Πολιτισμός

Αποβιβαστείτε Τρίκαλα: Μια πόλη με άρωμα Ελλάδας και αέρα Ευρώπης.

«Επόμενος σταθμός τα Τρίκαλα. Αποβιβαστείτε από την αριστερή πλευρά κατά τη φορά του τρένου». Μετά από ένα άνετο σιδηροδρομικό ταξίδι 5 περίπου ωρών με αφετηρία την Αθήνα, να ‘μαστε στην πόλη των Τρικάλων. Άφιξη στον προορισμό μετά από μια μεγάλη διαδρομή όπου το μάτι χορταίνει κάμπους και πράσινο. Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί γι’ αυτήν την πόλη. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την προσωπική άποψη που σχηματίζει ο επισκέπτης όταν τη ζήσει έστω για λίγες μέρες.

Η πόλη των Τρικάλων

Τρίκαλα είναι η πόλη του Ασκληπιού, η πόλη του Τσιτσάνη και του Μητροπάνου. Επίσης, είναι η πόλη όπου οι οδηγοί σταματούν στις διαβάσεις δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς και η πόλη των ποδηλάτων.  Τέλος, είναι η πόλη που είναι γνωστή για το ποτάμι της. Ο Ληθαίος ποταμός, παραπόταμος του Πηνειού, διασχίζει τα Τρίκαλα και τους προσδίδει αρκετή από τη μαγεία τους. Όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσεις, κάπου θα συναντήσεις το ποτάμι να κινείται νωχελικά δίπλα σου και να σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα. Είναι αυτό το υγρό στοιχείο που δίνει στο τοπίο ένα συνδυασμό ζωντάνιας και ηρεμίας που δύσκολα επιτυγχάνεται. Όμως τα Τρίκαλα έχουν πολλές πλευρές, όλες έτοιμες να αγκαλιάσουν έναν επισκέπτη και να τον κάνουν να μη θέλει να φύγει. Περίμενες να συναντήσεις μια επαρχιακή πόλη; Όχι. Εδώ οι επιλογές είναι «τόσο- όσο» ώστε να μη βαρεθείς ούτε στιγμή.

Προτάσεις… Πολλές προτάσεις!

Στα Τρίκαλα θα ξεκινήσεις βολτάροντας στην Ασκληπιού και αν σου αρέσει η κίνηση και η περατζάδα θα μπεις χωρίς δεύτερη σκέψη σε κάποιο από τα δεκάδες μαγαζιά που βρίσκονται εκεί. Αν θες πιο εναλλακτικά στέκια μπορείς να διασχίσεις το Ληθαίο με κάποιο από τα πολλά γεφυράκια που ενώνουν τις απέναντι όχθες του και, προσπερνώντας την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου να κατευθυνθείς προς τον πεζόδρομο Καραϊσκάκη.

Τρίκαλα
Λαδοφάναρο

Αρχικά, αν θες να ξεκινήσεις με φαγητό, θα πας σίγουρα στη συνοικία Μανάβικα, που συγκεντρώνει δείγματα χαρακτηριστικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και στεγάζει ταβερνάκια και εστιατόρια. Εμείς επιλέξαμε το Λαδοφάναρο και χορτάσαμε καλό φαγητό, κρασί και μουσική, ωστόσο οι επιλογές είναι ατελείωτες. Η ώρα όμως περνάει και έρχεται η όρεξη για ποτό. Επί της Καραϊσκάκη και στα κάθετα στενά, ξεφυτρώνουν όμορφα στέκια για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις. Ό,τι μουσική κι αν θες να ακούσεις, ό,τι ποτό κι αν θες να πιεις θα βρεις σίγουρα το μέρος που θα σε καλύψει. Στην περίπτωσή μας το μέρος αυτό ήταν το μπαρ Κρύπτη με τα προσεγμένα cocktails του.

Για το τέλος, κρατήσαμε μια πρόταση για όποιον θέλει κάτι πιο χαλαρό και παρεΐστικο. Αν είσαι φαν της μπύρας και δε χορταίνεις να δοκιμάζεις συνεχώς μικρά θαύματα της ζυθοποιίας, μη φύγεις από τα Τρίκαλα αν δεν επισκεφτείς τον Μπυρολόγο. Πρόκειται για μια κάβα μπύρας όπου μπορείς να απολαύσεις ποικιλία ζύθων διαφόρων τύπων, με το προσωπικό έτοιμο να σου προτείνει ετικέτες σύμφωνα με τις επιθυμίες σου, αλλά και να σε μυήσει στον κόσμο της ζυθοποιίας με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε μπύρα που θα επιλέξεις! Αφού πάρεις την μπύρα σου, μπορείς να την απολαύσεις στο χώρο του Μπυρολόγου σε κάποιο από τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια ακούγοντας κατάλληλες μουσικές επιλογές. Εναλλακτικά, πάρε την μπύρα σου -αφού ο Μπυρολόγος είναι self service- και χαλάρωσε με την παρέα σου στις όχθες του Ληθαίου. Απλά μαγεία.

Τρίκαλα

Θα ξαναπάς…!

Η μέρα σε μια πόλη όπως τα Τρίκαλα μπορεί να είναι γεμάτη με επιλογές. Σίγουρα μια επίσκεψη δεν αρκεί για να πας παντού. Θες να ξαναγυρίσεις, να πας σε ένα άλλο στέκι, να δεις κάποιο ακόμη αξιοθέατο, να κάνεις λίγη ακόμη ποδηλατάδα. Πολλοί λένε πως τα Τρίκαλα είναι το Άμστερνταμ της Ελλάδας. Εμείς θα λέγαμε πως τα Τρίκαλα είναι τα Τρίκαλα. Μια πόλη με άρωμα Ελλάδας και αέρα Ευρώπης. Μια κατηγορία από μόνα τους.

magmax.gr

Back to top button
Close