MUST Read

Ένας ασφαλιστής τα είπε έξω από τα δόντια για τις πλημύρες στην Θεσσαλία

Ο Νότης Βαγιακάκος είναι ιστορικό στέλεχος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και θεωρείται ένα από τα πιο καταρτισμένα στελέχη της. Τα λέει δε, έξω απ’ τα δόντια. Και μιλάει τώρα για την καταστροφή στη Θεσσαλία, τη μεγαλύτερη που γνώρισε η σύγχρονη Ελλάδα, σε άρθρο του με τίτλο «Ο Ηρόδοτος, η Κάρλα, ο Daniel και μια ιστορία risk management», το οποίο μπορεί να βρει κάποιος εύκολα στο ίντερνετ.
Περιγράφει λοιπόν την περιοχή: O κάμπος της είναι εύφορος επειδή συγκεντρώνει τα φερτά χώματα που παρασύρονται από τις βροχές επί χιλιετίες. Είναι γεμάτος, όπως και τα υψώματα γύρω του, από ρέματα και ποτάμια, που όλα τροφοδοτούν τον Πηνειό… Ο συνολικός υδάτινος όγκος φουσκώνει τους παραπόταμους ξεχωριστά και στο τέλος τον Πηνειό. Αυτό γίνεται κάθε φορά που βρέχει πολύ και το φαινόμενο ολοκληρώνεται μέσα σε δύο μέρες…
***
* ΚΑΙ το πρόσφατο φαινόμενο: Η βροχή που έπεσε στα νότια της Θεσσαλίας ήταν απλά υπερβολική. Πάνω από 600 τόνοι ανά στρέμμα…
Το φαινόμενο ήταν περιόδου επαναφοράς πάνω από 100 χρόνια. Η πρόβλεψη, εν τω μεταξύ, είναι μόνο εμπειρική… Οι πολιτικοί έχουν πάντα «ορίζοντα περιόδου επαναφοράς» τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέχρι τις επόμενες εκλογές…
O πλημμυρικός χάρτης της Θεσσαλίας συντάχθηκε βάσει σχετικής μελέτης το 2016. Το σενάριο ήταν βασισμένο στις χειρότερες βροχοπτώσεις τα τελευταία 100 χρόνια. Με βάση αυτόν, οι επιστήμονες συνέστησαν 22 αντιπλημμυρικά έργα… Έως σήμερα κανένα δεν έχει ολοκληρωθεί, μολονότι μεσολάβησε ο «Ιανός» το 2020…
***
* Ο σωστός πολίτης, θα έβλεπε τους χάρτες και θα κοιτούσε ποια παράταξη έχει στο πρόγραμμά της τα έργα αυτά και θα ψήφιζε. Ο μη σωστός, θα πήγαινε και θα αγόραζε σφυρίχτρες, φωτοβολίδες και σωσίβια, βάρκες, κονσέρβες, φακούς και γεννήτριες, και θα περίμενε “έτοιμος” την επόμενη καταστροφή, που μετά βεβαιότητας θα έρθει πιθανόν την επόμενη πεντα/δεκαετία. Αμφότεροι, πάντως, τουλάχιστον θα φρόντιζαν να ασφαλίσουν έστω το σπίτι τους ή και την επιχείρησή τους, για να μην τα περιμένουν όλα από το κράτος…
Δυστυχώς, μόνο το 20%-30% των επιχειρήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο -κι αυτό αν τους υποχρεώσει κάποιος (π.χ. τράπεζα, προμηθευτής, πελάτης κ.λπ.)- και μόλις το 7% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Για τις δημόσιες υποδομές, το 0% είναι ασφαλισμένο, εκτός κι αν έχουν ιδιωτικοποιηθεί =παραχωρηθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, οπότε ασφαλίζονται γιατί προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης.
***
* ΘΥΜΙΖΕΙ ότι ο παππούς Ηρόδοτος, ο Αλικαρνασσεύς, πριν χιλιάδες χρόνια, πληροφορεί πως, πολλούς αιώνες πριν από αυτόν, ο κάμπος της Θεσσαλίας ήταν μια λίμνη… Και παραθέτει απόσπασμα από το Ηροδότου Ιστορίαι/Βιβλίο Η’: Η Πολύμνια, για το τι είδε ο Ξέρξης στη Θεσσαλία και στον Πηνειό και γιατί πρακτικά την παρέκαμψε…
Η διατάραξη της ισορροπίας της φύσης δεν είναι κάτι απλό και θα δούμε τις επιπτώσεις μόνο σε βάθος χρόνου… Η απειλή είναι ασύμμετρη και ο «κρατικός μηχανισμός που δεν λειτουργεί ποτέ» θα γίνει το ενδημικό μας πικρόχολο ανέκδοτο. Είναι, όμως, ντροπή μας να αποδίδουμε την εκδίκηση στη Φύση. Στις πολιτικές και τις αποφάσεις των ανθρώπων θα ‘πρεπε να ρίχνουμε την ευθύνη.
Ζ.

Back to top button
Close
Close