Ελλάδα

Εκτάκτως η Μεσοχώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Εκτός ημερήσιας διάταξης, στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, φέρνει προς συζήτηση το θέμα του φράγματος της Μεσοχώρας ο περιφερειάρχης, Κων. Αγοραστός, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς  προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια του υδροηλεκτρικού φράγματος. Αφορμή αποτέλεσε νέα απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ, το οποίο εξετάζοντας προσφυγή του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, εξέδωσε απόφαση (2230/2020) με την οποία ακυρώνει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, έργο την υλοποίηση του οποίου έχουν δηλώσει πως επιθυμούν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή, της ΝΔ.

Η ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του υδροηλεκτρικού φράγματος (σ.σ. αποτελεί τμήμα του έργου του Αχελώου) δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα προκαλώντας τις αντιδράσεις υποστηρικτών της υλοποίησης του έργου σε αντίθεση με το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» που δημοσιοποίησε την απόφαση σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η νέα απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο στα σχέδια των υποστηρικτών των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, οι οποίοι αναθάρρησαν από τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία.

Για τους κατοίκους της Μεσοχώρας και το πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του 35χρονου αγώνα τους είναι μια στιγμή ικανοποίησης, παρότι είναι απολύτως σαφές ότι δε χωρά καμία επανάπαυση και εφησυχασμός».
Διευκρινίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ «ακυρώνει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ Μεσοχώρας (εκδόθηκε στις 4/8/2017, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Το ΣτΕ, παρότι δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς “δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας».

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close