Lifestyle newsΕιδήσεις

Γιάννης Μπουτίνας & Κατερίνα Απόδιακου: Μαζί στη ζωή, μαζί και στην πολιτική!

 

H συνέντευξη με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας  Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο με τον Κώστα Αγοραστό, κ. Γιάννη Μπούτινα μαζί με την σύζυγο του Ιατρό – Πνευμονολόγο Κατερίνα Απόδιακου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γιατί συναντήσαμε δυο επιτυχημένους ανθρώπους που έχουν ένα κοινό όραμα στην πολιτική. Θα βρίσκονται σ’ αυτές τις εκλογές και οι δυο στον πολιτικό στίβο, με την κα. Απόδιακου – Μπουτίνα  να κατέρχεται υποψήφια στον Δήμο Μετεώρων με τον Λευτέρη Αβραμόπουλο. Ένα δυναμικό και αποφασιστικό ζευγάρι που δεν σταματά μπροστά στις προκλήσεις, αντιθέτως έχει μεγάλο απόθεμα προσφοράς για τον τόπο του για την Καλαμπάκα και όλη τη Θεσσαλία.

 • Κ. Μπουτίνα, θα είστε εκ νέου στο πλευρό του Κώστα Αγοραστού. Ποια είναι η γεύση που σας έχει αφήσει η θητεία σας; Έχει παραχθεί έργο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Γενικά σε επίπεδο υποδομών το παραχθέν έργο είναι τεράστιο και αυτό απλά αποδεικνύεται, όπου και να γυρίσει το μάτι του ο πολίτης βλέπει έργα με την υπογραφή του Κώστα Αγοραστού. Τα περισσότερα από 375.000 έργα/δράσεις/επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ που άλλαξαν τις ζωές των ανθρώπων, δημιούργησαν  θέσεις εργασίας, έδωσαν  οξυγόνο ελπίδας για το μέλλον και κάνουν τις Θεσσαλές και τους Θεσσαλούς πολίτες  περήφανους για όλα όσα καταφέραμε μαζί, απαντούν σ’ αυτό το ερώτημα. Παντού όπου στρέψεις το βλέμμα σου στη Θεσσαλία θα δεις πινακίδες με έργα της Περιφέρειας:  Σχολεία, Νοσοκομεία, σύγχρονες οδικές υποδομές, έργα στον αγροτικό τομέα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Και εκεί που δεν υπάρχουν πινακίδες, τα έργα και οι δράσεις της Περιφέρειας είναι χαραγμένα στις καρδιές των ανθρώπων. Όσον αφορά τους τομείς ευθύνης μου και η προηγούμενη θητεία μου ως τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αυτή η δεύτερη θητεία αφήνει ένα σημαντικό έργο πάνω στον πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Θεσσαλία. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Θεσσαλία «τουριστικά» ποτέ δεν ήταν μια Περιφέρεια α΄ ταχύτητας. Μέσα από στοχευμένες δράσεις καταφέραμε να κάνουμε γνωστό τον κάθε προορισμό της Θεσσαλίας μας σε όλη την υφήλιο. Αρχικά το έργο αφορά την προβολή και προώθηση των προορισμών της Θεσσαλίας με δράσεις που αφορούν είτε συμμετοχή σε εκθέσεις, είτε με στοχευμένα workshops σε όλη την Ευρώπη είτε με ταξίδια εξοικείωσης famtrips ή presstrips με δημοσιογράφους ή τουριστικούς πράκτορες είτε με τη χρήση του digital marketing. Άρα και η γεύση και η επίγευση είναι σε επίπεδα πέραν κάθε προσδοκίας, γιατί σημειώστε,  ότι κληθήκαμε να παράξουμε έργο εν μέσω κοσμοϊστορικών γεγονότων και κρίσεων. Παρόλες τις πολυδιάστατες κρίσεις ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, την πανδημία, έναν πόλεμο στη γειτονιά μας δε σταματήσαμε ούτε λεπτό να παράγουμε έργο, δε σταματήσαμε ούτε λεπτό να αναδιαμορφώνουμε τους στόχους και να στοχεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαστε ένα με την κοινωνία, σταθερά δίπλα στις ανάγκες των ανθρώπων. Στηρίζουμε το τώρα, χτίζουμε ένα βιώσιμο αύριο. Η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε παραμένει αμείωτη. Δεν σβήνει, είναι για πάντα. Η Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια άλλαξε επίπεδο. Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και  των μεγάλων  κρίσεων είχαμε μια διαρκή, συνεπή  πορεία ανάπτυξης με άλματα προόδου.

 • Υπήρξατε Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού, πριν Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γενικότερα Τομεάρχης Τουρισμού στη Θεσσαλία, μια θέση που σας πήγε γάντι. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Από την πρώτη στιγμή που ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μου εμπιστεύθηκε τον τομέα του Τουρισμού της Θεσσαλίας οργανώσαμε ένα πλήρες σχέδιο με τουριστικό παρατηρητήριο και με μια μελέτη της Marketing Greece, όπου σε συνδυασμό με τη γενικότερη διαβούλευση των κατά τόπους φορέων του τουρισμού σε όλη τη Θεσσαλία, κάθε χρόνο σχεδιάζουμε το στρατηγικό σχέδιο προβολής της Θεσσαλίας. Κάθε χρόνο υλοποιείται σε επίπεδο άνω του 80%. Το τουριστικό προϊόν στη Θεσσαλία είναι μεταβλητό σε κάθε περιοχή, αυτό σημαίνει ότι διαφέρει ο τουρισμός στην ενδοχώρα της Θεσσαλίας, από τα νησιά ή τα παραθαλάσσια μέρη αλλά και κατά τόπους διαφέρουν τα τουριστικά προϊόντα και η στόχευση σε αγορές του εξωτερικού.  Αυτό για ‘μένα από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε μια πρόκληση, με γέμισε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με πολύ δουλειά. Μπορώ να πω ότι πετύχαμε πολλά.

 • Μένετε στην Καλαμπάκα για την οποία έχετε δώσει τα διαπιστευτήρια σας και η σύζυγος σας θα είναι υποψήφια Δημοτική σύμβουλος. Πως είδατε την απόφαση της;

Με την Κατερίνα είμαστε μαζί τα τελευταία 8 χρόνια και όποια απόφαση μας, τη συζητάμε πάντα. Από την πρώτη στιγμή σχημάτισα την άποψη ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο και όταν της έγινε η πρόταση ήμουν θετικός. Είναι και για την ίδια, η απόφαση αυτή, μια μεγάλη πρόκληση γιατί δεν έχει οικογενειακές σχέσεις με την περιοχή μας και ξεκινά ουσιαστικά από το μηδέν. Και οι δυο δεχόμαστε τις προκλήσεις με ενδιαφέρον και αυτό μας κάνει πιο αποδοτικούς.

 • Τι θα θέλατε να αλλάξετε ή να διορθώσετε στον Τουριστικό τομέα την επόμενη 4ετία; Φέτος τα μηνύματα ήταν διφορούμενα για την περιοχή ή είστε ευχαριστημένοι;

Αρμοδιότητα μας, ως Περιφερειακή αρχή,  είναι η προβολή των προορισμών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλα αυτά τα χρόνια, αυτό σχεδιάζεται και δρομολογείται στοχευμένα και με επανάληψη γιατί  τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχουμε όταν υπάρχει η στόχευση συνεχώς σε αγορές που επιθυμούμε.  Στόχος μας για την επόμενη τετραετία νέες αγορές, νέες προκλήσεις. Ολοκληρώθηκαν οι υποδομές στο Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης και είμαστε έτοιμοι για δράσεις που θα μπορέσουν να διαχέουν τους επισκέπτες των Μετεώρων στο χώρο και στο χρόνο. Δηλαδή να αυξάνουν τις διανυκτερεύσεις στην περιοχή των Μετεώρων για να ζήσουν νέες εμπειρίες σ’ όλη την έκταση του Γεωπάρκου και να εξαπλώνονται σ’ όλη την έκταση του Γεωπάρκου που θα αναπτυχθούν ήπια.  Οι πλατφόρμες mountolympus, και thessalytrails είναι έτοιμες να εμπλουτιστούν ώστε να αποτελούν νέο μέσο προβολής και προώθησης των προορισμών. H πλατφόρμα «Οι δρόμοι του κρασιού στη Θεσσαλία» είναι έτοιμη να εξαπλωθεί και να κάνει γνωστή τη Θεσσαλία για τα Θεσσαλικά κρασιά και αποστάγματα. Μια ακόμη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι οι «Ψηφιακοί νομάδες» στη Θεσσαλία που αναπτύσσουμε και θα είμαστε άμεσα έτοιμοι να υποδεχτούμε. Όσον αφορά για φέτος τα μηνύματα είναι διφορούμενα για όλη τη χώρα. Περισσότερος κόσμος – λιγότερες εισπράξεις. Και αυτό οφείλεται βασικά στην πολυδιάστατη κρίση σε όλη την Ευρώπη. Οι τουρίστες επέλεξαν τη χώρα μας, επέλεξαν τη Θεσσαλία για ταξίδι αλλά με λιγότερα χρήματα στα πορτοφόλια τους. Βλέπουμε γενικώς ότι στα παραθαλάσσια μέρη υπάρχει έντονη κινητικότητα και στην ενδοχώρα της Θεσσαλίας είναι σχετικά πιο υποτονική η κίνηση. Η κατάσταση παρόλα αυτά δείχνει ότι πάμε για μια επιμήκυνση της περιόδου ειδικά σε μέρη όπως τα Μετέωρα.

 • Έχετε παραβρεθεί και διοργανώσει εκατοντάδες εκθέσεις Τουρισμού και είχατε άψογη συνεργασία με γραφεία του Εξωτερικού. Απέδωσαν καρπούς ;

Φυσικά και αποδίδουν καρπούς οι συμμετοχές σε εκθέσεις, όταν γίνονται στοχευμένα και οργανωμένα.  Και αυτό κάνουμε κάθε φορά. Σε διαβούλευση με τους επαγγελματίες του τουρισμού επιλέγουμε τις εκθέσεις, οργανώνουμε workshops και Β2Β πριν και κατά τη διάρκεια των εκθέσεων, ενώ παράλληλα στο χώρο μας υπάρχουν νέα μέσα προβολής όπως VR360 videos ώστε ο δυνητικός επισκέπτης να βλέπει τον προορισμό σαν να είναι ο ίδιος εκεί. Τέλος στις εκθέσεις μας δίνεται η ευκαιρία να οργανώνουμε μετά ταξίδια εξοικείωσης είτε με δημοσιογράφους είτε με τουριστικούς πράκτορες στους προορισμούς της Θεσσαλίας.

 • Θα θέλαμε να μας πείτε γιατί να ψηφίσει ο πολίτης εκ νέου τον Γιάννη Μπουτίνα και τον συνδυασμό του Κ. Αγοραστού.

Γιατί το μέλλον δεν χαρίζεται, κερδίζεται. Δεν είναι δώρο, είναι επίτευγμα. Αγωνιζόμαστε για μία Περιφέρεια που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Μια Περιφέρεια αξιοκρατική, καθαρή, δίκαιη. Μία Περιφέρεια του πολίτη με ανοιχτές πόρτες και με σεβασμό σε όλους. Γι’ αυτό η «Συμμαχία υπέρ των πολιτών», αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή και πυξίδα των επιλογών μας. Παράλληλα, όσον αφορά την υποψηφιότητά μου στο πλευρό του Κώστα Αγοραστού οι πολίτες μπορούν να κρίνουν από το μετρήσιμο έργο που έχω προσφέρει ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού.

Μέσα από τα στοχευμένα ταξίδια εξοικείωσης fam trip και media trip που διοργανώνουμε, τη στοχευμένη προώθηση μέσω digital marketing και τη συνεχή συμμετοχή σε εκθέσεις και workshops, η προβολή των προορισμών της Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια ξεπερνά κάθε προηγούμενο, λόγω της άμεσης εξάπλωσης φωτογραφιών, βίντεο και κειμένων σε όλο τον κόσμο, όλο το χρόνο. Χάρη στις σύγχρονες οδικές υποδομές, την ανάδειξη Αρχαίων Θεάτρων και εκκλησιαστικών μνημείων, τα καινοτόμα τουριστικά προϊόντα – υποθαλάσσια μουσεία, birdwatching στην Κάρλα, Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης, Μουσεία ψηφιακής προβολής Ολύμπου και Μετεώρων, ψηφιακή πύλη για τον Όλυμπο themountolympus.com κ.α. και τις δράσεις προβολής η Θεσσαλία έχει καταφέρει να μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Θεσσαλίας είναι στοχευμένο και με απολογισμό κάθε δράσης. Η υλοποίηση του γίνεται μετά από διαβούλευση με τους φορείς σε συνδυασμό με το σχέδιο τουριστικής προβολής της Marketing Greece, του Τουριστικού Παρατηρητηρίου και τις προτάσεις των φορέων. Όλες οι δράσεις γίνονται με γνώμονα την καλύτερη προβολή και την ενεργό συμμετοχή των επαγγελματιών του κλάδου».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΠΟΔΙΑΚΟΥ

 • Είστε μια διακεκριμένη επιστήμονας που ασχολείται για πρώτη φορά με τα κοινά. Πείτε μας για την απόφαση σας αυτή.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς σε όλη μου τη ζωή, προσωπική και επαγγελματική, ήταν η προσφορά, προσφορά με όλη την ευρύτερη σημασία της λέξεως. Για το λόγο αυτό επέλεξα το λειτούργημα του ιατρού, για τον ίδιο λόγο προσέφερα τις υπηρεσίες μου σε εθελοντικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε Δημόσιο νοσοκομείο και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυπηρέτησης ασθενών με τηλεϊατρική. Τα τελευταία χρόνια, ζω και δραστηριοποιούμαι σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, στον Δήμο Μετεώρων. Αποφάσισα λοιπόν να θέσω και τον εαυτό μου στη διάθεση των συμπολιτών μου και να προσπαθήσω να βάλω ένα θετικό πρόσημο στην προσπάθεια που γίνεται για την αναγέννηση του Δήμου Μετεώρων.

 • Πως βλέπετε την καθημερινότητα στην Καλαμπάκα. Τι θα θέλατε να αλλάξει άμεσα;

Ο Δήμος μας, πέραν των Μετεώρων, διαθέτει πολλά αξιόλογα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, μοναδικές φυσικές ομορφιές στον ορεινό όγκο του και μια ξεχωριστή γεωγραφία που δεν μπορεί να αφήσει πάρα μόνο ευχαριστημένο  τον επισκέπτη. Καθημερινά συζητώ με πολλούς συνδημότες μου , και συμπεραίνω ότι ο κόσμος θέλει κάτι καλύτερο, θέλει να δει κάτι να αλλάζει. Τα χωριά μας αρχικά δεν χρειάζονται πολυδάπανα και μεγαλόπνοα έργα, αλλά απλές κινήσεις για την καθαριότητα, φωτισμό, οδοποιία, απλές κινήσεις καθημερινότητας του πολίτη.  Πάνω σ’ αυτήν την καθημερινή τριβή με όλους αυτούς τους ανθρώπους, μου γεννήθηκε η ιδέα να έχω ενεργό συμμετοχή για κάτι καλύτερο.  Να  βάλω και εγώ τις δυνάμεις μου για να γίνει ο τόπος μας, ένας τόπος να ζεις. Να γίνει ο Δήμος μας ανθρώπινος, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων, στην αναπτυξιακή του πορεία. Η πόλη δεν έχει ταυτότητα ενώ έχει όλα τα εχέγγυα να την αποκτήσει. Τα χωριά μας, με πλούσιο φυσικό κάλλος, είναι παραμελημένα. Εκείνο που αποζητούν οι κάτοικοι είναι να είμαστε κοντά τους για να νιώθουν ασφάλεια και όχι εγκαταλελειμμένοι και απομονωμένοι. Με σωστό προγραμματισμό και με καλή συνεργασία των Τοπικών συμβουλίων μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με μια καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και με τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού Ν. Τρικάλων και με το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης θα επιτύχουμε την ανάδειξη όλων των μνημείων, την αναγνωρισιμότητα των χωριών μας, την ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.

 • Τουρισμός και Δήμος Μετεώρων, ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε Δημοτική αρχή. Ποιο θα είναι το δικό σας αφήγημα;

Μεγάλο κεφάλαιο αυτό.  Δεν θα μιλήσω για αφήγημα, θα μιλήσω για άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε ο Δήμος μας  να έχει μια ήπια τουριστική ανάπτυξη η οποία θα συνάδει με την ιδιαιτερότητα του μνημείου Μετέωρα, ιδιαιτερότητα ως προς τα πολιτιστικά, θρησκευτικά και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά του. Αυτό σημαίνει άμεση ανάπτυξη δράσεων στο Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης, άμεσες υποδομές για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επισκέπτη όπου μας αφορά ως Δημοτική Αρχή, άμεσες στοχευμένες δράσεις στην τουριστική προβολή.

 • Έχετε βοηθήσει αρκετά τον κόσμο από το Ιατρείο σας. Ήρθε η ώρα να προσφέρετε και στα κοινά. Πως θα τα συνδυάσετε;

Για όλα υπάρχει χρόνος αν υπάρχει θέληση. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θα απομακρυνθώ από το επάγγελμα μου αλλά στον ελεύθερο χρόνο μπορώ να προσφέρω πολλά. Τίποτα ποτέ δεν έγινε ούτε άλλαξε κάνοντας κριτική από τον καναπέ! Στη ζωή μου πάντα ήμουν διεκδικητική και μαχητική κυρίως ως προς αυτά που αφορούν τα κοινά προβλήματα και το κοινό καλό. Θέληση υπάρχει, όρεξη υπάρχει οπότε πάμε να φτιάξουμε ένα Δήμο Μετεώρων πρότυπο!

 • Στηρίζετε τον σύζυγό σας Γιάννη Μπουτίνα στις πολιτικές του επιλογές. Πως θα ισορροπήσετε αν εκλεγείτε και οι δυο στην προσωπική σας ζωή;

Με τον Γιάννη ζούμε μαζί εδώ και 8 χρόνια η πολιτική είναι μοιραία κάθε μέρα στο σπίτι μας, όμως οι ισορροπίες μας και η  αγάπη μας  είναι τόσο καλά θωρακισμένες που δύσκολα η πιθανή εκλογή μας θα τις ανέτρεπε.

 • Θα θέλαμε ως γυναίκα επαγγελματίας και γιατρός να στείλετε το μήνυμα σας στους συνδημότες σας.

Το μήνυμα που στέλνω στους συμπολίτες μου είναι ότι  “Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε όλα εκείνα που μπορούνε να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα μας και να δώσουν προοπτική στο μέλλον των παιδιών μας”. Άλλωστε η κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας της “Δύναμης Ευθύνης” του υποψηφίου Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου που αποτελεί τη φιλοσοφία και τον κορμό πάνω στον οποίο χτίζεται με πολύ μεράκι, θέληση και επιμονή η νέα προσπάθεια  είναι η λέξη «συνεργασία». Με πνεύμα συνεργασίας και ενώνοντας δυνάμεις  είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο σήμερα και ένα ελπιδοφόρο αύριο για εμάς και τους συμπολίτες μας. Η “Δύναμη Ευθύνης” και ο Λευτέρης Αβραμόπουλος είναι οι εγγυητές για ένα Δήμο πρωτοπόρο και σύγχρονο όχι στα χαρτιά, αλλά στη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη. Για ένα Δήμο λειτουργικό, προσπελάσιμο και ανθρώπινο σε κάθε γωνιά του. Για ένα Δήμο που αναπτύσσεται δίκαια και ισότιμα για όλες και όλους. Για ένα Δήμο που σέβεται κατοίκους και επισκέπτες. Για ένα Δήμο που δίνει πνοή στην τοπική πραγματική του οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Για ένα Δήμο που σέβεται την ιστορία του και παράγει πολιτισμό. Για ένα Δήμο που αγκαλιάζει τους νέους ανθρώπους και τους δίνει ανάσες οξυγόνου και προοπτικής προκειμένου να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας. Για ένα Δήμο που δίνει προτεραιότητα στον πολίτη και τις ανάγκες του. Είμαστε εδώ, ζούμε εδώ, εργαζόμαστε εδώ και παλεύουμε για ένα Δήμο που πραγματικά μας αξίζει. Είναι πλέον κοινά αντιληπτό ότι ο Δήμος Μετεώρων χρειάζεται μια νέα εμπνευσμένη Δημοτική αρχή που θα ορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή μας, δίπλα στο πλευρό όλων των δημοτών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.  Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Προχωράμε όμως μπροστά με τιμιότητα και πολιτικό πολιτισμό δημιουργώντας καθημερινά ένα συγκροτημένο σχέδιο συνεργασίας με καινοτόμες και εφαρμόσιμες πρωτοβουλίες. Με επίγνωση  τη ευθύνης που αναλαμβάνουμε, του μεγάλου σεβασμού που τρέφουμε προς τους πολίτες, της αγάπης για τον τόπο μας και με οδηγό τις αξίες και τις αρχές μας συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για μια μεγάλη, για μια δημιουργική ανατροπή στις 8 Οκτωβρίου. Το αύριο δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται μέσα από τη συνεργασία, τη σύμπνοια, τη διαφάνεια, την αλήθεια, το σχεδιασμό, την έμπνευση και την αγάπη.

 

 

 

Back to top button
Close
Close