MUST ReadΤρίκαλα

Είμαι όσο φαίνομαι ή όσο νιώθω; Μισός ψυχή, μισός κορμί ! 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ από την δικηγόρο Φωτεινή Μπαλούτσου 

Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει ζω. Παίρνω πνοή από την κάθε μέρα και ζω. Ζω σημαίνει απολαμβάνω…. Την κάθε στιγμή με κάθε ευκαιρία. Το κάθε τι που μπορεί να μου δώσει δύναμη. Και εντολέας μου είναι η ψυχή μου.

Για να ζήσεις και να παλέψεις χρειάζεται να έχεις ψυχή. Όλοι έχουμε …ψυχή τε και σώματι. Το θέμα είναι πόσο την ακολουθεί ο καθείς. Γιατί τα χρόνια περνάνε και το κορμί γερνάει. Άραγε γερνάει ταυτόχρονα και η ψυχή; Έχουν την ίδια ηλικία; Ιδού το ζητούμενο.

Το σώμα είναι γονιδιακά «προγραμματισμένο» χρόνο με το χρόνο να φθείρεται. Αφού φτάσει στο «ζενίθ» ηλικιακά αρχίζει μετά η αντίστροφη μέτρηση. Το πώς θα το διατηρήσει ο καθένας από εμάς ώστε να «τρενάρει» τα σημάδια του γήρατος είναι προσωπική υπόθεση. Αλλά και αυτό ακόμη θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχετίζεται με την ψυχή του καθενός.

Η ψυχή δεν έχει την τάση να γερνάει από μόνη της. Είναι συνυφασμένη με τη χαρά, την αισιοδοξία, την ελπίδα και την πεποίθηση ότι όλα είναι όμορφα, όλα είναι ωραία. Η ψυχή είναι παιδί. Και όταν έχεις ψυχή μικρού παιδιού δεν γίνεται να μεγαλώσεις!!

Άραγε η ψυχή μας πόσο χρονών είναι; Είμαι όσο φαίνομαι ή όσο νιώθω;

«Άβυσσος» η ψυχή του ανθρώπου. Έτσι λένε και δεν έχουν άδικο. Το τι κρύβει η ψυχή του καθενός κανείς δεν ξέρει. Αντανακλάται όμως η ηλικία της. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσεις σε κάποιον την ηλικία της ψυχής του από κάποιες λέξεις, από αποφάσεις, από την στάση ζωής του γενικότερα.

Μαυρίζουμε την ψυχή μας καθημερινά δικαίως και αδίκως και δεν την αφήνουμε ελεύθερη να μας οδηγήσει εκεί που πρέπει… στη χαρά και την ξεγνοιασιά, όποια και αν είναι η ηλικία μας.

Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και βλέπουμε πια εμφανείς τις αλλαγές στο σώμα μας ..ίσως και τις πρώτες ρυτίδες. Και τι με αυτό; Το σημαντικό είναι τί και πώς νιώθουμε. Η εξωτερική εικόνα ίσως να μην αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή που κρύβεται μέσα μας.

Τα χρόνια περνούν σαν νερό και τα σημάδια πάνω μας, μέσα μας, είναι ανεξίτηλα. Γιατί η ηλικία προχωρά μεν με γοργούς ρυθμούς, σχετίζεται όμως με την πραγματικότητα, τον ρεαλισμό και τον θάνατο. Γιατί η ζωή αναπόφευκτα καταλήγει στον θάνατο. Ο φόβος του χρόνου που περνά δεν είναι κάτι παράλογο καθώς ο άνθρωπος έχει συνείδηση του τέλους της ύπαρξης του. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι είτε είναι νέοι είτε όχι εστιάζουν σε αυτό το τέλος, χάνοντας την ουσία της ζωής. Κρίμα… δεν πρέπει.

 Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Μετρά τα χρόνια επιβίωσης μας πάνω στη γη. Μερικοί αισθάνονται ακόμη νέοι και ας έχουν βιώσει πολλά και άλλοι σε μεγαλύτερη ηλικία νιώθουν ότι έχουν ζήσει τόσα λίγα .Η ηλικία της ψυχής όμως είναι άλλο πράγμα. Έχει δικό της χρονοδιακόπτη, δικιά της μονάδα μέτρησης. Ίσως και  να μην έχει καν όριο ηλικίας. Μετρά τη ζωή μέσα από τις απολαύσεις και από τα «θέλω».

Τι και αν είμαι είκοσι, σαράντα, εξήντα; Η ψυχή δεν το υπολογίζει, δεν το μετράει. Θέλει να ζήσει, να απολαύσει. Να γεμίσει με νέες εμπειρίες, να γνωρίσει καινούργιους κόσμους. Να συναντήσει νέους ανθρώπους. Να κάνει ταξίδια, να δει άλλους τόπους και κουλτούρες. Να «ανοίξει» τα μάτια μας για να δούμε άλλους ουρανούς… Να αγαπήσει άλλα μέρη, να κάνει καινούργιες πατρίδες…..Όπου γης και πατρίς έτσι δε λένε; Η ψυχή πρέπει να μας ωθεί να ζήσουμε το τώρα. Την κάθε στιγμή με τους δικούς μας ανθρώπους. Να δημιουργήσουμε εμπειρίες και νέες αναμνήσεις. Δεν πρέπει να μας αρκούν αυτές που έχουμε ή είχαμε ως παιδιά. Οι αναμνήσεις πρέπει να είναι αμέτρητες σε κάθε ηλικία.

Γιατί η ψυχή δεν έχει ηλικία. Είναι πάντα νέα και όμορφη .Ως επί το πλείστον δεν συμβαδίζει με την εξωτερική εμφάνιση και ομορφιά η οποία «έρχεται και παρέρχεται», αλλά αυτό είναι το ωραίο. Διότι αν συμβαδίσει τότε θα γεράσει και αυτή. Και αν γεράσει και η ψυχή η ζωή τελειώνει νωρίτερα!!

Ψυχή νέα σημαίνει όρεξη για ζωή. Μπορεί μεγαλώνοντας να μην είμαστε το ίδιο νέοι και όμορφοι, η ψυχή όμως πρέπει να είναι πιο όμορφη από ποτέ!! Να τρέχει στις αλάνες, να παίζει κρυφτό και κυνηγητό σαν παιδί και ας μην μπορούν να ακολουθήσουν τα πόδια.. Να φωνάζει, να γελάει, να διψάει για διασκέδαση, εκδρομές και χαρές. Γνωρίζει ακριβώς πως θέλει να ζήσει και πρέπει να την ακολουθούμε. Ζητάει να έχουμε θέληση για ζωή και εμείς να το κάνουμε πράξη.

«Θέληση για ζωή». Μεγάλη κουβέντα. Τίποτα δεν γίνεται από μόνο του αν εμείς δεν κινήσουμε τα νήματα. Αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε την «ποιότητα» της ζωής μας και την καθημερινότητα, τίποτα δεν θα αλλάξει. Αν κάνουμε όμως αυτό που θέλει η ψυχούλα μας, όσο νεανικό και αν φαντάζει, όσο ετεροχρονισμένο πια λόγω ηλικίας, όσο γελοίο ή χαζό και αν μοιάζει τότε θα αποκτήσουμε ΖΩΗ εκτός ηλικίας. Και τι έγινε; Χρειάζεται να δώσουμε λογαριασμό σε κάποιον; Και αν ναι, αν μας αγαπάει θα μας κατανοήσει και θα δώσει «άφεση αμαρτιών».

Ο χρόνος τρέχει μπροστά, μα η ψυχή πρέπει να έχει χρονοκαθυστέρηση .Να μένει πίσω στα χρόνια της νιότης, στα χρόνια των «ονείρων». Είναι ωραίο πράγμα να κάνεις όνειρα, σχέδια .Άσχετα αν «ο θεός γελάει» μερικές φορές. Τα όνειρα είναι τζάμπα και κρύβουν μέσα τους το ελιξίριο της αιώνιας νιότης. Είναι διαφορετικό να ονειρεύεσαι με το μυαλό της κάθε ηλικίας και αλλιώς με την ψυχή σου. Αυτά τα όνειρα είναι πιο όμορφα, πιο απλά, πιο παιδικά. Τα άλλα είναι προγραμματισμένα.

Βρες χρόνο να γελάς – αυτό είναι η μουσική της ψυχής. Βρες χρόνο για όνειρα-αυτά θα σε τραβήξουν ως τα αστέρια. Βρες χρόνο για παιχνίδι-αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης. Βρες χρόνο για σκέψη- αυτό είναι πηγή δύναμής.

Αν διαχωρίσουμε μέσα μας την ψυχή από το κορμί μας τότε θα κατανοήσουμε τη διαφορά. Το σώμα μας υπάρχει για να μας κρατάει όρθιους μα η ψυχή είναι αυτή που θα μας δώσει ώθηση να τρέξουμε . Να τρέξουμε για να προλάβουμε το χρόνο που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ιδίως στις μέρες μας. Να προλάβουμε να ζήσουμε όλα όσα επιθυμεί η «ψυχούλα «μας. Πάντα να βρίσκουμε χρόνο για πράγματα που θέλουμε πραγματικά, για πράγματα σημαντικά που καθορίζουν τη ζωή και την ευτυχία μας και που θα μας θυμίζουν πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Το κλειδί της αλλαγής βρίσκεται στα χέρια μας. Αν ξεκλειδώσουμε την πόρτα της ψυχής μας ίσως και να βρούμε πράγματα που δεν φανταζόμασταν ότι θέλουμε να κάνουμε ή που είχαμε ξεχάσει πως μας αρέσουν..Σαν το παλιό μπαούλο στο πατάρι του σπιτιού μας. Ανοίγοντάς το ανακαλύπτουμε αντικείμενα ξεχασμένα από τα χρόνια και η μόνη αντίδραση σε αυτό είναι χαρά, νοσταλγία, επιφωνήματα….!!!

Το «άλμπουμ» της ζωής έχει πολλές σελίδες. Είναι κρίμα να μείνει άδειο ή μισογεμάτο επειδή μετράμε τη ζωή με την ηλικία του σώματος και όχι με την ηλικία της ψυχής. Η ζωή δεν πρέπει να έχει ηλικία γιατί την ζωή την απολαμβάνουμε με την ψυχή μας. Το στοίχημα με τον εαυτό μας πρέπει να είναι το εξής… αυτό το άλμπουμ να γεμίσει από αναμνήσεις και φωτογραφίες έτσι ώστε…. να χρειαστούμε και δεύτερο!!

Η καινούργια χρονιά ήρθε μα δεν θα αργήσει να περάσει. Τι και αν σε όλους μας προστέθηκε ένας χρόνος ακόμη στο κορμί μας; ΈΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΒΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ, ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΉΣ μας που θα μας θυμίζει  την ηλικία που αυτή νιώθει …μακράν διαφορετική από την πραγματική. Γιατί μόνο μαζί της θα παραμείνουμε νέοι και ζωντανοί.

Γιατί μόνο η ψυχή μπορεί να γίνει αστείρευτη πηγή ζωής και ενέργειας…

 

Back to top button
Close
Close