Ειδήσεις

Ανακοινώθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Ποιοι την αποτελούν

Ανακοινώθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κασκαρέλης, το υπουργείο Οικονομικών ο Θ. Πελαγίδης, το υπουργείο Άμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής και το υπουργείο Υγείας η Αναστασία Κοτανίδου.
Τα μέλη της κυβέρνησης θα ορκιστούν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, αύριο, 26 Μαΐου στις 12:00.
Νωρίτερα, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ως πρωθυπουργός, ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος θα ηγηθεί της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στη συνέχεια ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και του παρέδωσε έναν με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων, για τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής, και το ευχήθηκε καλή δύναμη στα καθήκοντά του.

Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρι ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο», ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς.

Αναλυτικά η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης:
Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής
Υπουργείο Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης
Υπουργείο Ανάπτυξης: Ελένη Λούρη
Υπουργείο Εξωτερικών: Βασίλειος Κασκαρέλης
Υπουργειο Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής
Υπουργείο Παιδείας: Χρήστος Κίττας
Υπουργείο Εργασίας: Πατρινα Παπαρρηγοπούλου
Υπουργείο Υγείας: Αναστασία Κοτανίδου
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Παντελής Κάπρος
Υπουργειο Προστασίας του Πολίτη: Χαράλαμπος Λαλούσης
Υπουργείο Πολιτισμού: Γεώργιος Κουμεντάκης
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Φίλιππος Σπυρόπουλος
Υπουργείο Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού
Υπουργείο Μετανάστευσης: Δανιήλ Έσδρας
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σωκράτης Κάτσικας
Υπουργείο Ναυτιλίας: Θεόδωρος Κλιάρης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Γεώργιος Τσακίρης
Υπουργείο Τουρισμού: Ιωάννα Δρέττα
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Ευάγγελος Τουρνάς
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ηλίας Σιακαντάρης

Back to top button
Close
Close