Ψυχολογία

Διαζύγιο και παιδιά ένας δύσκολος δρόμος

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τους 5 γάμους στην Ελλάδα οι 2 θα καταλήξουν σε διαζύγιο και η τάση είναι ιδιαιτέρως αυξητική.

Γράφει η Σοφιάνα Μηλιωρίτσα, MA., MSc, PhD (c), μέλος του εργαστηρίου Ψυχολογίας της Επικοινωνίας & των Μέσων, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια.

Τι οδηγεί στο μεγάλο αριθμό διαζυγίων; Ο βασικότερος λόγος ενός διαζυγίου είναι ότι η στιγμή που πάρθηκε η απόφαση μεταξύ δύο ανθρώπων να πορευτούν σε γάμο, ήταν μια στιγμή που δεν χαρακτηριζόταν από μεγάλη αυτογνωσία και συγκρότηση. Με άλλα λόγια τείνει κανείς να επιλέγει έναν σύντροφο, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος ωρίμανσης με τον ίδιο (ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεται ή το αρνείται) και τα ελλείμματα αργά ή γρήγορα, κυρίως μετά τον πρώτο χρόνο ή μετά την γέννηση του παιδιού/παιδιών, θα φανούν έντονα.

Έρευνες που σχετίζονται με την Θεωρία του Δεσμού (attachment theory) επιβεβαιώνουν ότι η επιλογή συντρόφου έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που σχετίστηκε ο κάθε σύντροφος με τους δικούς του γονείς και κυρίως με την μητέρα του. Εάν δηλαδή είχε μια ζεστή, σταθερή και αποκριτική μητέρα συχνά θα επιλέγει συντρόφους με αυτά τα χαρακτηριστικά. Εάν είχε μια μητέρα ψυχρή, επικριτική, απόμακρη ή ιδιαίτερα αγχώδη τότε τείνει να επιλέγει συντρόφους με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που του είναι τόσο γνώριμα.

Bovary.gr

   

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close
Close