Πολιτισμός

Από την Τήνο στα Τρίκαλα -Το πρώτο βιβλίο της Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου

Τριάντα επτά διηγήματα για την απώλεια, την απουσία, την προδοσία και τη διάψευση των επιλογών είναι το πρώτο βιβλίο της Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν. Η συγγραφέας καταθέτει την προσωπική της ματιά εστιάζοντας στις πιο μύχιες σκέψεις, στα πιο ενδόμυχα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος όταν η ζωή τον φέρνει αντιμέτωπο με τον πόνο και το αδιέξοδο, κυρίως όμως με την ανάγκη για λύτρωση και επαναπροσδιορισμό.

Με την υποχρέωση επίσης να κινητοποιήσει εντός του όλες εκείνες τις δυνάμεις που συλλειτουργούν ώστε να αντικρίσει εκ νέου την αλήθεια της ζωής.

Η συγγραφέας, σαν ένας έμπειρος σκηνοθέτης, εστιάζει τον αφηγηματικό της φακό στις κοντινές λήψεις των προσωπικών αναμετρήσεων των ηρώων της και καταγράφει τις αντιδράσεις τους διακρίνοντας τις πιο ενδελεχείς λεπτομέρειες που τις καθορίζουν. Ανασκάπτει βαθιά στον ψυχισμό των ηρώων και φέρνει στην επιφάνεια όλα όσα συντάραξαν την προσωπική τους ζωή φιλοτεχνώντας ταυτόχρονα την προσωπογραφία τους και αναλύοντας τα αίτια και τα αιτιατά των πράξεών τους αλλά και των πράξεων των ανθρώπων που επηρέασαν τις αποφάσεις τους.

Συνομιλεί μαζί τους αφού πρώτα έχει αφουγκραστεί καλά τη δική τους φωνή, έχει ακούσει και αφομοιώσει τις εκμυστηρεύσεις τους, έχει ταυτιστεί με τις σκέψεις τους.

Ολιγοσέλιδα διηγήματα, γεγονός που διευκολύνει την αναγνωστική διαδικασία που πραγματεύονται αξίες και εισδύουν σε μια σημαντική θεματολογία. Ο έρωτας, ο θάνατος, η φιλία, το προσφυγικό, η διαφορετικότητα, η μελαγχολία, ο πεσιμισμός, το τέλος, η απόγνωση, η καθημερινότητα, η πάλη για την επιβίωση, η αλληλοκατανόηση, το απροσδόκητο της ζωής, το απρόβλεπτο των επιλογών, η μοναξιά στην οποία οδηγούν αυτές οι επιλογές και το όνειρο μιας διαφορετικής ζωής που δεν διεκδίκησαν όσο θα άξιζε να το κάνουν οι ήρωες των μικρών αυτών, τόσο περιεκτικών, ιστοριών.

Οι ήρωες, από το μικρό παιδί, τον ζητιάνο ή έναν μακρινό φίλο μέχρι την εγκλωβισμένη σύζυγο, την απελπισμένη μητέρα και τον ερωτευμένο συγγραφέα είναι ήρωες της διπλανής πόρτας, άνθρωποι σαν όλους εμάς που παλεύουν με το αδιανόητο σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν το μονοπάτι της αυτογνωσίας και να καθορίσουν τα προσωπικά τους όρια από την αρχή. Ήρωες που η συγγραφέας κοιτά με αγάπη και τρυφερότητα και παρουσιάζει με αδρές πινελιές την περιπέτειά τους στη θλίψη και στην απουσία.

Μια περιπέτεια που σταδιακά θα τους οδηγήσει στη λύτρωση όταν το φως της αισιοδοξίας επιβληθεί στα σκοτάδια τους. Γιατί αυτό που μένει όταν ο αναγνώστης φτάσει στο τέλος αυτού του βιβλίου είναι η σιγουριά πως υπάρχει φως στη ζωή ακόμη και σε ακραίες περιστάσεις, αρκεί να αφήσει ο άνθρωπος μια χαραμάδα στην ψυχή του ανοιχτή και να του επιτρέψει να περάσει. Υπάρχει μια αισιοδοξία ικανή  να στεγνώσει την υγρασία της απελπισίας του ακόμα και στα πιο θλιβερά σκοτάδια του. Με ρωμαλέες φράσεις, στρωτά ελληνικά και μια κινηματογραφική ροή η συγγραφέας υπογράφει τριάντα επτά βαθιά ανθρώπινες ιστορίες σε μια πολύ αξιόλογη συλλογή ψυχογραφικών διηγημάτων με έντονους κοινωνικούς προβληματισμούς.

Back to top button
Close