεση αυτής της «χρυσής τομής», σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθυμίζω την πρότασή του Πρωθυπουργού, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Έπειτα από διαβουλεύσεις μηνών, το Συμβούλιο Κορυφής υιοθέτησε τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία στη συνέχεια εξειδικεύτηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και σύντομα θα τη δούμε να εφαρμόζεται. Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη, έστω και με καθυστέρηση, καταφέρνει να συμφωνήσει για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι είναι ήδη ευρωπαϊκός Κανονισμός και η πρόταση Μητσοτάκη για λειτουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το καλοκαίρι.

 Θεωρείτε ότι η χώρα υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τα θέματα ακρίβειας και ενεργειακού κόστους;

Εξαρχής, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, με ταχύτητα και ρεαλισμό, πάντα όμως σε αρμονία με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Με σκοπό να μειωθούν οι επιπτώσεις του υψηλού κόστους της ενέργειας, τους τελευταίους 18 μήνες, η Κυβέρνηση σταδιακά σχεδιάζει και λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να στηρίξει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με επιδοτήσεις στα οικιακά, επαγγελματικά, αγροτικά και εμπορικά τιμολόγια. Οι επιδοτήσεις αυτές είναι αδιαμφισβήτητες και τις βλέπουμε στους λογαριασμούς ρεύματος. Στο θέμα της ακρίβειας, σειρά μέτρων όπως το «Fuel pass» για τα καύσιμα κίνησης, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το «Καλάθι του νοικοκυριού» και πρόσφατα το «Market Pass», οι αιτήσεις για το οποίο ανοίγουν εντός του Φεβρουαρίου, θεσπίστηκαν προκειμένου να προστατεύσουν κυρίως τους πιο ευάλωτους. Μειώσεις φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση της ανεργίας και μέτρα στήριξης των νέων είναι κάποιες από τις σημαντικότερες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που παράλληλα στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Η Κυβέρνηση συνεχίζει αποφασιστικά και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό κάθε πολίτη.

 Επισκεφτήκατε τα Τρίκαλα συμμετέχοντας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στη χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα. Θα μπορούσατε βάσει της ευρωπαϊκής σας εμπειρίας να μας αναφέρετε σε ποιους τομείς μπορούμε να επενδύσουμε, ως χώρα, προκειμένου αυτά τα άλματα να έχουν αντίκτυπο στην πραγματική τοπική οικονομία;

Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, για τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης στα «καινοτόμα» Τρίκαλα. Στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι απλώς έχουμε κάνει άλματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά καλύπτουμε το χαμένο έδαφος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ανταποκρινόμαστε στις νέες προσκλήσεις της εποχής. Μάλιστα, από τα 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές του 2018, το 2022 φτάσαμε τα 772 εκατομμύρια. Υπολογίζεται δε ότι το 2022 κάθε πολίτης απέφυγε περισσότερες από 100 ουρές, κατά μέσο όρο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει άμεσα αποτελέσματα στις ζωές των πολιτών και κατ’ επέκταση στην οικονομία μας.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήδη υλοποιείται με τομές και στην Αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που δίνει τη δυνατότητα σε 315 Δήμους της χώρας να ευθυγραμμιστούν με την Κεντρική Διοίκηση, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε επίπεδο οικονομίας, με τη χρηματοδότηση 230 εκατ. ευρώ, περίπου, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης μπορούν να υλοποιούνται έργα για τη Βιώσιμη Μετακίνηση, τη Μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος των Δημοτικών Κτιρίων, τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, τα οποία φέρνουν απτά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και εξυπηρετώντας παράλληλα και την πράσινη μετάβαση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με την πράσινη μετάβαση, ενώ ο συνδυασμός τους μεταμορφώνει τις οικονομίες μας προς το καλύτερο και τις προετοιμάζει για τις προκλήσεις του αύριο.

 Το Qatargate είδαμε να κλονίζει συθέμελα την Ευρώπη και στο επίκεντρό της να βρίσκεται μια Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Μπορεί να μας μεταφέρετε το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του Κοινοβουλίου; Θεωρείτε ότι η χώρα πλήττεται από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά;

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για ένα δυσάρεστο γεγονός που λαμβάνει χώρα στο κέντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για ένα πρόσωπο που κατείχε θέση Αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι απογοητευτικό και, εάν τελικά αποδειχθούν οι κατηγορίες από τη δικαιοσύνη, τότε θα μιλάμε για κάτι εξαιρετικά θλιβερό. Είναι αδιανόητο για έναν Ευρωβουλευτή, ο οποίος έχει εκλεγεί για να προβάλει και να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας του και της Ευρώπης, να πράττει αντίθετα από αυτά. Φυσικά, η υπόθεση έχει αρνητικό αντίκτυπο και για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για μία Ελληνίδα Ευρωβουλευτή.  Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συζήτηση για την ενίσχυση της διαφάνειας στις διαδικασίες του Κοινοβουλίου και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Σώματος στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών, με προτάσεις που έχει θέσει η Πρόεδρος Roberta Metsola, εκ μέρους και της δικής μου πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει ξεκινήσει και νομίζω πως οι ενέργειες όλων μας πλέον εστιάζουν εκεί.

Το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Υπάρχει ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα μας και για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, λόγω της απλής αναλογικής; Ποιο αντιλαμβάνεστε ότι είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών;

Η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση προκάλεσαν στην πατρίδα μας ισχυρούς κλυδωνισμούς, ενώ παράλληλα η απειλητική ρητορική της Τουρκίας συνεχίζεται. Παρόλα αυτά, η χώρα παρέμεινε όρθια και δυνατή, γεγονός το οποίο οφείλεται στα γρήγορα αντανακλαστικά και τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα, χώρα με ισχυρή Δημοκρατία, αποκατέστησε το κύρος της, αναβάθμισε σε όλα τα επίπεδα την εικόνα της, όπως πιστοποιούν σχετικές διεθνείς και ευρωπαϊκές εκθέσεις, εμπνέει ασφάλεια στους πολίτες της, αλλά και στους ξένους επισκέπτες και επενδυτές. Είναι σημαντικό να πούμε πως σε κάθε τομέα της πολιτικής της, από την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία μέχρι την υγεία, την παιδεία και την εργασία, η Ελλάδα αυτή την τετραετία έκανε βήματα μπροστά.

Αυτό θα είναι και το διακύβευμα των εκλογών. Η σύγκριση και η κρίση. Οι πολίτες αφού συγκρίνουν δύο συνεχόμενες περιόδους διακυβέρνησης και δύο Πρωθυπουργούς, θα αποφασίσουν για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας. Θέλουν τη συνέχεια μιας πορείας προς τα εμπρός ή ένα πισωγύρισμα σε αυταπάτες και πειραματισμούς; Είμαι βέβαιη πως και αυτή τη φορά, όπως και το 2019, θα κρίνουν σωστά.

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

 

 

Back to top button
Close
Close