Πολιτισμός

Ελληνική φωτογραφία η καλύτερη του 2020 σε διεθνή διαγωνισμό της UNICEF: «Ο αλτρουισμός των παιδιών»

Ο Άγγελος Τζωρτζίνης διακρίθηκε για τη συγκλονιστική καταγραφή της καταστροφής της Μόριας και της προσπάθειας των προσφυγόπουλων να δραπετεύσουν από τις φλόγες.

Όπως έγραψε η UNICEF: «Ήταν μια καταστροφή μέσα σε μια καταστροφή: Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020 ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου κάηκε συθέμελα αφήνοντας χωρίς καταφύγιο 13.000 ανθρώπους, ανάμεσα σε αυτούς και 4.000 παιδιά. Είχαν δραπετεύσει από τον πόλεμο στη Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, το φόβο στο Ιράκ. Είχαν αντέξει κάτω από τρομακτικές συνθήκες διαβίωσης, πολλοί από αυτούς για χρόνια. Ο καταυλισμός ήταν απελπιστικά συνωστισμένος, οι ασθένειες θέριζαν, το φαγητό και το καθαρό νερό παρουσίαζαν συστηματικά ελλείψεις. Και μετά ήρθαν οι φλόγες. Με τη φωτιά να εξαπλώνεται ραγδαία, η μοναδική επιλογή που είχε απομείνει στους πρόσφυγες ήταν να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν και να τρέξουν.

«Με τη φωτιά να εξαπλώνεται ραγδαία, η μοναδική επιλογή που είχε απομείνει στους πρόσφυγες ήταν να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν και να τρέξουν»

»Ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες εκείνης της κόλασης, οι πιο εντυπωσιακές, για το δράμα των παιδιών, τραβήχτηκαν από τον Άγγελο Τζωρτζίνη. Εικόνες παιδιών με μάσκες, να περπατούν χέρι χέρι μέσα από σύννεφα καπνού. Εικόνες από στιγμές σοκ και κατάρρευσης, τρόμου και κλάματος.

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close