Τρίκαλα

Εγκαίνια εγκατάστασης και επίσημη παρουσίαση του γλυπτού «Ομπρέλα» στα Τρίκαλα

Το εμβληματικό γλυπτό «Ομπρέλα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα το 2022 ύστερα από συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Υπήρξε επιθυμία ετών να τοποθετηθεί έργο του πρωτοπόρου και διεθνώς διακεκριμένου Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο μοντερνισμός του έργου του καλλιτέχνη συνάδει με τη φιλοσοφία της θεσσαλικής πόλης που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η υλοποίηση της εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε με δωρεά του γλυπτού εκ μέρους του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και της οικογένειας Θεοδωρίδη, σε ικανό μέγεθος (6×4,50×1,40μ.) για το προβλεπόμενο σημείο, την αρχή του κεντρικού πεζοδρόμου της πόλης, την οδό Ασκληπιού. Την αναπαραγωγή ανέλαβε το καλλιτεχνικό εργαστήριο των κυρίων Λεωνίδα & Στέλιου Γκίκα, συνεργατών του Ιδρύματος και εργαστηρίου που έχει επιμεληθεί πλειάδα γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.

Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης και των εγκαινίων εγκατάστασης του γλυπτού η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρία Ίρις Κρητικού θα παρουσιάσει το γλυπτό και θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη, παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων κυρίου Δημήτρη Παπαστεργίου και του Προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρίου Νίκου Θεοδωρίδη.

Το γλυπτό «Ομπρέλα» δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Ζογγολόπουλο το 1990 και παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1993.
Η ομπρέλα, που αποτελεί την πλέον αναγνωρίσιμη εικαστική έκφραση του καλλιτέχνη, είναι ένα αντικείμενο οικείο σε όλο τον κόσμο.

Στο επίκεντρο της πόλης των Τρικάλων βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, ακριβώς όπως και το μήνυμα της τέχνης του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θέλει τη γλυπτική να ζει δίπλα στον άνθρωπο καλλιεργώντας καθημερινά την αισθητική και πνευματική του αντίληψη.

ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ «ΟΜΠΡΕΛΑ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Χώρος: Κεντρικός πεζόδρομος Τρικάλων επί της οδού Ασληπιού

Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ώρα 19:00

Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από κουαρτέτο εγχόρδων με την ευγενική επιμέλεια του Δήμου Τρικκαίων.

Back to top button
Close
Close