Τοπικά

Αδιάφορη η δημοτική αρχή Μετεώρων μπροστά στα προβλήματα της τοπικής αγοράς

Την ανησυχία του εκφράζει εκ νέου, το ΔΣ τους Εμπορικού Συλλόγου Καλαμπάκας προς την δημοτική Αρχή, σε ότι αφορά την επιστολή που είχε δημοσιοποιηθεί και κοινοποιηθεί και προς τον Δήμο πριν από έναν περίπου μήνα.

Τα μέλη του εμπορικού ζητούν από το Δήμο να λάβει θέση σε όσα αναγράφονταν στην επιστολή και να στηρίξει τον σημαντικό κλάδο του εμπορίου στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αναφέρει:

«Καθώς έχει περάσει πάνω από ένας μήνας που τοποθετηθήκαμε δημόσια σχετικά με ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους εμπόρους αλλά και τους πολίτες της Καλαμπάκας χωρίς να έχουμε μέχρι και τώρα, καμία απολύτως ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή επ’ αυτών, επαναδημοσιεύουμε την επιστολή μας ως υπενθύμιση. Οι εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες θεωρούμε ότι απαιτούν ακόμα περισσότερη εγρήγορση και κινητοποίηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής».

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε και υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μετεώρων,

Θα θέλαμε, αυτή τη φορά δημόσια, να τοποθετηθούμε για διάφορα θέματα που έχουμε συζητήσει σε όλες τις συναντήσεις που έχουμε κάνει τον πρώτο χρόνο που έχετε αναλάβει το Δήμο καθώς δεν βλέπουμε να προχωράνε τα θέματα του Δήμου και της πόλης μας σύμφωνα με τις προσδοκίες, τις τρέχουσες ανάγκες αλλά και της δεδομένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Αυτή στη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Καλαμπάκας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα εξαιτίας τόσο του Covid όσο και της [προ Covid] στασιμότητας της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ στήριξη προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας και να συμμεριστούν το άγχος μας άπαντες διοικούντες φορείς.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος μας οφείλει να είναι έτοιμος για την επόμενη μέρα, με καλύτερες υποδομές για να υποδεχθεί και πάλι την τουριστική κίνηση που είναι από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας αλλά και να δούμε κινήσεις που θα αναπτύξουν περαιτέρω και άλλους τομείς της οικονομίας και την ποιότητα ζωής του Δήμου μας.

Σας αναφέρουμε κάποια από τα θέματα που μας έχουν απασχολήσει και μας απασχολούν:

 1. OpenMall. Έχουμε ζητήσει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας με τη Συμμετοχή και του Συλλόγου μας, ώστε να παρακολουθούμε την πορεία του έργου, καθώς θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικότατο έργο με πολλές λεπτομέρειες και την εμπλοκή πολλών φορέων και θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από όσο ακούσαμε και στην τελευταία συνέντευξη τύπου, δεν έγινε κάποια αναφορά για το έργο. Υπενθυμίζουμε ότι σε λιγότερο από 2 χρόνια το έργο θα πρέπει να παραδοθεί.
  1. ΣΒΑΚ [Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας]. Σας έχουμε σημειώσει από την πρώτη μας συνάντηση, πόσο σημαντικό για την πόλη αλλά και για την υλοποίηση του OpenMall, είναι να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα. Αναμέναμε ήδη να έχει προχωρήσει καθώς είναι και μια διαδικασία χρονοβόρα από όσο μας επιβεβαιώσατε και από πλευράς σας, με διαβουλεύσεις και διάφορα βήματα υλοποίησης. Επίσης δεν αναφέρθηκε κάτι σχετικά στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου
  1. Οικονομική ανάπτυξη του Δήμου.
  2.  Η τοπική οικονομία βάλλεται ανεπανόρθωτα από τα μηδαμινά έσοδα από τον Τουρισμό, ιδίως τη σεζόν Μάϊο-Σεπτέμβριο. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει προετοιμασία και πλάνο τόσο για την επόμενη τουριστική σεζόν, όσο και σχέδια ακόμα και για τα Χριστούγεννα και το πώς ακόμα και μέσα σε δύσκολες και περιοριστικές συνθήκες, θα βρούμε τρόπο κάτι να προσφέρουμε στον επισκέπτη ως Δήμος. Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σε συνεργασία τόσο με τοπικούς φορείς όσο και με τον γείτονα Δήμο [ο οποίος ήδη σκέφτεται τι κινήσεις θα κάνει μετά την απόφαση για την ακύρωση του φετινού Μύλου των Ξωτικών] ή και την Περιφέρεια.
  3.  Γενικότερα θεωρούμε ότι ο Δήμος οφείλει να επενδύσει, να σχεδιάσει και να δημιουργήσει σε όλους τους πυλώνες ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε πέραν του Τουριστικού τομέα, στον Αγροτικό, στον Πολιτιστικό, στον Αθλητικό τομέα και φυσικά σε όλα τα τεχνικά έργα του Δήμου. Σε όλα χρειάζεται αναβάθμιση, υποστήριξη. Αλλιώς θα δούμε τις όποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια ιδίως από νέους επιχειρηματίες που είχανε προοπτική, να μην ευδοκιμούν περαιτέρω και να κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους λόγω μη ευνοϊκού πλαισίου.

  III.        Αισθητική αναβάθμιση της πόλης της Καλαμπάκας. Το Open Mall αδιαμφισβήτητα θα αναβαθμίσει το κέντρο της πόλης όμως δεν είναι αρκετό. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει συλλογή ιδεών και προτάσεων για πχ εικαστικές παρεμβάσεις, δημιουργία κάποιου νέου μουσείου ή άλλου χώρου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, νέων σημείων αναφοράς στην πόλη. Το κέντρο θα πρέπει να ενισχυθεί στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας, που θα αφορά και την παλιά πόλη ή και άλλα σημεία της πόλης προφανώς. Αποτελούν πολύ σημαντικούς λόγους ώστε να φέρουμε και να κρατήσουμε τον επισκέπτη/τουρίστα στην πόλη ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Διαβάστε επίσης...

Back to top button
Close