Τρίκαλα

Η Ισραηλινή κοινότητα Τρικάλων συμμετέχει στην διεθνή εκστρατεία WE REMEMBER!

 

Συνεχίζεται και φέτος η διεθνής εκστρατεία WE REMEMBER του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC). Κάθε χρόνο, συμμετέχουν στην καμπάνια οι Ισραηλιτικές Κοινότητες, συλλογικά όργανα και  Έλληνες Εβραίοι μεμονωμένα, για την μνήμη, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων Μαρτύρων και ηρώων θυμάτων.

Ως γνωστόν, η  27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από την Ε.Ε ως ημέρα αφιερωμένη  στην μνήμη  των Εβραίων Μαρτύρων και ηρώων που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί κατά το Ολοκαύτωμα. Η μέρα έχει αναγνωριστεί  και στην Ελλάδα, με ομόφωνη απόφαση από την Βουλή το 2004. Έκτοτε η Ελληνική Βουλή, η ελληνική πολιτεία και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες τιμούν το ολοκαύτωμα με εκδηλώσεις όπως ομιλίες σε σχολεία, θεατρικές παραστάσεις, καταθέσεις στεφάνων στα ήρωα των θυμάτων του ολοκαυτώματος. Η Ισραηλιτική κοινότητα Τρικάλων συμμετέχει κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις αυτές, όπου μέλη της κάνουν διαλέξεις σε σχολεία των Τρικάλων.

Δεν θα ξεχάσουμε την 24 Μαρτίου 1944, αποφράδα ημέρα,  όταν οι Ναζί έκλεισαν με μπλόκο την Εβραϊκή συνοικία των Τρικάλων. Με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο εξανάγκασαν να επιβιβασθούν σε φορτηγά Γερμανικά καμιόνια 142 Εβραίους της πόλης. Μεταξύ αυτών υπήρχαν υπερήλικες γέροι, άρρωστοι, νεογέννητα παιδιά, μητέρες, μικρά παιδιά, ανήμποροι. Μετά από φρικιαστικά βασανιστήρια στα στρατόπεδα του θανάτου, βρήκαν τον θάνατο 6000000 Εβραίοι της Ευρώπης και μεταξύ αυτών 139 Εβραίοι των Τρικάλων. Από αυτούς, ελάχιστοι κατόρθωσαν να επιστρέψουν ζωντανοί. Η μανία των Ναζί εφαρμόστηκε και σε άλλους  κατεχόμενος λαούς , συμπεριλαμβανομένων των  Ρομά, ομοφυλόφιλους, ιδεολογικούς αντιπάλους , πατριώτες αντιστασιακούς.

Η Ελλάδα έχει να επιδείξει ένα μεγάλο αριθμό από κατακόμβες και καταστροφές σε όλη την επικράτεια. Χωριά και πόλεις όπως τα Καλάβρυτα ,το Δίστομο ,η Καισαριανή , έχουν να διηγηθούν και να δείξουν τα μνημεία από το πέρασμα  του επίδοξου παγκόσμιου κατακτητή Αδόλφου Χίτλερ και των στενών συνεργατών του.

Κάθε χρόνο, τιμούμε την μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος. Η ανάγκη της μνήμης αυτής ,είναι σήμερα περισσότερο από κάθε χρόνο επιτακτική ανάγκη για δύο λόγους:

1)Οι πρωταγωνιστές των γεγονότων του Β’ Π.Π δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή. Μετά από 76 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου Άουσβιτς, ελάχιστοι υπέργηροι  ζουν ακόμη και διηγούνται σαν ζωντανοί μάρτυρες την φρίκη που έζησαν την εποχή εκείνη, έχοντας το ανεξίτηλο αριθμό τατουάζ στο μπράτσο τους.

2)Η άνοδος ατόμων ακραίων πολιτικών απόψεων, που προκαλούν καθημερινά με τις πράξεις και τις δηλώσεις τους. Ισχυρίζονται ότι το Ολοκαύτωμα δεν υπήρξε ποτέ και ότι είναι εβραϊκό εφεύρημα για να έχουν την παγκόσμια  εύνοια, παρόλο που υπάρχουν αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία.

Δημοσκόπηση στις Η.Π.Α έδειξε ότι το 68% του κοινού δεν γνωρίζει για το Ολοκαύτωμα. Είναι ανάγκη να ενημερώσουμε για τα γεγονότα της περιόδου αυτής σε όλους τους ανθρώπους και ειδικότερα των μαθητών. Η νέα γενιά πρέπει να μάθει την ιστορία και να αντισταθεί στον κίνδυνο επαναλήψεων ακραίων πράξεων που επιδιώκουν οι οπαδοί τέτοιων ιδεολογιών . Επίσης, να εκφράσουμε ευχαριστίες στους Έλληνες συμπολίτες μας για την πολύτιμη βοήθεια τους για την διάσωση μας.

Η φετινή συγκυρία του κορωνοϊου, δεν επιτρέπει την οργάνωση και πραγματοποίηση μαζικών εκδηλώσεων . Για αυτό το λόγο, αναρτούμε στην πλατφόρμα του WJC το WE REMEBER. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και την Μέση εκπαίδευση, βιντεοσκοπήσαμε μια συνέντευξη για το ολοκαύτωμα λόγω αδυναμίας της δια ζώσης παρουσίας μας στα σχολεία.

Τρίκαλα 16 /01/2021

 

ΙΑΚΏΒ ΒΕΝΟΥΖΊΟΥ πρόεδρος της Ι Κ Τρικάλων

Back to top button
Close
Close