Lifestyle news

Βραβεία πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 2021 στην Ερμιόνη

 Βραβεύτηκαν οι: Roderick Beaton – Άντρη Αναστασιάδη – Ελένη Αρβελέρ – Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (φώτο)

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, απονεμήθηκαν για τρίτη χρονιά τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» από τον Δήμο Ερμιονίδας, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο Δήμαρχος της πόλης, κύριος Γιάννης Γεωργόπουλος, μαζί με την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο της Επιτροπής των Βραβείων κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ερμιόνης κύριο Ιωσήφ Ελ. Μερτύρη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώση υποδέχτηκαν την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο παραδοσιακό κτίριο του παλαιού Δημαρχείου της Ερμιόνης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.  Αμέσως μετά ο Δήμαρχος επέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Χρυσό Κλειδί του Δήμου, ανακηρύσσοντάς την σε Επίτιμη Δημότη.

«Είμαι πολύ συγκινημένη για τη μεγάλη τιμή που μου επιφυλάξατε, να με ανακηρύξετε Επίτιμη Δημότη της ιστορικής Ερμιόνης. Πόλη πανάρχαια και ευκλεής, στον πόλεμο και στην ειρήνη, μνημονεύεται στον Όμηρο, μετέχει στους Περσικούς πολέμους στέλνοντας πλοία στη Σαλαμίνα και άνδρες στις Πλαταιές, περιγράφεται με θαυμασμό για τους ναούς και τα ιερά της από τον Παυσανία.

Eχετε την τύχη να ζείτε σ’ έναν ευλογημένο τόπο όπου η ιστορία συναντά την ομορφιά της φύσης και η σύγχρονη ζωντάνια ένα σπάνιο βάθος πολιτισμού, εγγεγραμμένο στα ορατά ίχνη των μνημείων της, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, στην καλαισθησία των κατοίκων της.

Σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου δώσατε να είμαι από σήμερα Δημότης της Ερμιόνης και να νιώθω και δικό μου τόπο μια από τις πιο όμορφες και πλούσιες σε ιστορία γωνιές της πατρίδας μας», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας το Χρυσό Κλειδί του Δήμου και τον Πάπυρο με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμη δημότης της Ερμιόνης – το χρυσό κλειδί της πόλης & το τρεχαντήρι δώρο (φωτό & βίντεο)

Στη συνέχεια, ακολούθησε η επίδοση των «Βραβείων Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 2021» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Πρόκειται για έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για ολόκληρη την περιοχή της Αργολίδας, ο οποίος έχει θεσπιστεί από τον Δήμο Ερμιονίδας, τόπο καταγωγής της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, προς τιμήν της.

Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 2021» απονεμήθηκαν σε κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα:

– Στην Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη η οποία έλαβε Ειδική Τιμητική Διάκριση Αλληλεγγύης ανάμεσα στους Λαούς

– Στον Ομότιμο Καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College London Roderick Beaton, ο οποίος βραβεύτηκε για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό

– Στην  Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ για τη συμβολή της στην ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας

– Στη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα για την προσφορά της στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών

– Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης για την προσφορά του στον πολιτισμό της Αργολίδας.  Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος του Μουσείου, Τίνα Αντωνοπούλου

Συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη ξεκίνησε την ομιλία της με μια εκτενή αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο συνδέονταν με ισχυρούς δεσμούς φιλίας: «Η ενός λεπτού σιγή που τηρήσαμε πριν λίγο στη μνήμη του ήταν μια στιγμή συγκλονιστική για μένα όπως και κάθε λεπτό από τη στιγμή του θανάτου του.

Next

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close