Πολιτισμός

Η Λένα Διβάνη γράφει για το «Digger» σα να ήταν παραμύθι

Ενόψει της απονομής των 12ων βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το «α» σε συνεργασία με την Ακαδημία φιλοξενεί τα κείμενα έμπειρων σινεφίλ, οι οποίοι σχολιάζουν τα πέντε φιλμ που διεκδικούν την Ίριδα καλύτερης ταινίας.

Μετά τον Αντώνη Καρπετόπουλο και την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς», τη σκυτάλη παίρνει η γνωστή συγγραφέας Λένα Διβάνη, η οποία γράφει για το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη σα να ήταν ένα παραμύθι.

Το «Digger», το οποίο βραβεύτηκε στο 70ο Φεστιβάλ Βερολίνου, αποτελεί το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του σκηνοθέτη όπου ενώνονται κινηματογραφικά οι Βαγγέλης Μουρίκης και Αργύρης Πανταζάρας, σε ρόλο πατέρα και γιου αντίστοιχα, οι οποίοι συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια στην καρδιά ενός δάσους, όπου κατοικεί ολομόναχος ο χαρακτήρας του Μουρίκη. Στο φόντο οι προσπάθειες μιας ιδιωτικής εταιρείας να κάνει εξορύξεις στην περιοχή και ο διχασμός των ντόπιων ανάμεσα σε εκείνους που στηρίζουν και όσων είναι ενάντιοι στις κινήσεις της.

Ο λόγος στη Λένα Διβάνη:

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας άντρας που προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να ζήσει μέσα στην ανθρώπινη αγέλη. Απέτυχε όμως οδυνηρά και τελικά το κατάλαβε: Μόνος είναι. Μόνοι είμαστε όλοι. Οχυρώθηκε λοιπόν μέσα στην καρδιά ενός παρθένου δάσους κι άρχισε μεθοδικά να απανθρωπίζεται. Τίναξε από πάνω του την υπομονή στην ανοησία, τα κατά συνθήκη ψεύδη, τα παιγνίδια εξουσίας. Τελευταία αποκήρυξε την ομιλία. Το δάσος που είναι τώρα ο σύντροφός του τα λόγια δεν τα χρειάζεται. Άλλα θέλει για να σε δεχτεί, να σ΄αγαπήσει. Να συντονιστείς με το ρυθμό του, να εναγκαλιστείς τους κανόνες του, να το προφυλάξεις για να σε προφυλάξει.

Αλλά η ανθρώπινη αγέλη δεν σ’ αφήνει στην ησυχία σου. Σε προβοκάρει, σε προκαλεί, σε αναγκάζει να ξαναζωστείς τ’ άρματα. Μια εταιρεία ορυχείων ξεπατώνει το δάσος του ενώ ένας λησμονημένος γιός εμφανίζεται από το πουθενά για να ξανανοίξει το τραύμα που με τόσο κόπο επούλωσε.

Και τότε ο άντρας που είχε λησμονήσει πως να είναι άνθρωπος σκίζεται στα δύο: Ο μισός αμύνεται σαν άγριο θηρίο απέναντι στη εταιρεία και ο άλλος μισός εξανθρωπίζεται ξανά αργά και οδυνηρά στην έσχατη προσπάθεια να πλησιάσει το παιδί του. Όταν όμως ο γιος του συμμαχεί με τον διάβολο, όταν γίνεται η κερκόπορτα για να αλώσει ο εχθρός το μοναχικό του βασίλειο, τι να κάνει; Να θρηνήσει σαν άνθρωπος ή επιτεθεί σα λύκος;».

Το «Digger» διεκδικεί συνολικά 14 βραβεία στα 12α βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ένα μέρος των ταινιών οι οποίες είτε λήφθηκαν υπόψη είτε βρίσκονται υποψήφιες για βραβείο, προβάλλονται από τις 3 έως τις 9 Ιουνίου στον κινηματογράφο Cine Άνεσις . Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ. Η απονομή των βραβείων θα γίνει δια ζώσης στο Θέατρο Άλσος (16/6). Όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή ζωντανά μέσω live streaming από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close