Απόψεις και συμπεράσματα

Τα μέτρα περιορισμού δεν αρέσουν σε κάποιους γιατί δεν τα θεωρούν αποτελεσματικά ή γιατί τους περιορίζουν, ή γιατί είναι μια γριπούλα ή για Χ λόγους που έχουμε δει κατά καιρούς.
Οι μάσκες δεν αρέσουν σε κάποιους και γκρινιάζουν γιατί δεν ανασαίνουν καλά, γιατί φιμώνουν τα παιδιά μας, γιατί δεν θα τις φοράνε σωστά (που όντως δεν τις φοράνε σωστά) αρκετοί, γιατί φοράνε υφασμάτινες μάσκες, γιατί έτσι και γιατί γιουβέτσι.
Τα εμβόλια δεν αρέσουν σε κάποιους γιατί μας αλλάζουν το DNA, ή γιατί όπως όλα ακόμη και το νερό που πίνουμε έχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και γιατί δεν είναι 100% ασφαλή (που τίποτα δεν είναι 100% ασφαλές).
Οι PCR δεν αρέσουν σε κάποιους γιατί μπορει να γίνουν λάθη, γιατί μπορεί να ερμηνευτούν έτσι ή αλλιώς.
Τα rapid antigen test δεν αρέσουν για παρόμοιους λόγους και ακόμη περισσότερους.
Τα self test πάλι δεν αρέσουν και βρήκαμε λόγους να γκρινιάζουμε.
Το tracing δεν αρέσει γιατί δικαιώματα, φόβος προσωπικών δεδομένων.
To isolation δεν αρέσει γιατί είναι φασιστικό κι έχουμε και δουλειές και δεν γίνονται αυτά ρε παιδιά στην Ευρώπη ή σε συνθήκες Ελλάδας.
Τα lockdown δεν αρέσουν σε κανέναν, αλλά έρχονται γιατί δεν αρέσει και τίποτε άλλο από τα παραπάνω.
Και πάμε στο ζουμί. Η κριτική έναντι στις κυβερνήσεις και στις πολιτικές μπορεί να είναι εύστοχη, μπορεί όμως και να είναι μια μίζερη γκρίνια που βασίζεται σε ανακρίβειες, γιατί αυτοσκοπός είναι να γκρινιάζουμε για την κυβέρνηση και όχι η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σε όλα τα παραπάνω, το κοινό στοιχείο είναι η έλλειψη κατανόησης της διαχείρισης και αξιολόγησης ρίσκου. Έχουμε εκπαιδευτεί να βλέπουμε το άσπρο και το μαύρο, τα προβλήματα και όχι τις λύσεις.
Μιας και δεν έχω αυτό τον αυτοσκοπό, ας δούμε κάποια πράγματα για τα σελφ τεστ και από κει και πέρα ας κάνει ο καθένας τα κουμάντα του.
1. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι η έννοια rapid και η έννοια self δεν αποκλείει η μια την άλλη. Τα rapid tests μπορεί να είναι self test, εφόσον έχουν την έγκριση για κάτι τέτοιο. Για να έχουν την έγκριση της τοπικής αρχής για σελφ, θα πρέπει η εκάστοτε εταιρεία να της ζητηθεί να φέρει κάποια έγκριση από άλλη χώρα της ΕΕ και πιθανόν να δουν αν έχει διεξαχθεί κάποια στοχευμένη κλινική μελέτη ως προς το self testing. Έχει γίνει κάτι τέτοιο; Ναι. Συνήθως γίνεται εκ των υστέρων αφού δηλαδή πάρει πρώτα έγκριση ως rapid test που γίνεται μόνο από επαγγελματίες υγείες, κάνει και το εξτραδάκι του για να μπορεί να αποφασιστεί από το τοπικό regulation να γίνεται και από ασθενή μόνο του. Πριν λοιπόν, βγάλετε φωτογραφίες και αρχίσετε τα παράπονα, μιλήστε με κάποιον ειδικό του regulatory (κανονιστικές υποθέσεις – δεν είμαι εγώ αυτός) για να δείτε αν έχουν ή όχι βάση οι ανησυχίες σας.
2. Τα τεστ τα οποία φαίνεται να έχουν παραλάβει οι φαρμακοποιοί είναι ρινικά. Όχι ρινοφαρυγγικά. Η λήψη είναι τόσο απλή όσο να σκαλίζεις τη μύτη σου. Η δε διαδικασία είναι επίσης απλή και υπάρχουν ήδη βίντεο και από τον ΕΟΔΥ. Τώρα αν τα συγκεκριμένα είναι τα καλύτερα δυνατά, αν είναι σωστό να βάζεις τους φαρμακοποιούς να διαχωρίζουν τα υλικά του κιτ κ.ο.κ. αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, όμως να γίνεται αυτή η συζήτηση και όχι άλλες που τελικά μπορεί άθελα μας δεν λέω να αποπροσανατολίζουν.
3. Στην πανδημία και μετά το αρχικό lockdown που ορθά έκανες γιατί δεν είχες τίποτα, είπαμε ότι για να μπορέσεις να μην ξανακλείσεις τα πάντα και να ελέγξεις την κατάσταση, χρειάζεται να βελτιώσεις τα
TEST
TRACE
ISOLATE
Γι αυτό χρειάζεσαι τη μεγαλύτερη δυνατή συχνότητα και ποσότητα σε τεστ. Πολλά τεστ και συχνά, βοηθούν όχι στο να κάνεις διάγνωση, αλλά να έχεις καλύτερη επιδημιολογική εικόνα. Άλλο πράγμα εξυπηρετούν οι PCR, άλλο τα τεστ αντισωμάτων, άλλο τα rapid test αντιγόνου που δεν είναι self test, άλλο τα rapid test αντιγόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως self test.
Ο σκοπός λοιπόν εδώ δεν είναι η ακρίβεια και η αξιοπιστία τόσο, αλλά η συχνότητα. Φυσικά και θα υπάρξουν παρατυπίες και θα γίνουν καφρίλες, (και από πολίτες και από κυβέρνηση), αλλά το θέμα είναι να γνωρίζουμε γιατί τα κάνουμε. Τα κάνουμε για να λέμε ότι δεν έχουμε κορονα και είμαστε covid-free; Όχι.
τα κάνουμε γιατί μας εξασφαλίζουν ότι δεν είμαστε φορείς;
Όχι.
Άρα γιατί τα κάνουμε ρε λιτλ μοδαφακα;
Τα κάνουμε για να γίνουμε μέρος της επιδημιολογικής παρατήρησης και για να βοηθήσουν μαζί με άλλα, ΚΥΡΙΩΣ με άλλα, στο περιορισμό της μετάδοσης. Το κάνουμε γιατί είναι καλύτερο από το ΤΙΠΟΤΑ και δεν το χρησιμοποιούμε μόνο του ως μέτρο.
Αν αυτό το παραπάνω είναι κατανοητό από πολίτες και κυρίως από την κυβέρνηση, τότε θα υπάρχουν και τα σωστά expectations και οι αντίστοιχες πρακτικές.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει για τα εμβόλια (ως νόημα, αλλά με άλλη «ισχύ» ως όπλο κατά της πανδημίας).
Ακριβώς το ίδιο ισχύει για τις μάσκες.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει για τα υπόλοιπα τεστ, για το social distancing, για όλα τα μέτρα (με διαφορετική ισχύ όπως είπαμε το καθένα). Το ζητούμενο λοιπόν είτε είσαι κυβέρνηση, είτε είσαι πολίτης είναι να ξέρεις τι να περιμένεις από αυτό που κάνεις. Και αν είσαι κυβέρνηση ή κάποιος φορέας να το επικοινωνείς εγκαίρως και σωστά.
Και τέλος πάντων, στην κριτική ας στοχεύουμε εκεί που πρέπει π.χ. εδώ ας δούμε συνολικά το διαγωνισμό για τα σελφ τεστ.
Κλείνω το ποστ αυτό με μια παράκληση αν γίνεται. Επειδή είμαι λίγο οριακά, ας αποφύγουμε τους σχολιασμούς στο ποστ, αν θέλετε στείλτε μου ινμποξ καλύτερα, γιατί δεν θα ήθελα να γίνουν μαλλιά κουβάρια φίλοι μεταξύ τους στον τοίχο μου και γι αυτό το λόγο το σκέφτηκα πολύ πριν το ποστάρω το συγκεκριμένο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.