Τρίκαλα

Ελιά: Οι καύσωνες βάζουν «φωτιά» στο ελαιόλαδο- Σε ικανοποιητικά επίπεδα η παραγωγή στον νομό

Οι σημαντικές ζημιές που έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια σε Ισπανία και Ιταλία λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα, αναμένεται να οδηγήσει σε μία πρωτόγνωρη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου.

Στην παραπάνω εκτίμηση κατέληξαν εκπρόσωποι της αγοράς, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το ελαιόλαδο θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων αυξημένο ακόμα και κατά 20-25%.

Ειδικότερα, η Ισπανία παράγει σχεδόν το μισό ελαιόλαδο παγκοσμίως. Όμως η χώρα, μαζί με άλλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης που παράγουν ελαιόλαδο, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζει ακραίες θερμοκρασίες και έλλειψη βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αντίκτυπος του καύσωνα στην παραγωγή ελιάς στην Ισπανία ήταν «δραστικός». Πέρυσι, η Ισπανία παρήγαγε περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει μόλις  ένα εκατομμύριο τόνους για αυτή τη σεζόν.

Μάλιστα, ο ξηρός καιρός εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν, εάν τα ελαιόδεντρα δεν καταφέρουν να αναπτύξουν νέα κλαδιά λόγω έλλειψης νερού.

 

Στα ύψη οι τιμές

Τον Ιούλιο, η τιμή αναφοράς για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ισπανίας, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος, κατά 7,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 14,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ομάδα έρευνας αγοράς.

Συγχρόνως, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών τους όταν ανανεώσουν τα συμβόλαια τους και οι καταναλωτές με την σειρά τους θα δουν αυξήσεις 20-25%.

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close
Close