Τρίκαλα

Δημοπρατήθηκε η φετινή ξυλεία στο Περτούλι με τον Δασάρχη να πετυχαίνει εξαιρετική τιμή(pics)

Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων  είναι δημόσιο δάσος, που ανήκει   κατά  κυριότητα στο Ελληνικό Κράτος. Βρίσκεται στην Κεντρική Πίνδο και εκτείνεται μεταξύ των κλιτυών και εξάρσεων  των ορεινών όγκων  «Κόζιακα» και «Μπουντούρα», σε Γ.Π. 390 32’ – 39ο 35’ και Γ.Μ. 210  33’- 21ο 38’ από τον μεσημβρινό Greenwich.

Για την ορθή διαχείρισή του, το δάσος έχει διαιρεθεί σε 9 ορεογραφικές μονάδες (Μπράικο, Βαθύ, Κορομηλιά, Γκαλντερίμι, Λύξα, Κόζιακα, Βίγγα, Λιοπέικα και Γκλαπάτσα). Τα δασικά προϊόντα ελάτης που παράγονται είναι η άφλοια και έμφλοια στρογγύλη ξυλεία >2μ μήκους και η η στογγύλη μήκους ,2μ.  και  η καύσιμη ξυλεία (καυσόξυλα). Για την προστασία του δάσους λαμβάνονται δασοκομικά και διαχειριστικά μέτρα ενώ πρωταρχικό σκοπό αποτελεί η διατήρηση της αειφορίας των καρπώσεων και των προσόδων του δάσους.

Αυξημένες εμφανίζονται και φέτος οι αιτήσεις των δικαιούχων σε ορεινές κοινότητες της Θεσσαλίας για την παραλαβή, με μειωμένη τιμή, καυσόξυλων που διαχειρίζονται τα τοπικά δασαρχεία. Η οικονομική ύφεση και ο βαρύς χειμώνας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια έχουν αναγκάσει πολλούς κατοίκους ορεινών χωριών να σπεύδουν μαζικά στις τοπικές κοινότητες για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για χορήγηση ξυλείας, που προέρχεται συνήθως από την περιοχή τους και τη διαχείριση έχει το τοπικό δασαρχείο.

Παράλληλα το δασαρχείο όπως συνηθίζει κάθε χρόνο αυτόν τον καιρό βγάζει σε δημοπρασία και ξυλεία για επαγγελματική χρήση με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να καταθέτουν προσφορές .Στα δασαρχείο Περτουλίου μάλιστα ο Δασάρχης Βασίλης Αλεξίου με διαγωνισμό κλειστών προσφορών πριν από λίγες ημέρες πέτυχε μια μεγάλη τιμή πώλησης της ξυλείας προς όφελος της υπηρεσίας ανατρέποντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα αγοράς και πώλησης αφού το κόστος της ξυλείας έφτασε στα 150 ε το τεμάχιο …..

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close