Ειδήσεις

«Βράζει» από τον καύσωνα όλη η χώρα – Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου

Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται η χώρα με το κύμα της θερμής εισβολής να κορυφώνεται σήμερα (12.06.2024) και αύριο με τη χώρα να θυμίζει καμίνι και τη θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές να φτάνει στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Σήμερα και αύριο το θερμόμετρο στα ηπειρωτικά θα φτάσει στους 43 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα είναι σταθερά πάνω από τους 40.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) θα είναι κλειστά, ενώ συναγερμός επικρατεί και στο ΕΚΑΒ ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύψουν από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και η αίσθηση της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό, θα είναι αυξημένη, καθώς η θερμοκρασία ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν προβλέπεται να πέσει και θα κυμαίνεται κοντά στους 26 – 30 βαθμούς.

Το μεσημέρι η κατάσταση θα είναι δύσκολη με θερμοκρασίες ασυνήθιστες για το πρώτο μισό του Ιουνίου. Συγκεκριμένα θα πλησιάσει το θερμόμετρο τους 39 βαθμούς στα δυτικά και τοπικά 40 στα βόρεια ηπειρωτικά, 40 – 42 στα ανατολικά και νότια. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπονται στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Κοντά στους 36 – 38 οι μέγιστες στο Αιγαίο αλλά έντονη θα είναι η ζέστη νότια, με 40 βαθμούς στη Ρόδο και 40 – 42 στην Κρήτη.

Οι άνεμοι δυτικοί στο Ιόνιο 2 – 4, στο νότιο Αιγαίο έως 5 μποφόρ. Νότιοι στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές σε ήπιες εντάσεις μέχρι 4 μποφόρ.

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, με αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές από το μεσημέρι και στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 – 41 βαθμούς, νότιοι οι άνεμοι 2 – 4 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία από 24 – 38 βαθμούς, νοτιοανατολικοί οι άνεμοι μέχρι 4, τοπικά και 5 μποφόρ.

Μέτρα για τους εργαζόμενους

Μέτρα έχουν ληφθεί και για τους εργαζόμενους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Με εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας απευθύνεται αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης, υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» για το ενδεχόμενο φωτιάς

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα στις παρακάτω περιοχές της χώρας:

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Αφόρητη η κατάσταση και την Πέμπτη

Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια αναμένονται αύριο Πέμπτη (13.06.2024) αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από το απόγευμα νότιοι 4 με 5 ενώ στο νοτιοανατολικό βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς, στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς ενώ τοπικά στη Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Back to top button
Close
Close