Τρίκαλα

Αίτημα προς τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας για τη συμμετοχή μηχανικών εθελοντών του ΤΕΕ στα κλιμάκια των δευτεροβάθμιων ελέγχων κατοικιών

                   ΠΡΟΣ: Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας    Κ. Κικίλια Βασίλειο    

                                ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

             Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

                   κ. Παπαστεργίου Δημήτριος

 

                         Υπουργός Ανάπτυξης

                      κ. Σκρέκας Κωνσταντίνος

 

                          Δήμαρχος Τρικκαίων

                         κ. Σακκάς Νικόλαος

 

               Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων

                      κ. Μιχαλάκης Χρήστος

 

           Πρόεδρος ΤΕΕ              κ. Στασινός Γεώργιος

 

 Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ ΤΚΔΘ

                        κ. Παπαγεωργίου Νικόλαος

                                                                                                                                                                                                                                                                                          ΘΕΜΑ:    Αίτημα για στελέχωση κλιμακίων μηχανικών δευτεροβάθμιων ελέγχων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών με εθελοντές μηχανικούς του Τ.Ε.Ε.  σε περιοχές που επλήγησαν από το καιρικό φαινόμενο «Daniel»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

μετά τις καταστροφικές συνέπειες που είχε για την περιοχή μας το καιρικό φαινόμενο «Daniel», ξεκίνησαν άμεσα οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι στις κατοικίες από διμελή κλιμάκια μηχανικών που αποτελούνταν από μηχανικούς μέλη της Δ.Α.Ε.Φ.Κ., μηχανικούς-εθελοντές του Τ.Ε.Ε. καθώς και μηχανικούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η στελέχωση αυτή των πρωτοβάθμιων κλιμακίων είχε σαν αποτέλεσμα η διαδικασία των πρωτοβάθμιων ελέγχων να βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης σε σχετικά σύντομο χρονικό δίαστημα.

Το επόμενο στάδιο καταγραφής αποτελούν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι οι οποίοι ήδη άρχισαν να πραγματοποιούνται στις περιοχές που κρίθηκαν ως καθολικά πληγείσες σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και στις κατοικίες των περιοχών που κατά τον  πρωτοβάθμιο έλεγχο κρίθηκε ότι απαιτείται επανέλεγχος.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται από κλιμακία με αποκλειστική στελέχωση μηχανικών της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. χωρίς επιπλέον να γίνεται κάποια αναφορά στην ειδικότητα που αυτοί θα πρέπει να έχουν.

Με δεδομένο ότι:

  • Οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί καθώς κρίνουν την καταλληλότητα των κτιρίων με τις εξής διαβαθμίσεις:

1) Κατάλληλο για Χρήση (Πράσινο)

2) Προσωρινά ακατάλληλο για χρήση (Κίτρινο)

3) Επικίνδυνο για χρήση (Κοκκινο)

  • Ο αριθμός των κτιρίων που πρέπει να ελεγχθούν κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο είναι αρκετά μεγαλός και καλύπτει μεγάλη χωρική έκταση.

Σας καλούμε να τροποποιήσετε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στελέχωσης των δευτεροβάθμιων κλιμακίων επιτρέποντας να συμμετέχουν σε αυτά και εθελοντές μηχανικοί του Τ.Ε.Ε. με σχετικές ειδικότητες που τους επιτρέπουν να γνωρίζουν την παθολογία των κτιρίων.

Με τον τρόπο αυτό οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και εγκυρότητα εξοικονομώντας παράλληλα σημαντικούς ανθρώπινους πόρους που θα είναι απαραίτητοι και στη συνέχεια της διαδικασίας όπου θα πρέπει να συγκλιθούν τριμελείς επιτροπές για κτίρια που χαρακτηρίζονται κόκκινα σύμφωνα με την ανωτέρω διαβάθμιση.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε το σχετικό μας αίτημα που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Περιφερειακού μας Τμήματος, κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 για ίδρυση αυτοτελούς «Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.)» στην Θεσσαλία το συντομότερο δυνατό.

 

Με εκτίμηση,

 

 

 

 

 

 

Απόστολος Γ. Μπαταβάνης

Πρόεδρος Ν.Ε. ΤΕΕ Τρικάλων

 

Back to top button
Close
Close